5 načina da pomognete preduzeću da se pripremi za uspešnu 2021.

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Većina vlasnika preduzeća je već počela da planira poslovanje za 2021. godinu. Iako niko ne zna kako će izgledati 2021, većina stručnjaka se slaže da će COVID-19 i dalje uticati na naš život u prvoj polovini sledeće godine. Dobra vest je da će se dobro vođena preduzeća i dalje prilagođavati uslovima poslovanja kako bi ostala uspešna i tako naučiti nove načine za stvaranje većih uspeha.

Vaš posao treba da posmatrate kritički i objektivno da procenjujete njegove prednosti i mane, uz doprinos vašeg tima, kako biste bili sigurni da ste na dobrom putu i u novoj 2021.

Evo 5 načina kako da svom preduzeću pomognete da se pripremi za uspešnu novu godinu:

 1. Napravite SWOT analizu vašeg poslovanja
  Naziv SWOT analize nastao je kao akronim engleskih reči, kombinacijom početnih slova 4 bitna faktora: Strength snage, Weaknesses slabosti, Opportunities prilike, Threats pretnje. SWOT analizu poslovanja već godinama koriste vodeće kompanije i ona je vrlo korisna pri razvoju poslovnog plana. Pomoću SWOT analize možete utvrditi koje su vrline preduzeća, u čemu je vaše poslovanje najslabije, koji potencijal ima preduzeće ili koje opasnosti prete vašem poslovanju. Ovi podaci će vam biti korisni pri donošenju budućih odluka koje su važne za rad i viziju preduzeća. Međutim, da bi vam SWOT analiza pomogla, potrebno je da budete dosledni, taktični i marljivi u donošenju budućih odluka koje su važne za dalje poslovanje.
 2. Uključite svoj menadžerski tim, a ne samo vrh rukovodstva.
  Da biste od svog tima dobili pravi doprinos, potrebno je da uključite one koji znaju kako se vaš posao vodi sa svih nivoa u celoj organizaciji, uzimajući u obzir i menadžerski tim i rukovodstvo. Morate razgovarati sa celim timom kako biste uspešno pripremili i primenili bilo koji poslovni plan.
 3. Saopštite timu ukupno vreme koje je predviđeno za ispunjenje određenog poslovnog plana.
  Da biste bili uspešni, potrebno je da ceo tim zajedno učestvuje u realizovanju vašeg plana. Novi poslovni planovi zahtevaju vreme da bi se ostvarili. Kada svi zaposleni znaju koliko vremena je predodređeno za realizaciju plana, vaš tim će unapred isplanirati svoje zadatke i bićete uspešniji. Obavestite svoj tim da cenite njihove povratne informacije, ideje i beležite ključne elemente sa svakog sastanka o strategiji.
 4. Uzmite u obzir uticaj COVIDA-19 na svoje poslovne planove tokom 2021. godine.
  Neka mere predostrožnosti i dalje budu sastavni deo svih poslovnih priprema za sledeću godinu. Uzmite u obzir i vakcinaciju protiv COVIDA-19, kao i druga razmatranja o pandemiji, koja imaju bitan uticaj na vaše poslovne planove. Omogućite i nove mere predostrožnosti protiv COVIDA-19.
 5. Postavite ciljeve i pratite metriku
  Najbolji planovi ne znače mnogo ukoliko ne možete izmeriti koliko su bili uspešni. Ključno je da postavite planove koje je moguće postići, a zatim i primeniti adekvatnu tehnologiju za analizu vaših poslovnih podataka. Uzmite u obzir i vaš tim kada planirate određene ciljeve. Ako su ciljevi nedostižni, to može smanjiti moral među zaposlenima i postaviti teren za neuspeh. Ako vaš tim ne veruje da je vaš cilj moguće realizovati, onda je potencijal za vaš uspeh daleko niži.

Ono što je veoma bitno jeste da redovno prikazujete stvarni učinak i slavite svaki uspeh vaše organizacije! Uspeh rađa više uspeha, pa budite sigurni da članovi tima znaju kada su ciljevi ispunjeni. Obavestite ceo tim da je doprineo postizanju tih ciljeva. Vaš tim će ceniti što ćete ga prepoznati kao vitalnu komponentu ukupnog uspeha poslovanja.


Pročitajte više:
Kako kultura kompanije oblikuje motivaciju zaposlenih
Da li ste se susreli s perfekcionistom na poslu?
Kako dobri lideri daju savet? Ukratko: Ne daju ga.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!