Majka Ilona Maska govori o odgajanju uspešne dece: „Nisam ih tretirala kao decu, niti sam ih grdila“

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Volim svoju decu i veoma sam ponosna na sve što su postigli.

Moj najstariji sin, Ilon, proizvodi električne automobile kako bi sačuvao životnu sredinu i lansira rakete. Moje srednje dete, Kimbal, osnovao je restoran “od farme do stola”, i uči decu iz nedovoljno razvijenih škola kako da uzgajaju bašte voća i povrća. I Toska, moje najmlađe dete, producira i režira filmove sa sopstvenim preduzećem.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Ljudi me često pitaju kako sam odgajila tako uspešnu decu, a ja im kažem da sam to uspela tako što sam ih učila da moraju dosta da rade i dopuštala im da prate svoja interesovanja.

Neka vaša deca rade od ranog uzrasta

Postala sam samohrana majka troje dece kada sam imala 31 godinu. Nikada se nisam osećala krivom što sam radila puno radno vreme, zato što nisam imala izbora. Briga o mojoj deci bila je glavni prioritet. Radila sam dosta kako bih nam obezbedila krov nad glavom, hranu i osnovnu odeću.

Počela sam da radim za svog oca kada sam imala 8 godina. Živeli smo u susednoj kući pored njegove kiropraktičarske laboratorije, gde mu je i moja majka takođe pomagala. Moja sestra bliznakinja Kaje i ja bile smo plaćane 5 centi po satu da mu pomažemo u slanju njegovih mesečnih biltena.

Naučite svoju decu dobrim manirima. Ali im dozvolite da sami odluče šta žele.

Moj otac bi diktirao bilten mojoj majci, koja bi ga stenografski napisala, a zatim ga otkucala. Nakon toga bi Kaje i ja napravile kopije šablona, a onda bi sele na pod dnevne sobe i presavijale bilten na tri dela, stavljale ga u koverat i lepile markicu. Pravile smo oko 1.000 ovakvih koverata mesečno.

Kada smo Kaje i ja imale 12 godina, počele smo da radimo na klinici kao recepcionistkinje. Menjale bi smo se na upisu pacijenata, pravile im čaj, razvijale rengendske snimke, i pravile društvo pacijentima dok bi se naš otac spremao da ih primi.

Moji roditelji su nas tretirali kao odrasle osobe od poverenja, i njihov uticaj, na to kako sam odgajala svoju decu, je vidljiv. Od malih nogu, moja decu su mi pomagala sa mojim poslom o ishrani. Toska bi odlazila u moju kancelariju i otkucavala pisma doktorima u programu za obradu teksta. Ilon mi je uvek pomagao da shvatim funkcije programa za obradu teksta. Kimbal je takođe uvek bio od pomoći.

Moja deca su uspela zbog toga što su videli koliko puno sam radila kako bih nam obezbedila krov nad glavom, hranu i polovnu odeću.

Kada smo živeli u Blumfontejnu, postavila sam Tosku da radi u školi modelarstva i imidža kojom sam ja upravljala. Zamislite osmogodišnjakinju kako uči studente da hodaju, koreografiše modne piste i vodi časove bontona. Čak sam je učinila i osobom za kostime za sve moje nastupe.

Dozvolite svojoj deci da odluče šta žele

Odgajala sam svoju decu kao što su moji roditelji odgajali nas kada smo bili mali: da budu nezavisni, dobri, iskreni, obzirni i učtivi. Naučila sam ih važnosti teškog rada i činjenja dobrih stvari. Nisam ih tretirala kao decu ili ih grdila. Nikada im nisam rekla šta da uče. Nisam proveravala njihove domaće zadatke, to je bila njihova odgovornost.

Kako su bivali stariji, nastavili su da preuzimaju odgovornost za sopstvenu budućnost kroz odluke koje su donosili. Toska je sama izabrala svoju srednju školu. Svi su aplicirali za fakultete po svom izboru i završili svoje aplikacije za stipendije i studentske kredite.

Decu ne treba štititi od realnosti odgovornosti. Moja deca su uspela zbog toga što su videli koliko puno sam radila kako bih nam obezbedila krov nad glavom, hranu i polovnu odeću.

Kada su otišli na fakultet, živeli su u prilično lošim uslovima: dušeci na podu, sa šest cimera ili u trošnim kućama, ali njima je to odgovaralo. Ukoliko vaša deca nisu navikla na luksuz, dobro se snađu. Ne treba ih razmaziti. Kada budete sigurni da su vam deca stabilna, pustite ih da se brinu o sebi.

Mnogo je roditelja pod stresom zbog svoje dece, iz manjih razloga. Veoma sam često viđala to u mojoj prehrambenoj praksi. Otac ili majka bi jeli previše zbog stresa, zato što treba ispuniti mnogo formulara kako bi upisali svoju decu u dobru školu ili univerzitet.

Moj savet? Dozvolite deci da sami srede svoja dokumenta za apliciranje na fakultet ili posao. Oni treba da budu odgovorni za svoju budućnost. Ili ako žele da započnu svoj posao i vi mislite da je to dobra ideja, podržite ih. Učite svoju decu dobrim manirima, ali im dozvolite da sami odluče šta žele.

Izvor teksta: ovde. Prevod: Portal Preporučujemo

spektrum kooperativa
Mej Mask
Mej Mask je senior model, nutricionista i majka troje dece preduzetnika – Ilona, Kimbal i Toske. @mayemusk

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!