Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako bismo minimalizovali troškove i negativan uticaj na okolinu.

Merenje energetske efikasnosti

Energetska efikasnost može se meriti i analizirati kroz:

 1. Energetski pasoš je zvanični dokument koji sadrži osnovne informacije o energetskim karakteristikama objekta. Njegove ključne komponente uključuju:
  • Potrošnja energije: Pasoš pruža podatke o godišnjoj potrošnji energije objekta, omogućavajući vlasnicima da razumeju koliko energije koriste i gde mogu da ostvare uštede.
  • Tipovi energenta: Prikazuje koje vrste energenata objekat koristi (električna energija, gas, lož-ulje), što pomaže u evaluaciji troškova i ekološkog otiska.
  • Preporuke za poboljšanje: Pasoš sadrži i predloge za poboljšanje energetske efikasnosti, kao što su izolacija, bolji sistemi grejanja ili zamena prozora.
 2. Energetski razred se određuje na osnovu količine energije koju objekat koristi po jedinici površine, na godišnjem nivou. Skala energetskih razreda od A++ do G omogućava:
  • Sistem ocenjivanja: Obezbeđuje jasan i brz uvid u energetsku efikasnost objekta. Razredi bliži A++ označavaju visoku energetsku efikasnost, dok razredi bliži G ukazuju na nisku efikasnost.
  • Standardizaciju: Ova skala omogućava upoređivanje energetske efikasnosti različitih objekata na standardizovan način, olakšavajući donošenje informisanih odluka prilikom kupovine, prodaje ili renoviranja nekretnina.
 3. Termografska analiza koristi infracrvene kamere da vizualizuje toplotne razlike na površinama objekta, omogućavajući:
  • Identifikaciju gubitaka toplote: Pomaže u pronalaženju slabih tačaka izolacije, neefikasnih prozora ili drugih mesta gde dolazi do nepotrebnih gubitaka toplote.
  • Analizu efikasnosti sistema grejanja: Omogućava evaluaciju rada grejnih tela i sistema za grejanje, identifikujući područja koja zahtevaju popravke ili poboljšanja.
  • Predviđanje troškova: Analiza omogućava vlasnicima da predviđaju troškove grejanja i identifikuju prioritete za poboljšanje energetske efikasnosti.

Energetski efikasni sistemi grejanja

 1. Toplotne pumpe koriste toplotu iz okoline (vazduh, zemlja, voda) za grejanje, što znatno smanjuje potrošnju električne energije.
 2. Solarni paneli za grejanje pretvaraju sunčevu energiju u toplotu, koja se zatim može koristiti za grejanje vode ili celog doma.
 3. Kondenzacioni kotlovi su dizajnirani tako da iskoriste skoro svu energiju iz spaljenog goriva, drastično smanjujući gubitke energije.
 4. Norveški radijatori predstavljaju električne radijatore visoke efikasnosti. Oni imaju ugrađene termostate i tajmere, čime omogućavaju kontrolu i programiranje temperature u svakom trenutku, smanjujući potrošnju energije.

Izolacija

Energetska efikasnost se takođe može poboljšati pomoću kvalitetne izolacije:

 1. Mineralna vuna: Pruža izvanrednu toplotnu izolaciju i takođe je otporna na vatru.
 2. Stiropor: Iako manje efikasan od mineralne vune, stiropor je jeftin i lak za ugradnju.
 3. Poluretanska Pena: Odlikuje se izuzetnim svojstvima izolacije i može se koristiti za različite aplikacije.

Stolarija

Dobar izbor stolarije može znatno smanjiti gubitke energije:

 • PVC Stolarija: Pristupačna opcija koja nudi dobru izolaciju, ali može imati kraći vek trajanja u poređenju sa drvenom stolarijom.
 • Drvena Stolarija: Pruža odličnu izolaciju i dugotrajan je izbor, mada zahteva redovno održavanje.

Zaključak

Da biste obezbedili energetski efikasno grejanje, potrebno je kombinovati efikasne sisteme grejanja sa kvalitetnom izolacijom i odgovarajućom stolarijom. Takođe, neophodno je redovno pratiti i analizirati energetsku efikasnost objekta kako biste osigurali optimalnu potrošnju energije i maksimalne uštede.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!