Taj osećaj koji ne možete da imenujete? – Zove se emocionalna iscrpljenost

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Prethodna godina  je zbog korona virusa bila noćna mora za sve, i ako postoji fraza koja bi mogla opisati ono što mnogi od nas osećaju, to je ovo: emocionalna iscrpljenost.

Frustrirajući i nerpedvidivi događaji proteklih meseci zahtevali su mnogo toga. Mnogi od nas su morali da nauče nove načine rada, nove metode podučavanja svoje dece. Činilo se da je teret naših odgovornosti svakog dana bio teži.

Emocionalnu iscrpljenost karakterišu fizički i mentalni umor i teška koncentracija. Sve su to stvari koje doživljavamo kada smo iscrpljeni.

U ovoj eri neizvesnosti ne možemo eliminisati neke od naših najvećih stresora niti možemo predvideti koji je sledeći.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Šta je emocionalna iscrpljenost?

Emocionalna iscrpljenost nije specifičan klinički sindrom, ali stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da to može dovesti do drugih mentalnih bolesti, kao što je depresija. Fraza se obično koristi kada osoba oseća preveliki pritisak zbog mnogih stresora, a odgovornosti su se povećale do te mere da osoba više nema energije za normalno funkcionisanje.

Često se dešava da se naša energija, koju koristimo za rad i brigu o sebi i drugima, isrpljuje.  Određeni nivoi stresa i anksioznosti uvek su prisutni, ali kada smo emocionalno iscrpljeni, taj stres se produžava i postaje hroničan. Sistemi, iz kojih crpimo energiju da bi smo funkcionisali, se iscrpljuju i efikasno izgaramo.

,,Razmislite o medicinskoj sestri koja radi na COVID klinici, u smenama od 12 sati, brine o deci i ostarelim roditeljima, a možda ima i dodatne stresore povezane sa zdravljem prijatelja ili političkim nemirima u zajednici“, rekao je Afton Kapuscinski, direktor Psihološkog centra Univerziteta u Sirakuzi.

Kako prepoznati da li ste emocionalno iscrpljeni
Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da postoji niz znakova i simptoma povezanih sa emocionalnom isrpljenošću, uključujući:
– Razdražljivost
– Nervozu
– Frustraciju
– Teškoće sa koncentracijom
– Gubitak motivacije
– Osećaj nepovezanosti sa drugim ljudima
– Osećaj da niste efikasni ili kompetentni (čak iako ste imali dobre rezultate kod kuće ili na poslu)

Postoje fizički simptomi koji mogu da uključuju:
– Umor i napetost mišića
– Glavobolju
– Probleme sa stomakom
– Probleme sa spavanjem

Emocionalna iscrpljenost takođe može dovesti do apatije i beznađa, zbog čega gubimo interesovanje za stvari koje smo nekada voleli.

 1. savet: Postavite granice
  Da bi osoba dobro funkcionisala, potrebno je da uspostavi navike koje se tiču zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i druženja sa drugim ljudim. Takođe, osoba treba da postavi granice. Ako se osećate iscrpljeno, vreme ja da uzmete odmor.
 1. savet: Zapitajte se gde se vaše granice završavaju i kada je potrebno da kažete Ne.
  Ako podržavamo prijatelja ili člana porodice, možda je red na nas da im kažemo: ,,Trenutno nisam u stanju da ti budem emocionalna podrška. Brinem za tebe, ali trenutno se ne osećam dobro i moram da se pobrinem za sebe.“
 1. savet: Ne pokušavajte da budete superheroj
  Stručnjaci kažu da u određenim situacijama treba da uradimo onoliko koliko mislimo da možemo, ali moramo znati kad treba da se se povučemo.
  Kada se osećamo iscrpljeno i beznadežno, teško je razmišljati i tada se možemo osloniti na druge kojima verujemo.

Psihoterapija je takođe opcija, pogotovo ako ste je odlagali.

 1. savet: Razmislite o tome šta vas emocionalno ispunjuje
  Kada se osećate emocionalno iscrpljeno, posegnite za stvarima zbog kojih se osećate dobro.Zapitajte se: Koja muzika mi pruža mir? Koji prijatelj me uvek nasmeje?

Kada ste preopterećeni, teško je otkloniti stres. U takvim situacijama, za vaše zdravlje najbolje bi bilo da izbegnete dodatno iscrpljivanje.

Izvor: www.news.yahoo.com


 Pročitajte više:
10 namirnica koje sadrže više kalcijuma od mleka
Imati ,,prijatelja za kukanje“ važno je za naše zdravlje
Rano otkrivanje karcinoma dojke spašava život: Otkrivamo vam sve što niste znali o pregledu dojki

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!