Rano otkrivanje karcinoma dojke spašava zivot: Otkrivamo vam sve što niste znali o pregledu dojki

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Karcinom dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. U Srbiji po statistici od ove bolesti oboli preko 4500 žena godišnje, a  preko 1500 izgubi bitku najčešće usled neblagovremenog odlaska na pregled.

Međutim, karcinom dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme!

   Da li je bezbedno raditi preglede u toku VTO, trudnoće i dojenja, koliko zračenje izaziva mamografija i koliko je ona značajna, kada doći na pregled, ali i šta je ono što nikako ne smete da koristite pre pregleda dojke, u intervjuu otkriva dr Jelena Mitrović, specijalista radiologije u Domovima zdravlja MediGroup.

ružičasta-vrpca

 1. Da li se promenio protokol pregleda dojki za vreme pandemije COVID-19? Kako sada izgledaju ovi pregledi?

Protokol pregleda je ostao isti. Po dolasku u MediGroup ustanove, svi pacijenti popunjavaju epidemiološki upitnik i meri im se telesna temperatura. Naravno, u skladu sa svim propisanim merama, u obavezi su da nose zaštitne maske. Pregled u našem sistemu obuhvata palpatorni pregled dojki, UZ pregled, mamografski pregled dojki i MR dojki.

 1. Da li postoji kalendar pregleda prema dobi žena?
Promene boje, oblika, teksture kože dojke, veličine, pa čak i temperatura dojke, oblik bradavice, pojava iscedka iz bradavice mogu da ukažu na to da postoji eventualni problem.

Žene mlađe od 40 godina dolaze na palpatorni i UZ pregled (ukoliko specijalista radiologije u zavisnosti od rezultata tog pregleda ustanovi da ima potrebe za daljom dijagnostikom onda se ona primenjuje). Nakon 40-te godine po pravilu bi  pored UZ pregleda trebalo uraditi i mamografski pregled čiju primenu zapravo diktira i sama gradja dojki, u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke.

 1. Žene kog uzrasta najčešće dolaze na kontrolu?

Najčešće dolaze žene između 40-55 godina, period kada zapravo one i imaju najveće hormonalne promene. Naša preporuka je da one koje imaju potencijalni rizik u smislu da su genetski predodređene, na prvi pregled dođu između 20-25 godine.

pregled-dojki

 1. Savet za devojke – na koji način je potrebno da se pripreme za svoj prvi pregled i na koji način mogu da se izbore sa eventualnim strahom?

Poželjno je da dođu na pregled u perodu 5-8 dana ciklusa. Savetuje se da ne koriste losione, dezodoranse ili talk ispod pazuha, da uklone dlačice iz pazušne regije. Mesta za strah zaista nema jer je pregled bezbolan, na neki način i edukativan, u smislu da se dobiju smernice kako treba da brinu o svojim dojkama.

 1. Da li postoje neki specifični saveti za prevenciju karcinoma dojke?

Sama reč „prevencija“ u prevodu znači unapred sprečiti što bi u ovom slučaju bila mentalna higijena i zdrav način života. Kada govorimo o ranom otkrivanju karcinoma dojke, to je onda samopregled (koji je izuzetno značajan), kao i pravovremeni odlasci na skrining preglede koji podrazumevaju mamografiju i UZ pregled dojki. Kada je u pitanju samopregled, lekari opšte medicine, ginekolozi i radiolozi prilikom pregleda na licu mesta treba da objasne ženi kako se samopregled radi.

 1. Da li je bezbedno raditi preglede u toku VTO, trudnoće i dojenja?

U slučaju da treba, naravno da je bezbedno. Jedina napomena postoji za dojilje – pre pregleda je neophodno da se izmlaze.

 1. Koje populacije su posebno rizične kada je u pitanju obolevanje od ove bolesti?

Karcinom dojke može da dobije svaka žena. Najrizičnije su one koje su genetski predodredjene, zatim one sa neredovnim ciklusima, kao i žene u predmenopauzi.

 1. Da li su više ugrožene žene koje su rađale?

Nema pravila, sve žene su u riziku, manjem ili većem. Po nekim istraživanjima česce se javlja kod onih koje nisu rađale.

ružičasta-vrpca-1

 1. Može li zdrav način života uticati na srečavanje pojave karcinoma dojke?

Zdrav način života u smislu „što manje stresa“ može donekle da smanji rizik za nastanak ove bolesti.

 1. Kako prepoznati prve sumnjive znakove?

Kao prva i najosnovnija preporuka uvek se navodi samopregled (koji podrazumeva palpaciju dojki i pazuha) i redovno posmatranje svojih dojki. Ukoliko se primete promene u boji i teksturi kože, veličini, obliku, temperaturi, promene vezane za bradavicu ili se pri samopregledu napipa bilo kakva promena i oseti bol – obavezno je javiti se radiologu.

 1. Da li i muškarci mogu da obole od ove bolesti?

Iako retko, od ove opake bolesti obolevaju i muškarci. Dijagnostika i lečenje je ista kao i kod žena, s tim što se muškarci uglavnom javljaju na vreme, kada primete promene u ranoj fazi.

 1. Vrlo često možemo čuti predrasude da je mamografija štetna i da može imati loše dejstvo na dojke. Na koji način ona deluje i koliki je procenat njenog zračenja I zašto je važna?

Mamografija kao neinvanzivna rendgenološka metoda je izuzetno dragocen pregled i predstavlja zlatni standard ranog otkrivanja karcinoma dojke. Treba naglasiti da se ovom metodom otrivaju vrlo mali karcinomi koji su tek u začetku i koji se ne mogu napipati. Preporuka je da se pored UZ pregleda nakon 40-te god života uradi i mamografski pregled koji se zatim radi najčešće na dve godine osim u slučajevima gde radiolog proceni drugačije u zavisnosti od UZ nalaza, faktora rizika, kliničke slike pacijenta. Što se zračenja mamografijom tiče to su niskodozna zračenja, odnosno zračenja niskih voltaža jednaka dozi zračenja koju dobijemo tokom jednog višečasovnog avionskog leta, tako da ukoliko se pravilno primeni štetnost mamografije je zanemarljiva.

Imajući u vidu višestruku korist ove metode – ranog okrivanja karcinoma dojke – treba brinuti o svom zdravlju i doći na pregled.

cveće

 

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!