Kako postići savremeni izgled enterijera u domu?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Moda je ogledalo društva bilo da se radi o garderobi, uređenju doma ili popularnoj kulturi. Ona nam često najbolje govori o trenutnim dešavanjima u društvu i težnjama savremenih ljudi. Arhitektura i dizajn definitivno nisu izuzetak od ovoga, iako vrlo često mogu biti ispred svog vremena ili čak nametnuti neka nova načela i trendove.

Upravo je to slučaj i sa principima minimalizma, koji tek danas postaju da budu primamljivi izrazito konzumerističkom društvu, a u umetnosti su poznati još 79-tih godina prošlog veka. Manje je više kovanica je francuskog arhitekte. Danas se savremeni dizajn enterijera umnogome oslanja na osnovne principe minimalizma.

Fokus je na bojama, manipulisanjem svetlosti, prostranosti, formama i oblicima. Većina modernih prostora prati ove osnovne principe, što se može videti na svakom koraku. U nastavku teksta otkrivamo vam na šta treba da obratite pažnju ukoliko želite da postignete izgled savremenog enterijera u vašem domu.

#1 Forme i linije su jedan od najvažnijih elemenata savremenog enterijera

Jedna od najočiglednijih i najvažnijih elemanata savremenog enterijera jesu linije. Čiste linije mogu se videti po zidovima, visokim plafonima, detaljima, ali i podovima. Pod nove generacije – kompozitni parket se zbog svog jednostavnog kolorita i detalja izuzetno lako uklapa u savremeni stil uređenja.

Poigravanje formama i geometrijskim oblicima izuzetno je važno u modernom dizajnu, što nam pokazuje svaki noviji primer – od poslovnih prostora do domova. Bilo da je reč o horizontalnim linijama, ili oblim geometrijskim formama, važno je da se one istaknu.

Struktura i tekstura su takođe važne. U mnogim modernim domovima zbog toga videćete zidove od cigle ili otkrivene instalacije koje vire iz zidova i plafona. Čiste linije i forme zidova se zbog toga savrešno uklapaju i sa staklenom stolarijom od poda do plafona, čime se stiče utisak još veće prostranosti i otvorenosti.

#2  Vodite računa o koloritu i birajte neutralnije tonove

Kontrasti su takođe važni elementi savremenog uređenja, a pored kontrasta pomoću strukture i materijala, najočigledniji je onaj koji se postiže bojama i koloritom. Boje su jako važne u savremenom uređenju prostora, a uglavnom se biraju one neutralnijih tonova – crna, bela ili zemljani tonovi.

Jedan od osnovnih recepata za uređenje savremenog doma jeste odlučiti se za jednu neutralnu nijansu poput bele, crne, sive ili bež, a onda napraviti kontrast detaljima u jarkim i upadljivim bojama poput žute, crvene ili narandžaste. Ovim jarkim detaljima ublažava se efekat hladnoće i doprinosi toplijoj atmosferi.

Zidovi su ti koji će uz podove biti u neutralnom koloritu, dok će se detalji uglavnom primenjivati na nameštaju, detaljima ili umetničkim delima.

moderno-uredjenje-doma-trpezarije

#3 Nameštaj, osvetljenje i detalji daće lični pečat vašem domu

Nameštaj i umetnička dela biće u skladu sa osnovnim principima poštovanja čistih linija i formi. Geometrijski i apstraktni oblici na slikama će najčešće biti odabir svakog dizajnera enterijera za moderan dom. Moderan nameštaj takođe mora poštovati principe čistih formi i linija.

Igranje osvetljenjem može drastično doprineti atmosferi prostora, kojim se ovi detalji mogu dodatno naglasiti. Detaljima poput vaza, figurica, jastuka i suvenira daćete lični pečat vašem domu, ali je važno da znate da savremeni dizajn ne podržava nagomilavanje i velike kolekcije detalja.

Ne zaboravite da inkorporirate biljke u vaš savremeni dom

Biljke i cveće su itekako poželjne u modernom domu, naročito u kontekstu u kome danas živimo, kada su briga o životnoj sredini i ekologiji vrlo važne. Budući da su savremeni domovi vrlo prostrani i osvetljeni, pogodni su za čuvanje biljaka, a ukoliko želite da i ovaj element uskladite sa modernim rešenjima – birajte biljke koje su veće rastom.

Saksije takođe mogu da posluže kao kontrasni detalj u boji koja se ističe, a same biljke doprineće atmosferi doma. Iako na prvi pogled minimalistički savremeni dizajn može delovati rigidno i hladno, upravo ćete detaljima uneti toplinu doma u čiste forme i linije.

Nemojte zaboraviti da brinete i o materijalima, koji će vam uz detalje upravo najviše doprineti toplini i razbiće monotoniju jednobojnosti i sirovih materijala – razbijte monohronost podova i zidova mekanim tepihom na sred sobe, prebacite toplo ćebe preko garniture u dnevnoj sobi.

Igrajte se printovima i dezenima, ali isključivo u kombinaciji sa detaljima. Ne dozvolite da oni odnesu prevagu nad dominantnim koloritom. Ukoliko pratite ovih nekoliko bazičnih pravila, biće vam vrlo lako da postignete savremeni izgled enterijera u domu.

Još jedna prednost ovakvog uređenja jeste to što se vrlo lako može primeniti u svakom prostoru, te ćete vrlo lako moći da adaptirate svoj dom i učinite ga savremenim i modernim. Srećno!

moderni-dizajn-lampa-sat-biljke

poslujte na tržištu nemačke
spektrum kooperativa
divac stipendije
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Kako se nositi sa nepoštenim zaposlenim

Temeljno proveravanje radne biografije pre nego što zaposlite nekoga pomoći će vam da izbegnete nepoštene radnike; međutim, neki od nepoštenih možda nisu uhvaćeni na...

Mog psa je napao drugi pas – šta da radim?

Zamislite sledeću sliku: „Divna julska noć. Vi u parku, bezbrižno šetate sa vašim četvoronožnim prijateljem. U susret vam dolazi grupa ljudi sa svojim ljubimcima....

Pogledajte prvi trejler za novi film Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek”

  Objavljen je prvi trejler za film “Nije loše biti čovek” legendarnog autora Dušana Kovačevića. Reditelj bioskopskih hitova “Balkanski špijun” i “Profesionalac” i autor kultnih...
error: Content is protected !!