Kako postići savremeni izgled enterijera u domu?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Moda je ogledalo društva bilo da se radi o garderobi, uređenju doma ili popularnoj kulturi. Ona nam često najbolje govori o trenutnim dešavanjima u društvu i težnjama savremenih ljudi. Arhitektura i dizajn definitivno nisu izuzetak od ovoga, iako vrlo često mogu biti ispred svog vremena ili čak nametnuti neka nova načela i trendove.

Upravo je to slučaj i sa principima minimalizma, koji tek danas postaju da budu primamljivi izrazito konzumerističkom društvu, a u umetnosti su poznati još 79-tih godina prošlog veka. Manje je više kovanica je francuskog arhitekte. Danas se savremeni dizajn enterijera umnogome oslanja na osnovne principe minimalizma.

Fokus je na bojama, manipulisanjem svetlosti, prostranosti, formama i oblicima. Većina modernih prostora prati ove osnovne principe, što se može videti na svakom koraku. U nastavku teksta otkrivamo vam na šta treba da obratite pažnju ukoliko želite da postignete izgled savremenog enterijera u vašem domu.

#1 Forme i linije su jedan od najvažnijih elemenata savremenog enterijera

Jedna od najočiglednijih i najvažnijih elemanata savremenog enterijera jesu linije. Čiste linije mogu se videti po zidovima, visokim plafonima, detaljima, ali i podovima. Pod nove generacije – kompozitni parket se zbog svog jednostavnog kolorita i detalja izuzetno lako uklapa u savremeni stil uređenja.

Poigravanje formama i geometrijskim oblicima izuzetno je važno u modernom dizajnu, što nam pokazuje svaki noviji primer – od poslovnih prostora do domova. Bilo da je reč o horizontalnim linijama, ili oblim geometrijskim formama, važno je da se one istaknu.

Struktura i tekstura su takođe važne. U mnogim modernim domovima zbog toga videćete zidove od cigle ili otkrivene instalacije koje vire iz zidova i plafona. Čiste linije i forme zidova se zbog toga savrešno uklapaju i sa staklenom stolarijom od poda do plafona, čime se stiče utisak još veće prostranosti i otvorenosti.

#2  Vodite računa o koloritu i birajte neutralnije tonove

Kontrasti su takođe važni elementi savremenog uređenja, a pored kontrasta pomoću strukture i materijala, najočigledniji je onaj koji se postiže bojama i koloritom. Boje su jako važne u savremenom uređenju prostora, a uglavnom se biraju one neutralnijih tonova – crna, bela ili zemljani tonovi.

Jedan od osnovnih recepata za uređenje savremenog doma jeste odlučiti se za jednu neutralnu nijansu poput bele, crne, sive ili bež, a onda napraviti kontrast detaljima u jarkim i upadljivim bojama poput žute, crvene ili narandžaste. Ovim jarkim detaljima ublažava se efekat hladnoće i doprinosi toplijoj atmosferi.

Zidovi su ti koji će uz podove biti u neutralnom koloritu, dok će se detalji uglavnom primenjivati na nameštaju, detaljima ili umetničkim delima.

moderno-uredjenje-doma-trpezarije

#3 Nameštaj, osvetljenje i detalji daće lični pečat vašem domu

Nameštaj i umetnička dela biće u skladu sa osnovnim principima poštovanja čistih linija i formi. Geometrijski i apstraktni oblici na slikama će najčešće biti odabir svakog dizajnera enterijera za moderan dom. Moderan nameštaj takođe mora poštovati principe čistih formi i linija.

Igranje osvetljenjem može drastično doprineti atmosferi prostora, kojim se ovi detalji mogu dodatno naglasiti. Led rasveta može značajno da unapredi izgled vašeg životnog prostora. Detaljima poput vaza, figurica, jastuka i suvenira daćete lični pečat vašem domu, ali je važno da znate da savremeni dizajn ne podržava nagomilavanje i velike kolekcije detalja.

Ne zaboravite da inkorporirate biljke u vaš savremeni dom

Biljke i cveće su itekako poželjne u modernom domu, naročito u kontekstu u kome danas živimo, kada su briga o životnoj sredini i ekologiji vrlo važne. Budući da su savremeni domovi vrlo prostrani i osvetljeni, pogodni su za čuvanje biljaka, a ukoliko želite da i ovaj element uskladite sa modernim rešenjima – birajte biljke koje su veće rastom.

Saksije takođe mogu da posluže kao kontrasni detalj u boji koja se ističe, a same biljke doprineće atmosferi doma. Iako na prvi pogled minimalistički savremeni dizajn može delovati rigidno i hladno, upravo ćete detaljima uneti toplinu doma u čiste forme i linije.

Nemojte zaboraviti da brinete i o materijalima, koji će vam uz detalje upravo najviše doprineti toplini i razbiće monotoniju jednobojnosti i sirovih materijala – razbijte monohronost podova i zidova mekanim tepihom na sred sobe, prebacite toplo ćebe preko garniture u dnevnoj sobi.

Igrajte se printovima i dezenima, ali isključivo u kombinaciji sa detaljima. Ne dozvolite da oni odnesu prevagu nad dominantnim koloritom. Ukoliko pratite ovih nekoliko bazičnih pravila, biće vam vrlo lako da postignete savremeni izgled enterijera u domu.

Još jedna prednost ovakvog uređenja jeste to što se vrlo lako može primeniti u svakom prostoru, te ćete vrlo lako moći da adaptirate svoj dom i učinite ga savremenim i modernim. Srećno!

moderni-dizajn-lampa-sat-biljke

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...

Osvetlite drum pred sobom

Farovi za auto su jedan od najvažnijih bezbednosnih i funkcionalnih elemenata na svakom vozilu. Osim što pružaju osvetljenje tokom vožnje u mraku ili lošim...

Kako pobediti nesanicu

U današnjem brzom i često stresnom svetu, bitka sa nesanicom postaje sve učestaliji problem. Ali, ne brinite - ovo nije još jedna dosadna priča...
error: Content is protected !!