Izložba Lepota modifikovane prirode

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U utorak, 29. oktobra u 19 časova, u galeriji Doma kulture Studentski grad, biće otvorena izložba Lepota modifikovane prirode, vizuelne umetnice Jane Stojaković. Izložbu će činiti crteži u kombinovanoj tehnici, većih i manjih formata, i jedna prostorna instalacija koja će zauzimati centralni deo galerijskog prostora.

Jana Stojaković je umetnica koja je veoma aktivna u prikazivanju kritičkog promišljanja društva i društvenih poduhvata. Svoja dugogodišnja iskustva u radu, sticala je tokom studiranja u Beogradu i Londonu, i na svojstven način, neustrašivo i beskompromisno suočava se sa najvećim demonima današnjice:  opstankom planete, u fizičkom i moralnom smislu, vrednostima savremenog sveta i uslovima nove normalnosti homo consumericusa.

Ova umetnica na smeo način, vizuelno komunicira sa publikom, želeći da se svi zapitamo koliku odgovornost kao pojedinci imamo.

Danas je naša redakcija posetila Janu, u njenom ateljeu, u Zvečanskoj, sa željom da vidimo kako teku pripreme za izložbu, zatim da saznamo kakva je njena radna svakodnevnica, s obzirom na to, da je upisala doktorske studije  na Likovnoj akademiji, pa smo zainteresovani kakav će to biti njen umetnički i istraživački put.

Jano, hvala što si odvojila vreme da razgovaraš sa nama. Želimo da saznamo što više detalja o predstojećoj izložbi? Kakva je to prostorna instalacija?

Instalacija je zapravo gomila otpadaka koje svako domaćinstvo sakupi u velikoj količini na dnevnom nivou. Obizorom da je izložba posvećena temi ekologije i da su crteži kolažirani celofanima od čokoladica, kesama i drugim otpadom, bilo je skoro pa nužno da se smeće, ne u umetničom već u obliku u kome se sa njim svakog dana suočavamo, nađe u galerisjkom prostoru ne bi li nas, tako izmešteno iz konteksta, dodatno upozorilo na mračnu budućnost koja je neminovna uoliko se nešto ne preduzme.

Kako se ova tvoja umetnička celina nadovezuje na predhodne kojima si se bavila?

Moji radovi su skoro uvek društveno angažovani iako konkretna tema nije ranije bila predmet mog istraživanja. U prethodnim radovima sam se bavila identitetom, seksualnošću, rodnim ulogama ali i globalnim problemima. I u ovoj seriji crteža se, pored ekološke priče koja je dominantna, kroz likove životinja izobličenih od zagađenja, simbolično govori o određenim grupama ljudi.

Mlado meso, grafitna olovka, kolaž, 110x75cm

U kom pravcu će teći tvoji umetnički projekti u budućnosti?

Teško mi je da sa sigurnošću odgovorim na ovo pitanje jer takve stvari ne mogu da planiram, one se dešavaju spontano. Ipak, imam osećaj da sam ovu temu tek zagrebala i da u okviru nje ima još mnogo toga da se kaže. Sa druge strane, serija slika u ulju na kojoj radim tretira takođe socijalne probleme ali se nadovezuje na temu genetskog inženjeringa. Mislim da ću u budućnosti pokušati da povežem te dve teme jer u svom korenu, i jedna i druga, imaju moralna pitanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o položaju umetnika/ca u ovdašnjem društvu? Da li misliš da odgovorne institucije vode računa o umetničkim radnim pravima? Kakav je odnos tržišta prema umetničkom radu ovde?

Položaj kulture, umetnosti pa samim tim i umetnika je izuzetno loš. Institucije ne samo da ne štite i ne podržavaju svoje članove već su umetnici u dugovima zbog neodgovrnog rada tih istih institucija. Što se tržišta tiče, ni tu situacija nikako nije sjajna ali zar bi se nešto bolje i moglo očekivati u državi koja ne ulaže u kulturu?

Veoma si svesna odgovornosti koju umetnost sa sobom nosi. Da li ponekad pomisliš da je kritički stav u umetnosti sabotiran od strane društva?

Ljudi često ne žele da budu suočeni sa problemima koji ih okružuju i radije bi da uživaju u ‘’lepoti umetničkog dela’’ iako se sama umetnost sa te tačke odavno pomerila.

Već si imala isustva boravka i studiranja u Londonu, i neko vreme boraviš i stvaraš u Beogradu. Da li poželiš da opet odeš iz Srbije? Da li te privlače neki drugi načini života koji tebi ovde nisu uobičajeni?

Ja sam jako radoznala i avanturističkog sam duha. Volim putovanja i želela bih da zavirim u svaki deo sveta, zainteresovana sam za različite kulture, različite načine mišljenja, stvaranja, življenja ali da je situacija u zemlji bolja i da su umetnici cenjeniji, verovatno nikada ne bih razmišljala u pravcu permanentnog odlaska.

Želimo ti puno uspeha u radu i životu. Radujemo se otvaranju izložbe. Izložbu možete pogledati do 9. Novembra, svakog dana od 17 do 21 h, osim nedelje.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!