6 najboljih slatkiša za ljubitelje čokolade

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Čokolada je božanstvena, posebno zato jer se u njoj može uživati na bezbroj načina. Ako ste veliki ljubitelj čokolade, ovo je tekst za vas. Ovo je top 6 slatkiša koje morate probati.

Čokoladna tabla je ono prvo što nam na pamet padne kada je u pitanju ova namirnica. Međutim, ona je samo osnova od koje se mogu napraviti čudesne poslastice kojima je teško odoleti –ponekad i teže nego samoj čokoladi.

Evo o čemu je reč.

Čokoladne dražeje

U pitanju je varijacija bombona, ali čokoladnih. One su obično loptastog ili jajastog  oblika , dok veličina može da varira u zavisnosti od punjenja koje dražeje imaju. Ove bombone nisu samo čokoladne kuglice, već su posebne upravo po tome što se u tim kuglicama, ispod čokolade, krije još nešto. To „nešto“  mogu biti orašasti plodovi, suvo voće, pahuljice, ali i neka čvrsta i tečna punjenja.

Iako su same po  sebi  zanimljivog izgleda koji mami, one su nekad i dodatno ukrašene raznim prelivima, uvaljane u kokos, cimet ili nešto slično. Izbor je ogroman, pa ako ste ljubitelji čokolade, verujemo da ćete zavoleti i dražeje.

Bela čokolada

Za belu čokoladu se priča da uopšte nije čokolada, već samo njena „bleda kopija“. Može biti, ali treba da znate da postoji  prava kvalitetna bela čokolada.

Iako nema specifičnu čokoladnu boju koja potiče od kakao praha, i ona se pravi od kakao maslaca koji se dobija od kakao semena.  Zaista nema mesta da primedbe da nije prava samo zbog njene boje. U prilog toga, reći ćemo da vam postoji i rubi čokolada koja je roze boje. Pravi se od specijalne vrste kakao semena koje daje tu boju i specifičnu aromu.

Istina je, postoje „blede kopije“ bele čokolade,  koje nemaju kakao masac, već su pravljene na bazi neke jeftinije biljne masnoće. One, sasvim sigurno, nisu čokolada. Kao pravi čokoljupci, verujemo da ćete shvatiti razliku i odati priznanje beloj čokoladi.

Tamna čokolada

Pored prethodno pomenute bele čokolade koja nema kakao, tu su i one varijante čokoladnih poslastica koje ih imaju u velikom procentu. U zavisnosti od veličine tog procenta, koja može da ide od 50 – 99%, čokolade mogu biti tamne i crne. One od 50-70% su tamne, a one od 70% pa naviše su crne.

Ono što ih čini posebnim jeste gorkasto-slatka  aroma, ali u kombinaciji sa pojedinim sastojcima, ove čokolade i slatkiši od njih postaju toliko ukusne, da su mnogima omiljene.

Da stvar bude još bolja, ova čokolada se još smatra i zdravom, jer sadrži veliku količinu fenola i antioksidanasa koji se efikasno bore protiv raznih vrsta slobodnih radikala koji narušavaju naše zdravlje. Najviše se smatraju korisnim za zdravlje srca. Verujemo da vam ne treba izgovor da pojedete čokoladu – ali ovaj koji se tiče benefita po zdravlje je sasvim dobar, ako vam zatreba.

Crna čokolada može biti zanimljiva kao samostalni slatkiš, ali u vidu dražeja ili u kombinaciji sa drugim sastojcima je još bolja. Baš zbog svoje specifične arome ima sposobnost da istakne ukuse namirnica sa kojima je kombinovana.

Čokoladne praline

Ako ste ljubitelji čokolade, a još niste probali belgijske praline, dobro obratite pažnju na ovu preporuku. One su sigurno nešto najfinije u svetu čokolade. No, imajte na umu da nisu sve praline iste. Upravo zato smo istakli ove belgijske, jer su one ipak nešto posebno.

Ne verujete?

Istina je da ljudi od čokolade mogu da naprave remek dela – od fontana, do celih statua. Istorija čokolade je duga i raznovrsna, a  kada je ukus u pitanju, ništa nije tako dobro kao belgijske praline. One su remek dela što se ukusa tiče.

Njihova proizvodnja i tehnologija je toliko dovedena do savršenstva, da se vodi račna o svakom detalju – od toga kako se tope u ustima, do toga kako se njihovo punjenje slaže sa oblogom od čokolade koje može biti bela, crna, gold, rubi ili mešavina čokolada. Nekad su to sličnosti, nekad suprotnosti ukusa koje se privlače.  Sve u svemu, mesto na listi slatkiša od čokolade koje treba probati im je visoko.

Ručno pravljena čokolada

Evo specijaliteta posebne vrste – ručno rađena čokolada. Ako mislite da ne može da nadmaši one primerke iz ogromne serijske proizvodnje, dozvolite da vas razuverimo. Ovde se ne radi o procesu koji podrazumeva pripremu same čokolade, nego o njenoj obradi. Posebne su jer se proizvode u malim serijama, a od industrijskih se razlikuju na sledeća 2 načina:

  • po izgledu – pojedine čokolade ovog tipa su prava umetnost. Tu mislimo na sve one varijante oslikanih čokoladnih tabli, personalizovanih poklona sa porukom, čokolada istopljenih u raznim oblicima.
  • po kombinaciji sastojaka. Industrijske čokolade proizvode se masovno, pa se i ukusi biraju prema tome šta je najpopularnije među širokim narodnim masama. Međutim, za one koji vole da probaju nešto nesvakidašnje, tu su upravo ove čokolade. One se često kombinuju sa nekim neuobičajenim sastojcima, pa mogu biti ljute, kisele, slane, pomešane sa bombonama, više vrsta nekih drugih slatkiša, voćem…

S obzirom da se prave u malim serijama i posebno osmišljavaju, imaju i veću vrednost i cenu.

Sve ove oblike čokoladnih poslastica, od dražeja do pralina, u najmaštovitijim varijacijama možete ima Candy universe na svom sajtu i na štandovima .

Na kraju, ne smemo da izostavimo i ovo:

Čokoladne torte i kolači sa čokoladom

Idealna za spremanje kolača i mnogima omiljena poslastica, našla je svoje mesto i u receptima za kolače i torte. Iako se čini da ona ovde nije u glavnoj ulozi, mora se priznati da bez čokolade pojedini slatkiši, kolači i torte ne bi bili to što jesu.  Ovde spadaju razne čokoladne torte, mafini, keksići sa čokoladom ( popularni brownies) , ali i kremovi i prelivi . Da ne pričamo da sve gore pomenute varijante čokolade mogu biti deo kolača i torti, a dražeje i praline mogu da budu ukras na njima.

Koja od ovih slatkih varijacija je najbolja ?

Namerno nismo insistirali na redosledu. To je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Ako ste ljubitelji čokolade, uživaćete u sviima podjednako i sve treba da ih probate.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!