Čokolada u kombinaciji sa cinkom za duži život

Konzumiranje čokolade u kombinaciji sa cinkom bi moglo da produži život, kaže studija

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Konzumiranje čokolade i ispijanje kafe i čaja može da produži život, tvrdi nova naučna studija.

Da bi iskoristili prednosti ovih poslastica, one moraju da se konzumiraju sa cinkom kao dodatkom ishrani – koji zajedno aktiviraju jedinjenje koje usporava starenje.

Prema istraživanju sa Univerziteta Erlangen u Nirnmbergu i Auburn Univerziteta u Alabami, ova kombinacija može da produži život pružanjem zaštite od ’’oksidativnog stresa’’ koji se prirodno pojavljuje – gasa koji dovodi do starenja i drugih bolesti kao što su rak, zapaljenja ili degenerativne bolesti.

Da bi analizirali efekte cinka, poznatog zbog svojih prednosti u pomaganju telu da se izbori sa bakterijama i virusima, i antioksidativnim polifenolima, koji se nalaze u čokoladi, čaju ili kafi, naučnici su ih kombinovali u laboratorijskim eksperimentima.

Samostalno, polifenoli ne mogu da umanje oksidativni stres ali u kombinaciji sa cinkom, stvaraju ’’mega kompleks’’ enzima sposobnih da zaštite telo od štetnog zagađujućeg gasa koji nastaje kao nusproizvod ćelija, otkrili su naučnici.

Nastalo jedinjenje je jednako prirodno nastajućem superoksidnom dismutaznom enzimu (SOD) koji takođe uništava gas i štiti telo, tvrdi istraživanje koje je objavljeno u žurnalu Prirodna hemija.

U studiji je zabeležen prvi put da su istraživači mogli da imitiraju efekte enzima.

Prethodni pokušaji sa metalima kao što su gvožđe ili bakar su takođe mogli da imaju antioksidativni efekat ali ipak su takođe mogli da izazovu povećanje oksidativnog stresa.

Cink je efikasan jer je manje toksičan od drugih metala – što istraživače navodi na hipotezu da bi mogao biti dodavan hrani u budućnosti da bi osnažio zdravlje potrošača.

Glavna autorka studije Dr Ivana Ivanović-Burmazović je rekla: ’’Sigurno je veoma moguće da će vino, kafa, čaj ili čokolada u budućnosti biti dostupni u kombinaciji sa dodatim cinkom’’.

Spektrum kooperativa

Ipak, prema njoj, to bi mogao biti slučaj samo sa bezalkoholnim vinom jer bi svaka količina alkohola uništila pozitivne efekte ove kombinacije.

Prethodna istraživanja o prednostima konzumiranja čokolade otkrila su da može da poveća memoriju, smanji stres i učini vas srećnijim.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...

Instagram marketing za WebCam devojke i porno zvezde

Instagram je popularna mobilna aplikacija za fotografije i video snimke - popularna kako među opštom publikom, tako i među odraslima. Međutim, budući da Instagram...
error: Content is protected !!