Kratka istorija čokolade – i neke od njenih iznenađujućih zdravstvenih blagodeti

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Većina nas voli svakog dana da se zasladi čokoladom. Ali čokolada koju danas jedemo prilično se razlikuje od one kada je prvi put stigla u Evropu iz Južne Amerike oko 16. veka.

Verovanje Asteka da je kakao božanski eliksir verovatno je nastalo shvatanjem da je kakao poklon astečkog boga vetra i mudrosti. Možda je zato švedski botaničar Carl Linnaeus nazvao kakao ,,Theobroma cacao”, od drevnih reči ,,theos“ što znači bog i  ,,broma“ što znači hrana – hrana bogova.

U prirodnom kakau se nalazi visoka koncentracija polifenola, poznatiji i kao flavanoli. Polifenoli su antioksidativna jedinjenja u voću i povrću koja štite telo od slobodnih radikala. Istraživači ističu da je konzumiranje kakaa više od zadovoljstva, jer pozitivno utiče na naše zdravstveno stanje.

Prošlost

Osoba za koju se smatralo da je odgovorna za unos kakaa u Evropu jeste Hernan Cortes, španski konkvistador (vojnik i istraživač).

Godine 1518. Cortes i njegovi ljudi su stigli u današnji Meksiko i uputili se prema glavnom gradu Asteka. Tokom svog boravka u Meksiku, Španci su probali gorko piće poznato kao ,,čikolatl”. Piće je sadržalo prženi kakao u zrnu koji je usitnjen, a zatim kuvan u vodi sa začinima i čilijem.

Kada su probali ovo piće, Španci su ga smatrali previše gorkim i gotovo neukusnim. Ali videvši Montezumu II, kralja Asteka, koji piće konzumira oko 50 puta dnevno, Cortes se zainteresovao za potencijal kakaa i nastojao je da ga odnese u Španiju.

Jednom u Evropi, zdrobljena kakao zrna su se mešala sa šećerom i medom od čega je nastalo piće veoma poznato među elitom. Na kraju 19. veka, prvu čokoladicu napravili su Joseph Fry i sinovi, stvarajući ono što danas znamo kao čokoladu.

Dok zrna kakaa u svom prirodnom obliku sadrže visoku količinu antioksidativnih jedinjenja, procesi pretvaranja zrna u pločicu čokolade smanjuju sadržaj flavanola i antioksidativna svojstva kakaa.

Istraživanje pokazuje da prirodni kakao u prahu sadrži skoro deset puta više flavanola nego kakao koji je prošao proces obrade.

Što se tiče čokolada,  tamna čokolada gotovo uvek sadrži veću koncentraciju flavanola od mlečne čokolade. Na primer, porcija tamne čokolade sa visokim procentom kakaa (više od 75%) od 25gr, može da sadrži više od 80 mg flavanola kakaa u poređenju sa oko 10 mg ili manje u pločici mlečne čokolade od 25gr.

Zdravstvene prednosti

Istraživanje je otkrilo da proizvodi od tamne čokolade i kakaa koji sadrže najmanje 200mg flavanola mogu poboljšati elastičnost krvnih sudova, što pomaže protoku krvi, a redovno konzumiranje flavanola kakaa (oko 80 mg dnevno) poboljšava sposobnost krvnih sudova da se šire, što pomaže telu da reguliše krvni pritisak i protok krvi u organima.

Kakao flavanoli mogu povećati protok krvi u mozak, što poboljšava kognitivne performanse.

Flavanoli kakaa mogu takođe pomoći u oporavku mišića nakon napornih vežbi, zahvaljujući svojim moćnim antioksidativnim i antiinflamatornim prednostima. Nedavna studija otkrila je da je jedna visoka doza od 1245mg flavanola kakaa (15g visokog procenta flavanola u kakao prahu) blago poboljšala oporavak mišića.

Zato sledeći put kada budete raspoloženi za čokoladu, preporučujemo vam onu sa visokim procentom kakaa.

Izvor: www.theconversation.com


Pročitajte više:
10 namirnica koje sadrže više kalcijuma od mleka
Med efikasniji od antibiotika u lečenju kašlja i prehlade
Organska kozmetika je najbolji izbor za negu tela

divac stipendije
spektrum kooperativa
izrada sajta
prvi na guglu
Hristina Jeremić
Hristina Jeremić
Diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti. Oduševi me lepa reč i kvalitetna muzika. Pospešujem blogovanje. U slobodno vreme umetnica.

Otvoren poziv za slanje fotografija o životu studenata u Studentskom gradu

Dom kulture Studentski grad objavio je poziv za bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni...

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021. godini

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije...

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija”

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija” će biti otvorena 17. februara u 19 časova, u galeriji Ulus, i trajaće do 28. februara. U fokusu projekta...
error: Content is protected !!