Zašto bi trebalo da izdvojimo vreme za volontiranje

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Prolazite predvorjem vaše poslovne zgrade ili parkom gde vidite grupu volontera, nasmejane i čini vam se da sjajno provode vreme. Odmah vas zanima uzrok te dobre atmosfere. Oni se druže, pozitivni su i istovremeno pomažu zajednici. Tada se zapitate koji su razlozi za volontiranje i zašto se još uvek niste oprobali u ovoj ulozi.

Mislite da povrh škole, posla ili porodice jednostavno nemate dovoljno vremena za društveni život. Istina je da volontiranje može biti velika obaveza, ali ne nužno, jer vi raspolažete svojim slobodnim vremenom. Prema tome, ne treba da posvetite 15 sati nedeljno određenom volonterskom poslu, ako mislite da ne možete sve zadatke da obavite na vreme.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Uz pravilan raspored, volontiranje od samo nekoliko sati na nedeljnom ili mesečnom nivou može rezultirati opipljivim rezultatima, koji traju ceo život ili su bar dugoročni. Možda smo vas ovime zaintrigirali… Nastavite da čitate da biste čuli o svim razlozima volontiranja i kako možete započeti dobrovoljni rad već danas!

6 razloga za volontiranje

Pored pozitivnog uticaja na vašu zajednicu, ispostavlja se da dobrovoljnim radom takođe pomažete sebi onoliko koliko pomažete ljudima oko sebe. Kako?

  1. Formiranje prijateljstava

Da li je do nas ili je upoznavanje novih ljudi najteža stvar na svetu? Jedna u nizu prednosti volontiranja je ta što okuplja ljude koji dele zajedničke interese, a to prilično olakšava stvaranje prijateljstava. Preskočićete onu neprijatnu etapu upoznavanja jer ćete već znati njihova interesovanja i vrednosti.

Volontiranje je posebno korisno ako ste se nedavno preselili u novi grad. Upoznavaćete se sa društvom dok ćete istovremeno pomagati novoj zajednici da napreduje.

  1. Poboljšanje mentalnog zdravlja

Pored druženja, volontiranje ima i brojne druge koristi za mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da su volonteri manje izloženi stresu, anksioznosti i simptomima depresije. Možete povećati samopouzdanje, a da ne spominjemo sve blagodeti od socijalne interakcije i povezivanja sa drugima.

Ako vam ovi razlozi ne zvuče dovoljno ubedljivo, postoje i dokazi da volonteri žive duže. Stoga, pokrenite se i doprinesite svojoj zajednici.

  1. Učenje novih veština

U narodu se kaže da bi svakog dana trebalo da naučimo nešto novo. To ne znači da treba da volontiramo svakodnevno, već dobrovoljan rad barem jednom nedeljno ili mesečno jeste sigurno rešenje da naučimo nove veštine. Ako razmišljate o promeni karijere, volontiranje je takođe odlična opcija da zakoračite u nov poslovni svet i naučite njegove osnove.

Posle nekoliko meseci, steći ćete solidno znanje o datoj temi, kao i neko opipljivo iskustvo koje ćete istaći u svom CV-u.

  1. Vežbanje postojećih veština

Ako tražite malo više smisla izvan svog posla, koji je ograničen na 8 sati svakog dana, razmislite da iskoristite svoje profesionalne veštine na drugačiji način. Primenite ih u novoj poslovnoj ulozi, kako biste napravili značajnu razliku u vašoj zajednici. Kao što svoj posao možete zameniti volontiranjem, ono vam takođe može pomoći i da napredujete u karijeri.

Dodatno posvećivanje vremena profesiji ili organizaciji ukazuje na vašu istrajnost i mogućnost da vremenom više napredujete i započnete svoj posao iz snova.

  1. Promovisanje humanosti

Veliki broj volontera u Srbiji svake godine učestvuje u raznim projektima, kako bi ispunili određenu misiju. Pomaganje porodicama u izgradnji novog doma ili možda udomljavanje ljubimaca samo su neki od ciljeva. Da li znate da se ukupan broj pasa lutalica u Srbiji procenjuje na nekoliko desetina hiljada, a taj broj se stalno povećava. Svako ko razmišlja da nabavi psa za kućnog ljubimca, bolje je da udomi jednog i tako mu spasi život.

Umesto kupovine štenca, posetite lokalno sklonište gde ćete verovatno naći veliki broj pasa i mačaka, raznih rasa, koji su zdravi, pitomi i spremni da ih udomite.

  1. Pronalazak svrhe

Vraćanje zajednici stvara osećaj pripadnosti i svrhe u vašem poslu. Osetićete da vaš rad ili organizacija zaista menjaju život drugih, što je jako dobar osećaj. Prilično brzo ćete saznati da, iako ste tehnički tu da biste pomogli drugima, na kraju ćete podjednako pomoći i sebi.

Volontiranje je svakako dobro bez obzira kojoj zajednici pružate pomoć, ali ono će biti mnogo efektnije ako se pridržavate organizacije koja vas zanima.

Zaključak…

Da biste pronašli mesto, za koje ćete verovati da je ono pravo za vas, odvojite malo vremena i pokušajte odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Šta želite postići volontiranjem?
  • Da li verujete da ćete upoznati nove ljude, napredovati u karijeri ili jednostavno pronaći način da provedete slobodno vreme?

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor – on može biti sve od navedenog. Jednostavno zapišite svoje hobije, jer ćete svoje vreme želeti da posvetite onim stvarima do kojih vam je stalo. Pravljenje liste interesovanja pomoći će vam da na najbolji način odaberete organizaciju koja se zalaže za ideje i vrednosti poput vaših.

želiš biti prvi na guglu

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!