Koliko je važan materijal prilikom odabira odeće?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Prilikom kupovine odeće svako od nas obraća pažnju na nekoliko stavki – izgled odeće, cena odeće i njen kvalitet. Ipak, neretko se dešava da neka od ovih stavki izmakne, posebno kada ugledamo sniženje garderobe, te ne obraćamo pažnju na njen kvalitet.

Mnogi od nas mahinalno posegnu za komadom garderobe na sniženju ne obraćajući pažnju na kvalitet, koji se umnogome ogleda u materijalu od kog je odeća sačinjena.

Brojni su razlozi zbog kojih je materijal važan činilac prilikom odevanja, i zbog čega komadi od prirodnih materijala treba da se nađu u vašem ormaru.

Nastavite da čitate tekst i saznajte zašto treba da razmišljate o materijalu prilikom odabira garderobe, kao i koji su materijali najpogodniji za kreiranje odeće.

Koji materijali su najpogodniji za kreiranje odeće?

Materijali od kojih je odeća sačinjena presudni su za prijatnost koju osećamo na koži, te je važno obratiti pažnju na sastav istaknut na etiketi. Tokom obavljanja raznih aktivnosti, znojenje nije retkost, a ukoliko se odlučite za prijatne materijale visokog kvaliteta, znojenje će biti ublaženo i izbeći ćete neprijatne mirise.

Uloga materijala posebno se ističe tokom letnje sezone kada nam je neophodna prozračna garderoba u kojoj će koža disati. Takođe, ne smemo zaboraviti značajnu ulogu materijala u proizvodnji donjeg veša i pidžama.

Donji veš je odeća koja dolazi u direktan kontakt sa osetljivim delovima tela, te je posebno važno da nam tokom čitavog dana i noći bude udobno. U osetljivoj regiji koju donji veš štiti, infekcije nisu retkost.

Pojedina istraživanja su pokazala da kod posebno osetljivih osoba, materijal od kog je veš sačinjen igra važnu ulogu, pa sintetički materijali mogu pospešiti razvoj neprijatnih gljivica i bakterija.

Tu na scenu stupaju prirodni materijali.

Prirodni materijali dele se na one biljnog i životinjskog porekla. Oni koji se najčešće upotrebljavaju u kreiranju garderobe su: pamuk, svila, vuna, kašmir, a tu je i viskoza koja spada u hemijska vlakna nastala od prirodnih polimera.

S obzirom na to da su pamuk i viskoza materijali koje najčešće viđamo u kvalitetnoj garderobi namenjenoj za svaki dan, posebno ćemo se posvetiti njihovim benefitima.

okacena-odeca

Pamuk – sinonim za nežnost i mekoću

Upotreba pamuka u izradi odevnih predmeta poznata je još iz perioda preistorije, a razvojem tekstilne industrije, pamuk postaje jedan od materijala koji se najčešće koriste u proizvodnji odeće.

Kao njegove najbolje osobine ističu se mekoća, sposobnost upijanja i otpištanja vlažnosti i otpornost na visoke temperature. Ove osobine čine ga omiljenim materijalom među odraslom populacijom, ali i decom.

Roditelji kao prioritet prilikom odabira odeće za decu stavljaju udobnost i nežan osećaj na koži, a pamuk će se pobrinuti da vaše dete uživa u celodnevnoj igru uz maksimalnu slobodu pokreta, bez bojazni od osipa i prekomernog znojenja.

Viskoza – materijal najpogodniji za letnji perod

Kao zamena za svilu nastala je viskoza – materijal koji se dobija od celuloze iz drveta i obrađuje određenim hemijskim agensima ne bi li poprimio poznatu strukturu.

Iako ima hemijskog udela u proizvodnji ovog materijala, smešta se među najkvalitetnije materijale zahvaljujući osobinama koje poseduje.

Čak i kod osoba koje su sklone iritacijama, viskoza ne izaziva probleme, otporna je na bakterije i izuzetno je prijatna na dodir. Ima dvorstruko veću moć upijanja vlage od pamuka, a baš kao i pamuk je “materijal koji diše”. U letnjem periodu visokoza se neće ugrejati, a tokom zime se neće ohladiti.

Zbog navedenih katakteristika, viskoza je tkanina od koje se neretko kroje letnje haljine, košulje, marame, lepršave suknje i pantalano…

Viskoznu tkaninu preferiraju dame, a u letnjem periodu je izuzev lana jedan od najpogodnijih materijala za odeću.

Lako održavanje i dugotrajnost materijala su važni kriterijumi za odabir odeće

Dolazimo do još dve važne stavke koje su značajan kriterijum prilikom kupovine garderobe – održavanje i dugotrajnost materijala. Garderoba koja se može pohvaliti dugotrajnošću biće sjajan saveznik nekoliko sezona, što samim tim znači da smo uštedeli novac.

Primera radi, ukoliko se odlučite za kupovinu kvalitetne pamučne majice, sasvim je sigurno da ćete je sa radošću uklapati u najraznovrsnije outfite dugi niz godina, te nećete imati potrebu da trošite novac na kupovinu artikla istih specifikacija svake sezone.

Ako je vaš izbor odeća klasičnog kroja i jednostavnog dezena, kupovina će biti znatno lakša, kao i mogućnost uklapanja. Jednobojne majice će se uz dodatak aksesoara sjajno uklopiti u svaki stajling i sa lakoćom postati vaš omiljeni odevni predmet.

Ukoliko odaberete kvalitetnu garderobu i održavate je kao što je na etiketi napisano, nećete imati problema sa habanjem materijala, gubljenjem inteziteta boje ili razvlačenjem materijala.

Iz svih navedenih razloga, možemo zaključiti da je kvalitetna odeća sačinjena od prijatnih materijala sjajan izbor svakog savremenog muškarca i žene.

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa značajem materijala prilikom kupovine odeće, te da ćete obratiti pažnju tokom sledeće kupovine i odabrati kvalitetan komad garderobe sačinjen od prirodnih materijala.

Birajte jednostavne komade odeće od pamuka, viskoze i drugih pomenutih materijala. Koža će vam biti zahvalna, a kada otvorite ormar sa osmehom ćete izabrati odevne kombinacije za sve prilike.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!