Sam svoj majstor – kako urediti stan bez ičije pomoći

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Ukoliko ste voljni da sredite svoj stan samostalno biće potrebno da ovladate različitim majstorijama za koje treba spretnost i puno dobre volje. Međutim, uz korisne savete i ideje možete uspešno obaviti veliki deo posla samostalno.

Evo kako da budete sami svoji majstori i da uredite stan po vašoj meri bez pomoći profesionalaca. Naoružajte se strpljenjem i kreativnošću i otpočnite ovu avanturu hrabro.

Krečenje – zidovi i plafoni u novom ruhu

Sređivanje doma od poda do plafona, zahteva detaljno krečenje, koje osvežava čitav prostor na više načina – estetski ali i higijenski.  Na zidovima se takođe skuplja prašina i različita prljavština zbog čega je izuzetno važno da uređivanje stana krenete krečenjem.

Odabir boje je estetski faktor koji može vizuelno proširiti prostor, osvetliti ga, ili čak zatamniti ukoliko vam je to želja. Plafoni takođe veoma utiču na estetiku prostorije, a ugradne svetiljke za plafone mogu biti sjajni detalji koji će prostor oplemeniti ravnomernom svetlošću, što ga može dodatno otvoriti.

Kako biste samostalno okrečili dom biće vam potrebno strpljenje, mirna ruka i malo veštine. Verujemo da poznajete nekog ko je bar jednom krečio, a sve i da prvi put sve radite potpuno sami, krečenje može biti uspešno.

Prilikom krečenja nanosite i do tri sloja na zid, zavisi od potrebe, odnosno “prvu” ili “drugu ruku”. Zato ukoliko napravite grešku pri prvom sloju imate mogućnost da je se rešite u drugom.

Ono što vam može biti posebno zanimljivo je da sami dobijete nijansu koju želite, mešanjem različitih boja. Tom prilikom vodite računa da “ubodete” istu nijansu svaki put kako ne bi bilo razlike.

Detaljno čišćenje kupatila i otklanjanje kamenca

Na pločicama u kupatilu vremenom se skuplja kamenac, baš kao i na kadi i lavabou, osim toga skuplja se vlaga. Svi ovi faktori polako štete vašem kupatilu, zbog čega ćete povremeno morati da ga detaljno očistite. Takođe, ventili na slavini mogu oslabiti, te će im biti potrebna zamena, što takođe možete obaviti sami.

Sredstva za otklanjanje kamenca pomoći će vam da ga se rešite na pločicama i kadi, odnosno tuš kabini. Osim toga, možda će biti potrebno da otpušite slivnik na kadi ili tuš kabini. Ovo možete uraditi ručno, a ukoliko ne želite da dođete u kontakt sa nakupljenom prljavštinom, možete i sipati sonu kiselinu u slivnik i sačekati da “istopi” prljavštinu.

Detaljno čišćenje kupatilo, uz poliranje pločica koje možete samostalno uraditi različitim preparatima iz radnje, pa čak i proizvodima iz kućne radinosti dobićete efekat potpuno preuređenog kupatila, koje blista.

Dodavanje polica i kreiranje dodatnog prostora u stanu

Danas mnogi proizvođači nameštaja kreiraju komade koji funkcionišu po principu uradi sam, odnosno jednostavni su za samostalno sklapanje, a pored toga su i izuzetno fleksibilni i prilagodljivi tako da možete da ih uklopite u svoj dom onako kako je to vama potrebno.

Različite vrste polica i komoda u tome prednjače, pa tako možete odabrati da sami postavite police u određenoj prostoriji, bitno je samo dobro planiranje i osmatranje prostora.

Možete samostalno kreirati kućnu biblioteku, ili opremiti dečiju sobu ovakvim elementima. Možete i pričati sa svojim detetom, i otkriti šta bi ono želelo da promeni u svojoj sobi, pa na taj način uključiti i svog mališana u projekat.

Ukrasne police za fotografije i mnogobrojne uspomene možete dodati u dnevnoj sobi. Osim toga, ukoliko želite da dobijete na prostoru možete se pozabaviti i elementima koji će vam kreirati dodatni protoriju u stanu, odnosno podeliti jednu veću.

Tako, na primer, ukoliko su vam kuhinja i trpezarija spojene možete ih odvojiti određenim komadom nameštaja, poput komode, ili pulta, koji osim što će formirati efekat dveju prostorija, ovakav element bi trebalo da ima i dodatnu funkciju, odnosno da služi još nečemu, a uvek je dobra ideja da svaki element u vašem stanu bude višenamenski.

Preuređivanje terase – rad koji će vas odmoriti

Terasa je poseban kutak u stanu namenjen za uživanje, pa bi zato i njeno preuređivanje trebalo da preuzmete na sebe, s obzirom na to da ćete kutak po vašoj meri najbolje kreirati samostalno. Tako možete tapacirati pod, prelakirati stolove i stolice kako biste dobili novi sjaj i preurediti žardinjere sađenjem novog cveća.

Možete otići korak dalje i kreirati nešto orjentalniji kutak na svojoj terasi ukoliko za to imate mogućnosti. Tako možete postaviti drvene palete, koje ćete prelakirati, a potom na njih postaviti udobne jastučiće, i samostalno napraviti mini kauč, koji će biti izuzetno atraktivan i neobičan, i verujemo da će se izuzetno dopasti gostima. Pranje tepiha će vam takođe pomoći da vaš stan dobije svež izgled.

Naše smernice vam mogu pomoći da dobijete ideje o kojima pre niste razmišljali, i da se setite još nekog kućnog projekta koji biste mogli da preuzmete na sebe, a koji će doprineti tome da vaš dom dobije novi izgled u kome ćete uživati.

Spektrum kooperativa
www.spektrum.rs

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...

Osvetlite drum pred sobom

Farovi za auto su jedan od najvažnijih bezbednosnih i funkcionalnih elemenata na svakom vozilu. Osim što pružaju osvetljenje tokom vožnje u mraku ili lošim...

Kako pobediti nesanicu

U današnjem brzom i često stresnom svetu, bitka sa nesanicom postaje sve učestaliji problem. Ali, ne brinite - ovo nije još jedna dosadna priča...
error: Content is protected !!