Kako prepoznati nizak krvni pritisak – simptomi

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Poznato je da visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za oboljevanje od srčanog i moždanog udara te zahteva obavezno javljanje lekaru. Iako trajno nizak krvni pritisak najčešće ne predstavlja opasnost po zdravlje pacijenta, nagli pad pritiska može uzrokovati probleme s obzirom da vitalni organi ostaju bez snabdevanja krvlju. Usled nepripremljenosti na ovakvo stanje, može doći do pojave vrtoglavice i slabost tela, te poremećaja vida kao i kratke nesvestice.

Saznajte više o hipotenziji

Nizak krvni pritisak odnosno hipotenzija predstavlja pojavu pri kojoj gornji, odnosno sistolni pritisak padne ispod 100 mmHg, a donji, odnosno dijastolni pritisak padne ispod 60 mmHg. Pri tom se javljaju simptomi kao što su malaksalost i mučnina, umor i poremećaj sna, vrtoglavica, nesvestica kao i osećaj jakog lupanja srca i znojenje, zamućen vid, te hladne ruke i bledilo. Razlikuju se četiri vrste niskog krvnog pritiska, odnosno hipotenzije: primarna, sekundarna, ortostatska i postprandijalna.

Primarna hipotenzija predstavlja stanje trajno niskog krvnog pritiska kome se ne može otkriti uzrok. Naziva se još i idiopatskom ili konstitucionalnom hipotenzijom, a uzroci ovakvog stanja mogu biti višestruki. Pored genetske predispozicije, uzrok može biti povezan i sa načinom ishrane, naročito sa unosom veće količine soli, telesnom masom, fizičkom aktivnošću, kao i nivoima stresa kojima je pojedinac izložen.

Sekundarna hipotenzija predstavlja stanje niskog krvnog pritiska koje može biti uzrokovano različitim stanjima i oboljenjima. Može nastati usled krvarenja, kao posledica srčanog udara, zbog aritmija i adrenalne insuficijencije, ali i u trudnoći. Problemi sa štitnom žlezdom, šećerna i Parkinsonova bolest kao i neuropatija, odnosno oštećenje perifernih nerava, mogu biti neki od razloga pojave niskog krvnog pritiska.

Usled nagle promene položaja tela, odnosno prelaska iz ležećeg u sedeći položaj ili prilikom ustajanja sa stolice, može doći do pojave ortostatske ili posturalne hipotenzije. U ovom slučaju određena količina krvi odlazi u noge, dok se ka desnoj strani srca i mozgu distribuira manja količina krvi što izaziva reakciju perifernog nervnog sistema.

Kod određenog broja ljudi, nakon obroka može doći do postprandijalne hipotenzije. Uobičajena je kod starijih ljudi, kao i osoba koje inače imaju povišen krvni pritisak i pacijenata sa poremećajima autonomnog nervnog sistema. U ovom slučaju, pacijenti ne smeju da uzimaju lekove sa antihipertenzivnim dejstvom pre obroka, te nakon obroka treba da odmore.

Da li je nizak pritisak opasan po zdravlje?

Iako hipotenzija u najvećem broju slučajeva nije stanje opasno po zdravlje, osobe koje pate od hipertenzije treba hitno da se jave lekaru ukoliko primete pad pritiska. Pad pritiska kod ovih osoba može biti znak da je potrebno regulisati terapiju. Opasan pad pritiska može nastati usled komplikacija kardiovaskularnih oboljenja koje za posledicu imaju srčani ili moždani udar, kao i usled krvarenja ili opekotina. U tim slučajevima neophodno je hitno kontaktirati lekara.

Otkrijte uzrok niskog krvnog pritiska u Puls kardiološkom centru

Ukoliko patite od niskog krvnog pritiska u Puls kardiološkom centru možete obaviti sve dijagnostičke preglede. Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima i moderno opremljenoj klinici u bloku A na Novom Beogradu možete otkriti uzrok vaših tegoba. Pravovremenom i preciznom dijagnostikom, kao i primenom adekvatne terapije, otklonićete neprijatne tegobe povezane sa niskim pritiskom. Stoga ne oklevajte i zakažite pregled kojim ćete sačuvati vaše zdravlje.

spektrum kooperativa
divac stipendije
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Spektrum kooperativa: Stvaramo vaše poslovanje

IMATE IDEJU - MI ĆEMO JE REALIZOVATI STVARAMO VAŠE POSLOVANJE Registrovanje firme Poresko i računovodstveno savetovanje Konsalting u vezi sa elektronskom trgovinom Kreiranje biznis strategije Kreiranje marketinške strategije Kreiranje i ustanovljenje...

Visoke cene goriva? Kako vozači mogu da uštede

LIQUI MOLY može ublažiti uticaj na vaš novčanik

Francuska je najposećenija zemlja na svetu. Evo zašto.

Možda mislite da je velika zemlja poput Sjedinjenih Država najposećenija na svetu, ali pogrešili biste - Francuska ima tu čast. Oko 90 miliona međunarodnih posetilaca...
error: Content is protected !!