Kako okruženje utiče na vašu motivaciju dok radite od kuće

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Ako ste poput većine ljudi, verovatno mislite da je vaša okolina sekundarni faktor u vašoj svakodnevnoj motivaciji. Pretpostavljate da pokretačka snaga, koja vas čini produktivnim ili ne, jeste vaša sopstvena snaga volje. Iako su ti faktori svakako bitni, oni nisu bitniji od okruženja, koje je daleko važnije od onoga što verovatno mislite.

Okruženje u kojem radite je daleko važnije od onoga što mislite

Dok radite od kuće, bilo dugoročno ili trenutno, verovatno ste primetili da vam je važno ko i šta vas okružuje.

Nekima je potreban jutarnji ritual, drugima je potreban super čist prostor, dok je trećima potreban sopstveni umetnički prostor ispunjen inspirativnim materijalom. U svakom slučaju, vaša okolina je bitna – ovaj članak je o tome kako da vašu okolinu iskoristite na najbolji mogući način.

,,Nevidljiva ruka

James Clear okruženje naziva ,,nevidljivom rukom“ koja ,,oblikuje ljudsko ponašanje.“

,,Skloni smo verovanju da su naše navike proizvod naše motivacije, talenta i napora. Svakako da su ove osobine važne. Ali iznenađujuće je to što, naročito tokom dužeg perioda, vaše lične karakteristike imaju tendenciju da budu nadjačane od strane vašeg okruženja“, piše u Atomic Habits.

Evo nekoliko načina da najbolje iskoristite svoje okruženje kod kuće.

Automatizujte dobre odluke

Clear takođe predlaže da produktivnost i pozitivne odluke učinite što manje napornim. To bi moglo značiti da koristite softver za blokiranje određenih društvenih mreža ili da isključite notifikacije na vašem telefonu, da proveravate da li je vaš sto čist i da li je vaša ,,to do“ lista na dohvat ruke, da li imate vodu i zdravu užinu u blizini, da uvek čistite vaše poštansko sanduče, tako da ne budete preopterećeni. Neka vam bude što jednostavnije za za rad.

Ako je potrebno da iz dana u dan prolazite kroz veći broj prepreka da biste ostvarivali nešto, manje je verovatno da ćete uspeti to da održite.

Ako je potrebno da iz dana u dan prolazite kroz veći broj prepreka da biste ostvarivali nešto, manje je verovatno da ćete uspeti to da održite.

Postavite fizičke granice

Vaše neposredno radno okruženje mora biti isključivo pod vašom kontrolom.

To znači da, čak i ako radite od kuće, a niste u mogućnosti da imate vašu kućnu kancelariju ili radni sto, bez obzira na to koji prostor odredite za rad, on treba biti jasno označen kao vaš.

Potrebno je da doslovno stvorite okruženje koje najviše povećava vaše šanse za produktivnost.

Potrebno je da stvorite okruženje koje najviše povećava šanse da budete produktivni

To bi moglo da znači da dodate ideje tablu sa vizijama kojima težite ili sa listom ciljeva na kojima radite, sveže cveće ili otvoreni prozor, da upalite sveće ili esencijalna ulja, slušate laganu muziku ili budete u potpunoj tišini.

Bez obzira na to koje okruženje preferirate osigurajte da postoji bar jedno područje koje možete u potpunosti kontrolisati.

Komunicirajte sa ljudima u vašem okruženju

Da biste mogli biti dovoljno dugo fokusirani kako biste ostali produktivni, potrebno je da komunicirate sa ljudima sa kojima radite i živite da biste im rekli šta vam treba i kada.

Potrebno je da ljudima sa kojima radite i živite kažete šta vam je potrebno i kada

Možda sa supružnikom možete da dogovorite da bar jedan ili dva sata budete potpuno posvećeni poslu dok on brine o deci. Možda možete obavestiti vaše kolege da proveravate vašu e-poštu samo dva puta dnevno. Možda možete reći vašem partneru da vam je potreban mir i tišina da biste uradili svoje najvažnije zadatke svakog jutra.

Šta god da je potrebno da budete najbolji, pobrinite se da i ljudi oko vas to razumeju.

Što više ovoga uradite, više ćete biti u prilici da ostvarite uspeh na poslu.

Spektrum kooperativa
www.spektrum.rs

spektrum kooperativa
Brijana Vist
Brijana Vist je američka spisateljica i kolumnistkinja koja piše o emocionalnoj inteligenciji.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!