Kako lakše doneti odluku?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Ponekad nismo baš sigurni u neku odluku i dvoumimo se. Razmišljamo, da li je bolje aplicirati za posao novinara ili copywriter-a ili da li ići u grad tokom vikenda ili odmarati kod kuće.

Nije lako odlučiti. Kada donesemo odluku, mi tako automatski eliminišemo sve ostale izbore. Vrlo često nas grize savest i pitamo se, šta bi se desilo da sam izabrao drugu mogućnost?

S obzirom da se ne možemo vratiti u prošlost i izabrati drugačije, ne vredi ni nervirati se. Da bi smo izbegli osećanje kajanja, najbolje rešenje jeste da donesemo odluku koja će biti ona ,,prava“.

Ističemo nekoliko saveta koji će vam pomoći u trenutku dvoumljenja:

Razmislite kako bi se odvijao svaki od ponuđenih izbora – Stvorite film u glavi

Ako već u stvarnosti ne možemo isprobati sve mogućnosti pre donošenja prave odluke, u glavi bar možemo.

Zabeležite u svesku sve moguće opcije, a zatim ih vizualizujte, odnosno, razmotrite kako bi se svaka odluka odvijala od samog početka do kraja. Izmaštajte scene. Ukoliko se dvoumite za koji posao konkurisati, pokušajte da zamislite sebe na različitim radnim pozicijama u razgovoru s drugim ljudima. Zamislite druge osobe u vašem radnom okruženju i razmotrite potencijalne odnose s njima. Nakon toga, spoznajte koja su vaša osećanja povodom takvog razmišljanja i sagledajte ih kritički.

Objektivno razmatranje situacije

Svrha zamišljanja situacija jeste da lakše donesete odluku koja će biti najbolja za vas. Prema tome, izbegavajte da ulepšavate situacije i da budete pristrasni.

Kako to postići?

Lako je zamisliti situaciju u kojoj ćemo se jednostavno snaći i gde će sve ići po planu. Da se ne bismo razočarali idealizovanjem neke odluke, najbolje je da realno razmotrimo prednosti i mane mogućih izbora.

Kao primer, navešćemo dvoumljenje u vezi karijere. Pitate se, da li otvoriti svoje preduzeće ili se zaposliti u firmi? Istina je da obe vrsta posla imaju pogodnosti, ali svakako treba razmotriti i njihove nepovoljne aspekte.

Ako odlučite da budete preduzetnik, postoji mogućnost da će se dešavati periodi kada nećete imati dovoljno novca ili kvalifikovane radnike.

Međutim, dobar izbor nije onaj koji će nam lako doneti rezultate, već onaj, s čijim izazovima volimo više da se suočimo.

Preduzetnički posao vam daje osećaj slobode i proaktivnosti, dok posao u firmi budi osećaj sigurnosti. Obe vrste posla su podjednako primamljive, jer svaki ima prednosti koje će vas u startu privući.

Teže je odlučiti kada sagledavamo samo pozitivne strane koje posao pruža. Manje uzbudljivih trenutaka i loših poteza dešavaće se u bilo kojem poslu, ma koliko on primamljivo izgledao.

Pitanje koje će nam pomoći pri odabiru posla jeste, koliko je ta odluka loša po mene?

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!