Da li su pametni telefoni bolji od kamera?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Pametni telefoni mogu biti zgodniji za korišćenje u svakodnevnoj upotrebi od kamera, jer su danas kamere pametnih telefona razvijenije nego ikada. Međutim, od čega zavisi to za koji ćemo se uređaj opredeliti?

Da bismo mogli da odgovorimo na ovo pitanje moramo ga sagledati iz više uglova. Moramo razmotriti nekoliko aspekata kao što su: zaštita, vek trajanja, lakoća rukovanja i naravno – specifikacije samih urađaja.

Sa druge strane moramo sagledati i tržišni aspekt, jer kamere i fotoaparati pronalaze svoje mesto na tržištu i u amaterskoj primeni. To uspevaju prilagođavanjem svojih produkata specifičnim namenama, gde im kamere telefona ne mogu parirati.

Zaštita i vek upotrebe uređaja

Kamere i fotoaparati mogu imati poteškoća sa zaštitnom opremom, jer njihov nekompaktan dizajn onemogućava da budu kompletno pokriveni. Stoga ne mogu imati adekvatnu zaštitu u svakom trenutku. Ipak, imaju daleko više opcija i moćnije su kada je reč o profesionalnoj video produkciji. Takođe, kamere su nešto dugovečnije od prosečnog telefona, koji je često opterećen mnoštvom različitih namena.

Pojedini modeli telefona prevazilaze neke fotoaparate i kamere, čak i u kvalitetu slike. Naročito oni koje potpisuje Apple, koji je nažalost poznat i kao vrlo lomljiv telefon. Maske za iPhone 12 obezbediće neophodnu zaštitu telefonu, a vrlo ih je lako nabaviti, pa ovaj segment definitivno ne bi trebalo da vas brine.

Jednostavnost primene uređaja

Mobilni telefoni imaju prednost u ovom slučaju. Kada je reč o jednostavnosti primene telefoni će se svakako bolje pozicionirati u odnosu na kamere i biće u široj upotrebi. Telefon je naš ’’najbolji drug’’, po ceo dan nam je u ruci i snalazimo se pri baratanju njim. Amaterska fotografija je u velikom delu u stvari fotografija mobilnim telefonima, sa izuzetkom hobista, koji vole da fotografišu pravom foto opremom.

Komplikovanost primene fotoaparata i kamera se sa druge strane smanjuje, kada je reč o amaterskim fotoaparatima, baš zbog toga da bi bili konkurentniji na tržištu. Svakako, jednostavnost rukovanja se ne uzima u obzir kada je u pitanju odabir profesionalne opreme.

kamera-pametnog-telefona-more-1

Kvalitet fotografija i njihov značaj

Ovde nema mesta za takmičenje. Jednostavno, fotoaparati prave daleko bolje fotografije. Postavlja se pitanje, da li su nam svima potrebne fotografije visokog kvaliteta. Danas je njihova upotreba najzastupljenija u oglašavanju na društvenim mrežama. Mnogo češće je reč o privatnim profilima, ali ima dosta i komercijalne primene.

Napredni senzori koje poseduju kamere omogućuju uslikavanje detalja koje kamere pametnih telefona ne mogu da zabeleže. Praktično kombinacija velike rezolucije, unapređenih senzora i širokog izbora objektiva obezbeđuje da fotografija napravljena profesionalnom opremom bude kvalitetnija.

Najčešći kvarovi pametnih telefona i kamera

Najčešći kvarovi fotoaparata su: jako svetle ili mutne fotografije; objektiv ne može da se izvuče ili je kriv zbog udarca; neko dugme ne radi; čuje se krčanje u objektivu; fotoaparat je upao u vodu ili pesak; problemi sa baterijom. Svi ovi kvarovi se mogu popraviti u servisu, dovoljno je da ništa ne dirate od kada primetite kvar ili da samo izvadite bateriju ako je aparat upao u vodu.

Kvarovi koji se najčešće javljaju kod pametnih telefona su: lomovi ekrana, kućišta i matičnne ploče; električni kvarovi, najčešće nastali usled pojave vlage u telefonu; softverski kvarovi, kada telefon ’’zabaguje’’. Većina kvarova telefona su rešivi, odnosno mogu se popraviti u servisu.

Generalno, prednost fotoaparata je u tome što se pojedini delovi mogu rasklopiti, baterija se može izvaditi itd. Na telefonima se, naročito u poslednjih nekoliko godina, ne može skinuti ni poklopac sa kućišta, niti zameniti bilo koji originalni deo bez odlaska u servis, što može biti veliki problem, pogotovo kada se desi da telefon upadne u vodu.

Editovanje i obrada fotografija

Fotografije visokog kvaliteta nude nam mogućnost gotovo neograničenog editovanja, uveličavanja itd. Kada je fotografija do te mere izoštrena da možemo videti i najsitnije detalje, onda je ona mnogo pogodnija od neke fotografije za Instagram koja se konzumira na mobilnom telefonu i na kojoj će biti odrađen samo osnovni edit.

Nakon svega navedenog, stiče se jasan utisak da su pametni telefoni pogodniji za pravljenje fotografija i video sadržaja zbog svoje kompaktnosti, višestruke namene i jednostavnosti primene. Sa druge strane, kamere i fotoaparati imaju veću moć i daju bolji kvalitet materijala ukoliko znamo da rukujemo njima, imamo novca za još jedan uređaj i ako nam je potreban materijal visokog kvaliteta, odnosno ako želimo da se profesionalno posvetimo tome.

kamera-mobilnog-telefona-1

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!