Zašto je toliko važna oralna higijena?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Pranje zuba predstavlja osnovnu meru borbe protiv karijesa. Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Iako je pranje zuba jednostavan postupak, većina ljudi je sprovodi nepravilno.

Pravilna tehnika

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice i to pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole.

Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne donje vilice i istim pokretima (sa tom razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Dok perete zube kontakt između zuba ne postoji! Poželjno je da se gledate u ogledalo kako bi i sami kontrolisali tehniku koju sprovodite pri pranju zuba.Kada ste završili pranje dobro isperite usta.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od 3 minuta.

I zapamtite: ZUBI SE UVEČE PERU ZBOG ZDRAVLJA, A UJUTRO ZBOG HIGIJENE!

Četkicom se čiste tri od pet površina zuba. Za prostore između zuba koristi se konac ili interdentalne četkice. Samo oni odstranjuju bakterijske naslage iz međuzubnih prostora na području ivice desni. Postoje različiti dizajni zubnog konca i interdentalnih četkica: za čišćenje međuzubnih prostora, za čišćenje kritičnih predela oko mostova, za implantate, za fiksne ortodontske aparate.

Uputstvo za pravilnu upotrebu konca

Namotajte 20 cm konca oko srednjih prstiju. Konac postavite između palca i kažiprsta, ostavljajući oko 5 cm konca. Koristitite palac da usmerite konac između gornjih zuba. Ostavite 2 do 3 cm konca zategnutog između prstiju. Koristite kažiprst da navodite konac između donjih zuba. Lagano uvodite konac između zuba koristeći cik-cak pokrete. Ne nabijajte konac između zuba. Koncem pratite obline zuba. Trljajte koncem gore i dole uz bočne strane zuba. Tako sa čistim delom konca očistite svaki zub pojedinačno. Završite vodicom za ispiranje usne šupljine.

Najčešća pitanja koja postavljate stomatolozima:

Koliko je bitna zubna pasta koju upotrebljavam?

Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Na policama se često mogu naći na desetine različitih vrsta. Važno je da izaberete pastu koja sadrži fluor u koncentraciji od 1100 -1400ppmF. Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući povećani rizik za karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosetljivost zuba. Pitajte nas koja je zubna pasta najbolja za vas.

Koju vrstu četkice da upotrebljavam?

Četkica s mekim vlaknima najbolja je za uklanjanje naslaga sa zuba. Četkice s manjom glavom prikladnije su jer mogu bolje dohvatiti sva područja usne šupljine. Pretvrdom četkicom i prejakim pritiskom tokom četkanja odvajate desni od zuba. Tome pripomaže i pogrešna tehnika čišćenja. Ovako izloženi vratovi zuba vrlo su osetljivi, što se oseća kao lagani bol u dodiru sa hladnim, vrućim… Postoji na tržištu i električna četkica. Ona može bolje očistiti zube, naročito kod osoba koji nisu toliko spretni ili imaju poteškoća pri pranju.

Koliko često treba da menjam četkicu za zube?

Četkicu trebate promeniti kad počnete primećivati znakove istrošenosti ili nakon dva do tri meseca.

Koji je pravilan način korišćenja vodice za ispiranje usne šupljine?

Vodicu koristite nakon pranja zuba. Čep bočice napunite vodicom do označene linije (20ml). Pažljivo mućkajte 30 sekundi i ispljunite (ne gutati). Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mestima.

PRAVILNO ODRZAVANJE ORALNE HIGIJENE podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa!

Tekst preuzet sa bloga Gentle Touch stomatološke ordinacije.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!