Upoznajte filmove međunarodne takmičarske selekcije Beldocs 2019

Portal Preporučujemo deli 2 x 2 karte za svaki od tri dole navedenih filmova. Javite nam se na i-mejl: info@preporucujemo.rs

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića. Predstavljamo vam tri filma iz međunarodne dokumentarne selekcije.

<3

emotikon srce

María Antón Cabot, Španija, 2019, 65′

Festivali Dok Leipzig 2018, Sevilla 2018 (Deluxe award)

Pitamo uzbuđene, hiper-povezane i uznemirene mlade ljude o njihovim porivima. Da nađu ljubav. Da probude želju. I u toj nestvarnosti u kojoj je sve zbunjeno, Ana takođe pronalazi svoj poseban način osećanja.

Leti su parkovi prepuni bedara, ruku i pupaka mladih koji traže ljubav i buđenje želje. Među svim tim likovima, Ana iskosa gleda na sve oko sebe, dok flertuje na Tinderu. Od nervoze, od smeha, od utrobe. Ovo je jedini način da se oseti ljubav i želja.

O rediteljki: U 2009. godini María Antón Cabot osniva filmski kolektiv lacasinegra posvećen eksperimentisanju sa novim vizuelnim formatima i sredstvima. Njeni radovi prikazani su u Centro Centru (Madrid), CCCB-u (Barselona), Tabakaleri, izložbi savremene umetnosti u Ženevi ili Progr Fondaciji (Bern). Godine 2013. režirala je, u sklopu lacasinegre, film Pas à Genève. <3 je njen prvi dugometražni film.

Trejler – film <3:

Četvrtak 09. maj / 17.00 / Art Bioskop Kolarac

Bostofrio – Gde nebo dodiruje zemlju

bostofrio

Paulo Carneiro, Portugalija, 2018, 70’

Festivali IndieLisboa International Film Festival Portugal 2018, FILMES DO HOMEM – Festival Internacional de Documentário de Melgaço 2018

U udaljenom selu u Portugalu, mladi režiser krši zakon ćutanja kako bi otkrio priču o svom dedi.

Paulo Carneiro tragom svoga dede vodi nas u Bostofrio u Portugaliji. To je putovanje kroz vreme, koje nas poziva da zastanemo na trenutak u ovom udaljenom selu gde stanovnici žive od zemlje, na kapiji gde se čini da je modernost stala. Paulo, pod izgovorom proučavanja istorijata tog čoveka koji nikada nije zvanično prihvatio očinstvo nad svojom decom, slika fragmentirani portret sveta koji nestaje. Delikatno i uz humor nas uranja u ruralni univerzum ovog sela. Stavlja svoju kameru tu i tamo, ponekad uz vatru, intimnije, ali najčešće dalje, kako bi oslobodio svoje likove njene zastrašujuće prisutnosti, ali posebno da bi ustupio mesto prirodi koja napada okvir i naizgled dopire do neba.

O reditelju: Paulo Carneiro, rođen 1990. u Lisabonu, Portugalija. Diplomirao je zvuk i sliku na ESAD.CR. Magistrirao na Lisabonskoj Theatre and Film School (ESTC). Učestvovao je na nekoliko radionica zvuka i režije: Jean Paul Mugel, Joaquim Pinto, Chris Price, Žilnik, Albert Serra, Ujica. Od 2011. radi na režiji i montaži s Joaom Vianom, Feldmanom, Benardom da Costom, Manuelom Mozosom i Robom Romboutom. Njegov debitantski kratki igrani film „Water to Tabato“ (2014.) premijerno je prikazan na Jihlavi IDFF.

Trejler – film Bostofrio:

Subota 11. maj / 19.00 / Kombank dvorana, sala 6.

Lapü

lapu

César Alejandro Jaimes, Juan Pablo Polanco, Kolumbija, 2019, 75′

Festivali Sundance 2019, Berlinale 2019

Usred pustinje Guahira, Doris, mlada Wayuu žena, ekshumiraće posmrtne ostatke svoje mrtve rođake, tokom rituala koji će je dovesti licem u lice sa smrću i svetom duhova.

Jedne vetrovite noći u kolumbijskoj pustinji, mlada Wayuu žena po imenu Doris spava u svojoj ležaljci i sanja da se ponovo susreće sa preminulom rođakom. Kada se probudi i podeli iskustvo tog susreta sa svojom bakom, slože se oko toga da njena vizija najavljuje početak drevnog rituala, jednog od najbitnijih za odnos njihove kulture prema smrti, snovima i pamćenju.

O reditelju: Juan Pablo Polanco rođen je u Bogoti, Kolumbija. Studirao je likovnu umetnost na Pontifical Xavierian univerzitetu u Bogoti i film na ECAM-u u Madridu. Suosnivač je kolumbijske produkcijske kuće Los Niños Films, u kojoj je snimio svoj kratki film Portete i prvi dugometražni film Lapü.

Trejler – film Lapü:

Ponedeljak, 13. maj / 21.00 / Kombank dvorana, sala 6.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!