Ultrazvuk zglobova

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Ultrazvuk zglobova može biti veoma korisna metoda u ispitivanju i proceni bolesti zglobova.

Ultrazvuk visoke frekvencije smatra se odličnom metodom koja se koristi za lakše dijagnostifikovanje i praćenje toka bolesti mišića, tetiva, i perifernih nerava raznih unutrašnjih organa, kao i zglobova i mekih tkiva.

Ono se sve češće koristi kao preventivna metoda pregleda zglobova kod određenih grupa pacijenata. 

Uglavnom su to pacijenti sa predispozicija za razvijanje neke od bolesti zglobova.

Ultrazvuk zglobova funkcioniše kao i svaki drugi ultrazvuk, po principu visoko frekventnih zvučnih talasa koji se uz pomoć posebne sonde i kompjutera pretvaraju u vizuelni prikaz.

Ultrazvuk zglobova ima za cilj da prikaže normalan izgled zglobnih struktura pacijenta koje su sklone promenama uključujući zglobne površine, unutar zglobne strukture i ligamente kao i da ukaže na bilo kakav poremećaj u datim strukturama.

Zašto je značajan ultrazvuk zglobova?

Jedna od najčešćih reumatoloških bolesti jeste artritis. 

Ultrazvuk zglobova koristi se kao pouzdana metoda ispitivanja nastanka i lečenja same bolesti.

Rano uočavanje razlike između različitih vrsta upalnih artritisa i brzo reagovanje u smislu određivanja terapije i lečenja mogu i te kako doprineti poboljšanju ishoda kod pacijenata i sprečiti dalja oštećenja zglobova. 

Rutinska klinička provera, određene laboratorijske analize i ultrazvuk zglobova obično su dovoljni za razlikovanje upalnog od degenerativnog artritisa. 

Osim toga, ako je u pitanju inflamatorni proces kod zglobova, ultrazvukom se može utvrditi tačan tip bolesti još u ranoj fazi.

Ultrazvuk zglobova je neinvazivna i ekonomična metoda kojom se može bezbedno ispitati i proceniti stanje nekoliko zglobova istovremeno kao i razmatrati njihova funkcionalnost.

Ultrazvučni talasi ne proizvode nikakvo zračenje, te je potpuno bezbedno izlaganje pacijenata svih starosnih doba pa čak i trudnica.

Pacijent se tokom pregleda oseća opušteno i lagodno, jer nema nikakve neprijatnosti ili bola prilikom samog ultrazvuka zglobova.

Ultrazvuk zglobova takođe može vizualizovati razne patofiziološke promene na zglobovima poput erozije kostiju, sinovitisa, tenosinovitisa, entezitisa, kao i naslage kristala na subkliničkom nivou što ga čini veoma efikasnim za određivanje precizne dijagnoze i uspostavljanje adekvatnog predloga lečenja bolesti zglobova.

Osim u dijagnostičke svrhe, ultrazvuk zglobova može se primenjivati i za punktiranje tečnosti iz zglobova i primenu određenih lekova direktno na mestu patoloških promena.

Primena lekova pod ultrazvučnim praćenjem uz pomoć sonde je veoma efikasna i delotvornija.

Dakle, ultrazvuk zglobova značajan je kako sa stanovišta dijagnostifikovanja raznih reumatoloških bolesti i oštećenja tako i sa stanovišta lečenja istih direktnim pristupom leka na oštećeno mesto.

Kako izgleda ultrazvuk zglobova?

Za ultrazvuk zglobova nije potrebna prethodna priprema pacijenta i sam pregled je potpuno bezbolan. 

Vaš radiolog vas može zamoliti da legnete i otkrijete zglobove koji se snimaju ultrazvukom radi lakšeg pristupa sonde.

Sonda je mali aparat uz pomoć kojeg se stvara slika unutrašnjosti vašeg tela, u ovom slučaju zglobova.

Doktor će na tretirano mesto naneti malo gela za ultrazvučni pregled, a potom glavom sonde prelaziti preko njega.

Možete osetiti blagi pritisak sonde, ali sasvim sigurno nećete osetiti nikakvu veću neprijatnost.

Pregled traje nekih pola sata nakon čega ćete dobiti izveštaj i preporuku lekara.

Poliklinika Rončević nudi vam ultrazvuk zglobova sa mišljenjem lekara za samo 3000 dinara.

Svaka osoba nakon navršene 40 godine života trebalo bi makar jednom godišnje da uradi ultrazvučni pregled zglobova, kako bi se na vreme otkrile eventualne promene i na vreme krenulo sa lečenjem.

Česte probleme sa zglobovima mogu imati osobe sa genetskom predispozicijom i za njih se preporučuje kontrolni ultrazvuk zglobova jednom godišnje već nakon navršene 30. godine života.

Sportisti i rekreativci znaju koliko je važno da se zglobovi redovno kontrolišu i čuvaju za kvalitetan i bogat život.

Koji zglobovi se mogu pregledati ultrazvukom?

Ultrazvukom se može izvršiti pregled sledećih zglobova:

 • kukovi kod dece
 • rame
 • rame u pokretu
 • skočni zglob
 • koleno
 • lakat
 • ručni zglob
 • zglobovi prstiju na nogama i rukama

Ultrazvuk zglobova često se radi u kombinaciji sa ultrazvukom mišića i mekih tkiva, naročito ako se sumnja na pojavu tumora ili hematoma.

Kada je potreban ultrazvuk zglobova?

Ultrazvuk zglobova radi se preventivno kod svih onih koji redovno rade svoje kontrolne jednogodišnje sistematske preglede.

Najčešće se ultrazvuk zglobova i mišića preporučuje osobama koje imaju neki od sledećih simptoma:

 • hronično oticanje zglobova
 • bolno oticanje  zglobova
 • iznenadno oticanje zglobova
 • ukočenost ili ograničena pokretljivost određenih zglobova
 • bolovi
 • povreda zgloba u vidu uganuća ili iščašenja

Osim u ovim situacijama, ultrazvuk zglobova preporučuje se i nakon određenih operacija zglobova, kao i kod sumnje na određene bolesti i poremećaje u zglobnim strukturama poput:

 • gihta
 • artritisa
 • upalnih procesa zglobova
 • degenerativnih poremećaja zglobova

Ukoliko je pacijent trenutno na fizikalnoj terapiji iz određenog razloga ili je istu završila u skorije vreme, može biti korisno uraditi ultrazvuk zglobova i mišića kako bi se ustanovio progres samih terapija, odnosno njihova učinkovanost.

Na osnovu ultrazvuka, lekar može korigovati propisane terapije, završiti ih ili produžiti na osnovu rezultata ultrazvučne dijagnostike.

Cilj ultrazvučnog pregleda nije samo dijagnoza, već i praćenje toka lečenja, kao i aplikacija određenih medikamenata što ultrazvuku daje veoma veliku prednost u odnosu na neke druge metode. 

Važno je znati i da u većini slučajeva uz ultrazvuk zglobova i laboratorijske analize, vaš doktor ima jasan uvid u vaše stanje i bez daljih pretraga može pristupiti lečenju.

Ova činjenica predstavlja uštedu vremena i novca svakom pacijentu.

Još jednom, ako vam je potreban ultrazvuk zglobova budite slobodni da isti zakažete u Poliklinici Rončević, na broj telefona: +381 63 384 940. 

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!