Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija”

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija” će biti otvorena 17. februara u 19 časova, u galeriji Ulus, i trajaće do 28. februara.

U fokusu projekta Nova segregacija je tema posthumanizma, dok se, kroz različite radove, preispituju same granice ljudskosti. Da li je priroda, ali i društvo, otvoreno za nova preoblikovanja, transformisanja i nadograđivanja? Da li su takvi subjekti i moralno usavršeni, ili, pak, moral opada proporcionalno stepenu hibridizacije? Kroz fantastične likove postljudskih stvorenja, autorka progovara o mračnoj strani današnjice, ali i mnogim drugim pitanjima u vezi sa opstankom čoveka. Radovi su inspirisani zagađenjem, klimatskim promenama, virusom korone, kao i društvenim događajima na globalnom planu koji prate pojavu pandemije.

Triptih Segregacija

“Slikarsko umeće Jane Stojaković posreduje predstave posledica košmarne svakodnevice. Vivisekcija, uvećanje i preobražaji biološke materije alegorija su genetičke realnosti našeg doba, sve učetselije imenovanog kao Post-istina. Atmosfera slikanih predstava sastavljena je nimalo sentimentalnim i ironijskim stanjem preneraženosti nad svim ishodima. Raspored njene usredsređenosti u kompoziciji prizora ima genezu u liberalnim pokretima koji su u šezdesetim godinama kroz sintagmu slikarstva Nove figuracije ponudili suočenja sa zamaskiranom prirodom postavljenih odnosa. Slikarska sonda je zanosno pozivanje i ka starijim suočavanjima s ljudskom tragikomedijom. Izmaknute granice otvorile su novu stvarnost strepnji u ambijentima pukog opstanka.“ iz teksta Nikole Šuice.

Janus quarantinus, ulje na platnu, 40x30cm, 2020.

Jana Stojaković (r. 1981. u Beogradu) je trenutno na doktorskim studijama na odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Master iz likovne umetnosti stiče na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn (Chelsea College of Art & Design), u klasi profesora Brian Chalkley, u Londonu, na Univerzitetu umetnosti, 2009. Diplomu popstdiplomskih studija (Postgraduate Diploma in Fine Ar) dobija na istom koledžu 2008. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Čedomira Vasića 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iste godine završava Studije roda pri Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.
Dobitnica je Stipendije Vlade –  Fonda za mlade talente Republike Srbije za godinu 2005-2006. i Stipendije Ministarstva prosvete i sporta 2004-2005. godine.
Članica je ULUS-a.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!