Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija”

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija” će biti otvorena 17. februara u 19 časova, u galeriji Ulus, i trajaće do 28. februara.

U fokusu projekta Nova segregacija je tema posthumanizma, dok se, kroz različite radove, preispituju same granice ljudskosti. Da li je priroda, ali i društvo, otvoreno za nova preoblikovanja, transformisanja i nadograđivanja? Da li su takvi subjekti i moralno usavršeni, ili, pak, moral opada proporcionalno stepenu hibridizacije? Kroz fantastične likove postljudskih stvorenja, autorka progovara o mračnoj strani današnjice, ali i mnogim drugim pitanjima u vezi sa opstankom čoveka. Radovi su inspirisani zagađenjem, klimatskim promenama, virusom korone, kao i društvenim događajima na globalnom planu koji prate pojavu pandemije.

Triptih Segregacija

”Slikarsko umeće Jane Stojaković posreduje predstave posledica košmarne svakodnevice. Vivisekcija, uvećanje i preobražaji biološke materije alegorija su genetičke realnosti našeg doba, sve učetselije imenovanog kao Post-istina. Atmosfera slikanih predstava sastavljena je nimalo sentimentalnim i ironijskim stanjem preneraženosti nad svim ishodima. Raspored njene usredsređenosti u kompoziciji prizora ima genezu u liberalnim pokretima koji su u šezdesetim godinama kroz sintagmu slikarstva Nove figuracije ponudili suočenja sa zamaskiranom prirodom postavljenih odnosa. Slikarska sonda je zanosno pozivanje i ka starijim suočavanjima s ljudskom tragikomedijom. Izmaknute granice otvorile su novu stvarnost strepnji u ambijentima pukog opstanka.” iz teksta Nikole Šuice.

Janus quarantinus, ulje na platnu, 40x30cm, 2020.

Jana Stojaković (r. 1981. u Beogradu) je trenutno na doktorskim studijama na odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Master iz likovne umetnosti stiče na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn (Chelsea College of Art & Design), u klasi profesora Brian Chalkley, u Londonu, na Univerzitetu umetnosti, 2009. Diplomu popstdiplomskih studija (Postgraduate Diploma in Fine Ar) dobija na istom koledžu 2008. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Čedomira Vasića 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iste godine završava Studije roda pri Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.
Dobitnica je Stipendije Vlade –  Fonda za mlade talente Republike Srbije za godinu 2005-2006. i Stipendije Ministarstva prosvete i sporta 2004-2005. godine.
Članica je ULUS-a.

divac stipendije
spektrum kooperativa
izrada sajta
prvi na guglu
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Otvoren poziv za slanje fotografija o životu studenata u Studentskom gradu

Dom kulture Studentski grad objavio je poziv za bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni...

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021. godini

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije...

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija”

Samostalna izložba Jane Stojaković „Nova segregacija” će biti otvorena 17. februara u 19 časova, u galeriji Ulus, i trajaće do 28. februara. U fokusu projekta...
error: Content is protected !!