Radionice art terapije „Autoportretom do Autoterapije“

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

ART terapija (ili terapija umetnošću) rezultat je spoznaje da različite vrste participacije u umetnostima imaju značajne i pozitivne efekte na tretiranje depresije, anksioznosti, trauma, raspoloženja i samopouzdanja. Radionica „Autoportretom do Autorapije“ obuhvata 8 jedinstvenih ali međusobno povezanih umetničko-psiholoških projekata i namenjena je ženskoj populaciji sa namerom da se ženama ponude kreativne metode i umetničko-psihološke tehnike kojima se mogu izraziti osećanja van barijera samog jezika, čime se otvara put suočavanju sa sobom, sa svojim strahovima, nezadovoljstvima i nesigurnostima; metode kojima će se približiti sebi, upoznati divne, jake, kreativne kutke sebe i prihvatiti i zavoleti sebe. Krajnji cilj je da se prilikom izrade autoportreta prepoznaju svi pozitivni aspekti naših ličnosti i da se upravo oni stave na prvo mesto naše slike o nama samima.

Autoportret kao umetnička tema, odabran je kao glavni motiv svih umetničkih projekata radionice. Jedan od odgovora na pitanje „Zašto baš Autoportret?“ ima veze sa pojmom KONTROLE jer predstavljajući SEBE, umetnici KONTROLIŠU koje će svoje delove i kako predstaviti. Za trenutak, UMETNIK/UMETNICA je GOSPODAR/ICA vremena i prostora i određuje koji trenutak će zabeležiti. Koncept AUTOPORTRETA neraskidiv je sa konceptom SAMOSVESTI/SAMOSVESNOSTI. Autoportret se iz ovog razloga može uspešno koristiti i van afirmisane umetničke prakse u procesu traganja za „kontrolom“ nad sobom. Izrada autoportreta može se praktikovati korišćenjem različitih elemenata – slike, zvuka, teksta ili njihovom kombinacijom. Psihologija kao ključno pitanje, na koje se odgovor može potražiti u autoportretu, prepoznaje pitanje: KO SAM JA? Namera u okviru ove radionice jeste da se kroz istraživanje različitih likovnih tehnika pronađu oni likovni elementi, tehnike i postupci za svaku učesnicu, koji bi joj najviše odgovarali u potrazi za odgovorom na pitanje „Ko sam JA?“ ali i „Kako ja vidim sebe i želim da me drugi vide?“.

Autorka radionica „Autoportretom do autoterapije“, Jovana Đorđević (likovna umetnica i master profesorka nastave likovne kulture), razvila je ovaj koncept na osnovu ličnog iskustva okrepljujućeg dejstva bavljenja umetnošću i spoznaje da se kroz umetnički čin oslobađaju negativne i prizivaju pozitivne, zaceljujuće emocije. Saradnica na radionicama je psihološkinja Teodora Marinković.

Ovaj projekat/radionice će početi sa radom od 18. januara, u terminima od 18:00 – 20:00 časova, samo subotom (biće ukupno 8 termina); na adresi Rožajska 10a, Beograd (opština Savski venac).

Cena radionice je 12.000,00 dinara, a plaćanje je moguće i u 3 rate. Za prijave do 05. 01. cena je 10.000,00 din,  i  10% popusta ukoliko se prijavite sa prijateljicom.

Program radionice:

– Upoznavanje sa delima poznatih umetnika koji su slikali autoportrete u cilju autoterapije, likovna i psihološka analiza ovih autoportreta.

– Upoznavanje sa umetničkom terapijom i identifikovanje sopstvenih strategija za izlaženje na kraj sa negativnim osećanjima ( Šta radimo kada nam je teško? Na koji način sebe smirujemo? Koji su naši „ventili“? Kako kroz Umetnost i kreativno izražavanje možemo da dopunimo svoj repertoar strategija?)

– Upoznavanje, istraživanje i izražavanje putem umetničkih projekata koji će se realizovati primenom različitih likovnih tehnika: crtež, slika, kolaž, fotografija. Vežbanje ispoljavanja i oslobađanja svojih negativnih emocija kroz primenu različitih stvaralačkih metoda.

– Osvešćivanje doživljaja sebe kroz niz vođenih vežbi koje treba da nam ukažu na naše snage i slabosti. Pokušaćemo da osvestimo odakle potiču ti doživljaji i kako oni utiču na nas.

– Vežba usmeravanja pažnje na naše kvalitete kroz usmeravanje pogleda na naše fizičke i duhovne lepote i snage, njihovo verbalno i vizuelno predstavljanje sebi i drugima. Otkrivanje kanala komunikacije sa sobom i drugima koji nam najviše prijaju.

– Prihvatanje sebe i svoje „senke“. Suočavanje sa svojim „nesavršenostima“, dozvola za prepoznavanje i izbacivanje negativnih emocija i nagomilanih nezadovoljstava kako bismo ih bolje razumeli i kanalisali.

Prijave su u toku putem inboksa ili na telefon 063-7275-943.

E-mail adresa: avramjov@yahoo.com

Facebook page: @autoportretomdoautoterapije

 

POVEŽITE SE S NAMA

3,580FansLike
198FollowersFollow
11FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
prvi na guglu
izrada sajta
Agencija za nekretnine
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Koncert za KOJU: Bajaga i instruktori, YU grupa, Točak, Partibrejkers, Straight Mickey and the Boyz i Čutura

Novi koncert podrške Dušanu Kojiću Koji  petak, 20. mart 2020. u 20:00 Hala sportova ,,Ranko Žeravica" U okviru četvrtog izdanja Kontakta biće nastavljen serijal koncerata ZA KOJU!  Na koncertu podrške...

Svaki dan je dan za dobro vino

Rado ćemo vas podsetiti zasto je vino zdravo, a još radije preporučiti dobro vino u prijatnom ambijentu. Navešćemo nekoliko razloga zašto je vino korisno, ako...

‘Kada kamen poleti’ – zbirka poezije Damira Nedića

Kada kamen poleti - Damir Nedić Godina izdanja: 2019 UK `Koraci` Kragujevac Kada kamen poleti je treća po redu pesnička knjiga kragujevačkog autora Damira Nedića. Dosledan svom ubeđenju...
error: Content is protected !!