Pomozimo životinjama da prežive vrućinu

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Kaže se da psi bez hrane mogu izdržati do tri nedelje, ali bez vode ne mogu opstati ni par dana. Znamo da je voda prekopotrebna svima nama, posebno životinjama u toku letnjih dana, kada su temperature znatno više, a sparine učestalije, te je neophodno omogućiti im da budu dovoljno hidrirane.

Budući da ljubimci teže podnose vrućinu od ljudi, jer nisu u mogućnosti da se hlade putem znoja, u nastavku apelujemo da svi zajedno životinjama olakšamo ove sparne dane.

Pružimo ljubimcima dovoljnu količinu vode

Pobrinimo se da našim macama i kucama pružamo dovoljnu količinu vode tokom letnjih meseci. Takođe, treba da izbegavamo da ih puštamo van dvorišta/stana da lutaju sami tokom vrelih delova dana.

S druge strane, ulicama šetaju napušteni psi i mačke bez nadzora drugih. Bez obzira što oni mogu lako pronaći sebi hlad, to ipak ne rešava problem sa neophodnom količinom vode. Svako od nas im može pomoći, tako što će napuniti činiju svežom vodom i staviti je pored svoje kuće ili obližnje zgrade zarad njihove veće hidriranosti u toku dana. Vodu bi trebalo da ostavljamo u hladu, kako bi duže ostala sveža. Na taj način pomoći ćemo psima i mačkama da ne dožive toplotni udar i prežive vrućinu.

Najčešći simptomi dehidriranosti

Kada primetite da vaš pas ubrzano dahće, to je znak da se on znoji i pokušava sebe da rashladi. Tada se njegov organizam oslobađa tečnosti, te mu je potrebna voda kako bi nadoknadio njen gubitak zbog znojenja. Prvi znaci dehidratacije pojavljuju se kada voda u telu vašeg ljubimca padne od 5-10% ispod optimalnog nivoa.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Manjak vode manifestuje se suvim ustima, a ukoliko žeđ traje duže sati, pojaviće se i neelastična koža sklona pucanju. Voda je važan faktor za regulisanje temperature tela, kao i za varenje hrane. Zahvaljujući njoj, hranljive materije kruže organizmom i snabdevaju psa neophodnom energijom. Usled nedovoljne hidriranosti može doći do problema sa varenjem i zatvora.

Žeđ dovodi i do ubrzanog rada srca, agresivnijeg ponašanja, letargije i bezvoljnosti. Ukoliko primetite trzanje i grčenje mišića, životinju treba odmah smestiti u obližnji hlad. Savetuje se da joj glavu prekrijete vlažnom krpom ili poprskate hladnom vodom, dok ne dođe veterinar, kog treba obavezno kontaktirati.

Nikako ne ostavljajte psa u automobilu jer to može dovesti do smrtnog ishoda u samo par minuta.

Ne zaboravimo i na brigu o pčelama

Da bi se izbeglo donošenje zagađene vode u košnice, pčelama treba obezbediti pojilice sa higijenski ispravnom vodom u blizini pčelinjaka. One radije uzimaju toplu vodu, čija se optimalna temperatura kreće od 18-32°C. Usled nedovoljne hidriranosti, pčele mogu imati začepljenje debelog creva, a posledica toga jeste uginuće velikog broja njih.

Možete iskoristiti staklene tegle koje već imate u svom domu, tako što ćete ih napuniti vodom, a na njihovim poklopcima napraviti rupice, kroz koje pčele mogu prolaziti. Druga opcija jeste da stavite klikere (u bojama pčela) u vodu, jer će oni onemogućiti ovim insektima da se udave kada dođu po vodu usled velike žeđi.

Najmanje što možemo da uradimo jeste da sledimo jedan od pomenutih primera i redovno snabdevamo pčele svežom vodom. Ovim putem ćemo podići svest o njihovoj brizi i značaju ovih dragih insekata u kompletnom eko sistemu.

vođenje bloga

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...

Instagram marketing za WebCam devojke i porno zvezde

Instagram je popularna mobilna aplikacija za fotografije i video snimke - popularna kako među opštom publikom, tako i među odraslima. Međutim, budući da Instagram...
error: Content is protected !!