Ovo su 5 najvrednijih veština koje treba naučiti, kaže futurolog

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Uz rastuću geopolitičku zabrinutost, rekordnu nezaposlenost i tehnologiju koja napreduje brže nego ikad, nikada nije bilo presudnije da profesionalci koji rade budu ispred svog vremena.

Kao futurolog koji je pomogao više od 1.000 organizacija da se prilagode promenama i nesigurnostima, otkrio sam da, iako su teške veštine i dalje važne, postoji 5 naprednih– često ignorisanih –mekih veština koje su ključne za ostajanje relevantnim i spremnim za situaciju u kojoj se radna snaga rapidno menja.

Evo veština koje treba savladati pre 2021. godine:

  1. Futurističko razmišljanje

Futurističko razmišljanje je sposobnost predviđanja događaja i trendova, i kako oni mogu uticati na vašu industriju i profesionalni razvoj.

Iako je ovo veština koju je izuzetno malo ljudi razvilo, važno je napomenuti da futurističko razmišljanje ne zahteva doktorat. Radi se o tome da budemo u toku sa potencijalnim promenama i razmišljamo izvan okvira.

  1. Hrabro liderstvo

Čak i ako niste u menadžerskoj ulozi, razvijanje liderskih veština nikada nije bilo važnije. Studije pokazuju da je veća verovatnoća da će oni koji imaju takve veštine dobiti povišicu, biti unapređeni ili izabrani da preuzmu dodatne odgovornosti.

Važno je napomenuti da liderstvo nije samo upravljanje timom. Takođe se radi o posedovanju hrabrosti za sledeće stvari:

  • Izađite iz svoje zone komfora i preuzmite nove uloge koje će proširiti vaše iskustvo.
  • Budite iskreni; recite ljudima šta treba da čuju, a ne šta žele da čuju.
  • Preduzmite mere kada je to potrebno i smanjite gubitke kada ih treba smanjiti.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

  1. Emocionalna inteligencija

Pojavom veštačke inteligencije i mašinskog učenja, sposobnost prepoznavanja, razumevanja i upravljanja ne samo sopstvenim, već i tuđim emocijama, postala je jedna od najboljih veština koju poslodavci traže.

Snažne veštine emocionalne inteligencije omogućavaju nam da razumemo svoja osećanja i komuniciramo sa njima na način koji nam pomaže da izgradimo kvalitetne odnose i efikasno donosimo odluke.

  1. Interpersonalna komunikacija

U svetu u kojem se komunikacija uglavnom odvija na digitalnim platformama kao što su Slek i Zum, znati kako jasno govoriti i komunicirati sa drugima je ključno za održavanje međuljudskih odnosa, uspešno rešavanje problema i vođenje razgovora.

Imajte na umu da se ova veština ne odnosi samo na ono što govorite ili pišete jedni drugima, već i na aktivno slušanje i prilagođavanje osećanjima.

  1. Kognitivna fleksibilnost

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma koji je analizirao budućnost poslova u devet različitih industrija u 15 najvećih svetskih ekonomija, poslodavci će uskoro veći naglasak stavljati na kognitivne sposobnosti poput kreativnosti i prilagodljivosti.

Oni koji imaju veštine kognitivne fleksibilnosti pokrenuti su promenom i brzo i lako se prilagođavaju nepoznatom. Uživaju u eksperimentisanju sa novim stvarima i sposobni su da istovremeno razmotre više koncepata.

Prevod: Mina Radović (Portal Preporučujemo)

želiš biti prvi na guglu

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...

Osvetlite drum pred sobom

Farovi za auto su jedan od najvažnijih bezbednosnih i funkcionalnih elemenata na svakom vozilu. Osim što pružaju osvetljenje tokom vožnje u mraku ili lošim...

Kako pobediti nesanicu

U današnjem brzom i često stresnom svetu, bitka sa nesanicom postaje sve učestaliji problem. Ali, ne brinite - ovo nije još jedna dosadna priča...
error: Content is protected !!