Ne možete odoleti šećeru? Moguće je da ne spavate dovoljno.

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Bilo da je u pitanju trenutak posle obroka ili uz kafu, ljudi obično imaju običaj da posegnu za grickalicama ili čokoladnom poslasticom. Činjenica je da šećer izaziva zavisnost i da je odvikavanje od šećera poput odvikavanju od cigareta. Rafinisani šećer nema nijednu karakteristiku koja bi delovala povoljno po naše telo.

Naša dobra volja i jak karakter mogu uticati na izbacivanje šećera iz ishrane. Međutim, kada žudimo za čokoladom i grickalicama uprkos jakoj volji da im odolimo, u tom slučaju bi trebalo otkriti šta je uzrok takvog stanja.

Postoji mogućnost da nije problem u čovekovoj volji, već u nedostatku sna.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji otkrili su da nedovoljno spavanje znatno pojačava našu želju za šećerom. Istraživanje je pokazalo da manjak sna i lošije spavanje jesu uzrok konzumiranja kofeina i zaslađenije hrane.

ko to tamo pakuje

Naime, u sprovedenom istraživanju učestvovalo je oko 500 žena, a naučnici su proučavali vezu između njihovih navika spavanja i navika ishrane. Trećina žena je lošije spavala, skoro 30% žena je spavalo manje od 6 sati, a 25% njih je premalo spavalo i istovremeno su imale nesanicu. Žene koje su imale nesanicu i premalo spavale, u toku dana su unele 500 do 800 kalorija više od onih žena koje su imale kvalitetan san.

Neispavanost se negativno odražava na naše zdravlje, jer povećava krvni pritisak i ubrzava rad srca.

Sprovedeno istraživanje naučnika sa kolumbijskog univerziteta ukazalo je na važnost kvalitetnog sna za celi naš organizam.

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!