Ne možete odoleti šećeru? Moguće je da ne spavate dovoljno.

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Bilo da je u pitanju trenutak posle obroka ili uz kafu, ljudi obično imaju običaj da posegnu za grickalicama ili čokoladnom poslasticom. Činjenica je da šećer izaziva zavisnost i da je odvikavanje od šećera poput odvikavanju od cigareta. Rafinisani šećer nema nijednu karakteristiku koja bi delovala povoljno po naše telo.

Naša dobra volja i jak karakter mogu uticati na izbacivanje šećera iz ishrane. Međutim, kada žudimo za čokoladom i grickalicama uprkos jakoj volji da im odolimo, u tom slučaju bi trebalo otkriti šta je uzrok takvog stanja.

Postoji mogućnost da nije problem u čovekovoj volji, već u nedostatku sna.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji otkrili su da nedovoljno spavanje znatno pojačava našu želju za šećerom. Istraživanje je pokazalo da manjak sna i lošije spavanje jesu uzrok konzumiranja kofeina i zaslađenije hrane.

ko to tamo pakuje

Naime, u sprovedenom istraživanju učestvovalo je oko 500 žena, a naučnici su proučavali vezu između njihovih navika spavanja i navika ishrane. Trećina žena je lošije spavala, skoro 30% žena je spavalo manje od 6 sati, a 25% njih je premalo spavalo i istovremeno su imale nesanicu. Žene koje su imale nesanicu i premalo spavale, u toku dana su unele 500 do 800 kalorija više od onih žena koje su imale kvalitetan san.

Neispavanost se negativno odražava na naše zdravlje, jer povećava krvni pritisak i ubrzava rad srca.

Sprovedeno istraživanje naučnika sa kolumbijskog univerziteta ukazalo je na važnost kvalitetnog sna za celi naš organizam.

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!