Naučna studija potvrdila da COVID-19 nije napravljen u laboratoriji

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Na internetu mnogi tvrde da je virus veštački napravljeno biološko oružje. Žao nam je, teoretičari zavere. Naučna studija potvrdila je da COVID-19 ‘’nije napravljen u laboratoriji’’

Teoretičari zavere koji tvrde da je COVID-19 napravljen u laboratoriji kao deo biološkog napada na Sjedinjene Američke Države sve su prisutniji na društvenim mrežama poslednjih nedelja, ali nova studija o poreklu virusa zaključuje da se soj virusa koji je izazvao pandemiju razvio prirodnim putem.

Analiza dokaza, prema nalazima koji su objavljeni u naučnom žurnalu Nature Medicine, pokazuje da novi koronavirus nije ‘’laboratorijski konstrukt ili namerno manipulisani virus’’, a istraživanje donosi sledeći zaključak: ‘’ne smatramo da je moguća bilo kakva vrsta laboratorijskog scenarija nastanka virusa’’.

‘’Postoji dosta špekulacija i teorija zavere koje su stigle do veoma visokog nivoa’’, rekao je ABC-u Dr. Robert Geri, profesor u Medicinskoj školi Tulanskog Univerziteta i jedan od autora studije. ‘’Stoga smo smatrali da je važno da sastavimo tim koji bi istražio dokaze ovog novog koronavirusa kako bi utvrdili šta možemo o njegovom poreklu’’

korona virus
Ova ilustracija napravljena skenerskim elektronskim mikroskopom pokazuje SARS-CoV-2 (žuto) takođe poznat i kako 2019-nCoV, virus koji uzrokuje da se izolovani COVID-19 pojavi sa površine ćelija (plave/ružičaste) koje su odgajane u laboratoriji. (National Institutes of Health/AFP via Getty Images)

Dr. Francis Kolins, direktorka Nacionalnog Instituta zdravlja, podržala je nalaze studije, napisavši na svom blogu, ‘’Ova studija ostavlja malo prostora za negiranje prirodnog porekla COVID-19’’.

Istraživači su zaključili da novi koronavirus nije ljudska kreacija jer ne sadrži nijednu ‘’prethodno korišćenu virusnu srž’’. Najverovatnije je da je nastao, kaže se u studiji, prekombinovanjem virusa nađenog u slepim miševima i još jednog virusa, koji verovatno potiče iz pangolina, poznatih i kao ljuskavaca.

COVID-19 je 96% identičan koronavirusu nađenom u slepim miševima, tvrdi istraživanje, ali sa određenim varijacijama koje bi mogle da objasne šta ga je napravilo tako zaraznim.

‘’Znamo iz studija drugih koronavirusa da su sposobni da usvoje ovakvu varijaciju i da onda mogu da postanu patogeniji’’, rekao je Dr. Geri za ABC News. ‘’Ovo je dobro objašnjenje zašto je virus tako prenosiv i zašto je izazvao pandemiju’’.

Mutacije u površinskom proteinu, prema Gariju, mogle bi da podstaknu izbijanje epidemije, ali je takođe veoma moguće da je manje ozbiljna verzija bolesti već cirkulisala širom populacije godinama, možda čak i decenijama, pre nego što je situacija eskalirala na ovaj način.

„Ne znamo da li su te mutacije nastale skoro ili davno’’, rekao je Geri za ABC News. „Nemoguće je reći da li je to ustvari bila mutacija koja je izazvala pandemiju, ali u svakom slučaju, radilo se o prirodnom procesu.“

I dok mnogi smatraju da je virus nastao na ribljoj pijaci u Vuhanu, Kini, Gari je takođe rekao da je to pogrešno uverenje.

‘’Naša analiza, kao i druge, pokazuje poreklo starije od toga’’, rekao je Geri. ‘’Na toj pijaci je svakako bilo slučajeva pojave virusa, ali virus nije tu nastao’’.

Kate Holland, ABCnews.go.com

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!