Najskuplji a najneuspešniji Fordov auto: Ford Edsel

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Da li ste ikad čuli za Ford Edsel? Prvobitna ideja je bila da ovaj auto bude Fordov vodeći model u kasnim pedesetim godinama prošlog veka. Međutim, automobil ne samo da je bio jedan od najvećih promašaja svih vremena, već se često navodi kao jedan od najružnijih automobila koji je ikada napravljen.

Kako je uspešna kompanija poput Forda mogla doživeti takav neuspeh?

Prvi razlog: Pogrešno procenjeno tržište.

Američko tržište automobila tokom 1955. godine je doživelo veliki rast. Porodice su tada imale na raspolaganju veći prihod, što je uticalo na porast interesovanja za automobilima srednje klase u okviru koje Ford nije imao jakog predstavnika. To je bio razlog zašto je kompanija počela planirati marku automobila Ford Edsel.

Do trenutka kada je Edsel predstavljen javnosti 1958. godine, do tada je tržište već napravilo zaokret od 180 stepeni: ekonomski pad i promena potrošačkog ukusa uticalo je na ljude da preusmere svoju pažnju na manje i jeftinije modele automobila.

Drugi razlog za neuspeh: Kupci su imali nerealna očekivanja od automobila.

Ford je potrošio 250 miliona dolara na planiranje Edsela, što ga čini najskupljim projektom kompanije do tada – činjenica koju je Ford intenzivno marketinški promovisao. Među ljudima se dosta pričalo o ovom automobilu, pa su kupci očekivali nešto revolucionarno. Međutim, kada je Edsel konačno predstavljen javnosti, kupci su bili razočarani jer je automobil na kraju krajeva bio samo još jedan automobil na četiri točka.

Želiš biti prvi na guglu
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Treći i poslednji razlog zbog kojeg je Ford doživeo neuspeh je njegova nezgrapna građa. Budući da je Ford najviše pažnje posvetio psihološkom istraživanju kako bi automobil učinio privlačnijim za kupce (mlade porodice sa raspoloživim primanjima), zanemario je fina podešavanja tehničke strane automobila. Samim tim, nakon što je automobil predstavljen javnosti, kupci su pronašli nekoliko grešaka, kao što su nepouzdane kočnice i neravnomerno ubrzanje.

Iako Edsel na kraju možda i nije bio potpuno beskoristan automobil, jednostavno nije mogao da ispuni očekivanja.

spektrum kooperativa
izrada sajta
prvi na guglu
Hristina Jeremić
Hristina Jeremić
Diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti. Oduševi me lepa reč i kvalitetna muzika. Pospešujem blogovanje. U slobodno vreme umetnica.

Uticaj društvenih mreža na decu

Društvene mreže predstavljaju brzo evoluirajuću platformu za mlađe ljude koji žele da komuniciraju jedni sa drugima, da izraze svoja mišljenja i dele sadržaj bilo...

Trotineti – najbolje igračke za decu, ali i odrasle

Kada vidite decu po parkićima i igralištima, verovatno ste primetili koliko su deciji trotineti zastupljeni i shvatate se spadaju među omiljene dečije razonode. Zato...

Otkrivamo za vas: kako se našminkati pravilno tokom hladnih jesenjih dana?

Tutorijali o šminkanju su svuda oko nas. Ipak, i pored toga, jesenja vlaga i razlike u temperaturi unište sav vaš trud. Razlog se nalazi...
error: Content is protected !!