Mog psa je napao drugi pas – šta da radim?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Zamislite sledeću sliku: „Divna julska noć. Vi u parku, bezbrižno šetate sa vašim četvoronožnim prijateljem. U susret vam dolazi grupa ljudi sa svojim ljubimcima. Neki od pasa su na povocu, nekoliko njih se kreće slobodno. Vaš ljubimac se zainteresuje za grupu koja dolazi. Prvo prilaze oprezno, nakon čega se uspostavlja poverenje i počinje igra. Kada je igra završena, polako se udaljavate, svako na svoju stranu, zadovoljni jer su vaši drugari imali divno veče.“

Ovo je divna priča koju gotovo svaki vlasnik ljubimca priželjkuje kada krene u šetnju sa svojim drugarom. Ali, svi dobro znamo da se ta priča ne mora uvek završiti na ovaj način. Ponekad, kada psi nisu adekvatno socijalizovani, kada nisu navikli na interakciju sa drugim pripadnicima svoje vrste, kada je reč o psima koji žive na ulici i područje kojim šetate vašeg ljubimca dožive kao svoju teritoriju, postoji opasnost od neprijatnih i nepredviđenih događaja – postoji opasnost od ujednih rana.

Odgovor na ovo pitanje dala nam je Veterinarska ambulanta Oculus prva ordinacija u Srbiji specijalizovana za bolesti oka životinja, kao i prva specijalizovana urgentna veterinarska služba.

Kako da znate kada treba da se udaljite od nevolje sa Vašim ljubimcem?

Po svojoj prirodi, psi su pacifisti i trudiće se da izbegnu konfliktne situacije ukoliko je to moguće. Međutim, strah, anksioznost, agresija mogu da budu isprovocirane trenutnom situacijom, ali i predhodnim negativnim iskustvom koje je ljubimac imao. Većina pasa će davati znakove upozorenja pre samog napada, pri čemu neki od njih mogu bitni suptilni kao što su: lizanje usana, okretanje lica, pokušaj da se odmakne, uši spljoštene i unazad, zevanje ili čučanje.

Sa druge strane, veoma direktni signali su: režanje, agresivno lajanje, pokazivanje zuba. Ako u blizini postoji pas koji pokazuje bilo koji od ovih znakova, uzmite svog ljubimca i odmaknite se mirno, ali brzo. Može biti korisno postaviti fizičku barijeru između vašeg psa i psa koji prete, poput ograde ili parkiranog automobila.

Šta da radite ukoliko ipak dođe do sukoba?

Veoma je važno da ukoliko dođe do sukoba ostanete koliko god je to moguće smireni i pribrani. Na taj način će te najbolje pomoći svom ljubimcu. Brojni faktori utiču na ozbiljnost ugriza psa i očigledno je da veliki ugriz kao i veći broj njih, koji obilno krvare,  zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju. Međutim, važno je napomenuti da i veoma male ujedne rane kod pas, koje se gotovo i ne vide od krzna životinje, takođe treba da budu pregledane od strane veterinara zbog mogućih komplikacija.

Kada dođe do ujeda, zub ne samo da stvara oštećenje kože, već stvara i džep ispod kože koji čini idealno okruženje za razmnožavanje bakterija i dovodi do infekcije. Često je sama ulazna rana mala, koža relativno brzo zarastei može da “zarobi” bakterije u nastalom džepu ispod  kože koje će svojim brzim umnožavanjem dovesti do stvaranja apscesa.

Iako infekcija ima tendenciju da bude primarna briga za bilo koji ugriz psa, mogu se razviti i drugi ozbiljni zdravstveni problemi u zavisnosti od lokacije i težine ujeda. Važno je napomenuti da u veterinarskoj medicini postoji posebna vrsta traumatskog događaja koji nazivamo “Big dog-little dog” gde usled svađe nastale između pasa velikih  i malih rasa, dolazi do opsežnih i veoma ozbiljnih povreda kod malog psa koji mogu da budu rasprostranjeni po celom telu, da zahvataju više sistema ograna i ozbiljno ugroze život životinje.

U najvećem broju slučajeva, povređen ljubimac se nalazi u stanju šoka sa prisutnom ozbiljnom politraumom koja zahteva hitnu veterinarsku intervenciju, stabilizaciju, a neretko i ozbiljne hirurške intervencije kako bi se sanirale nastale povrede.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!