Kupovina novog auta je najgora moguća investicija

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Potpuno nova kola izgledaju i mirišu dobro – ali nikad nisu vredna svoje cene, poručuje samo-ostvareni milioner i najprodavaniji autor Dejvid Bak.

„Ni na šta što ćete učiniti u životu, realno, nećete baciti više novca nego na kupovinu novog automobila“, tvrdi on za Si-eN-Bi-Si-jevu emisiju Učini to. „To je definitivno najgora finansijska odluka koju će milenijalci ikada doneti“.

To je zato što od momenta kad ga izvezete sa prodajnog parkinga, vozilo počinje da gubi na vrednosti: vrednost vaših kola smanjuje se obično 20 do 30 posto do kraja prve godine, a za pet godina može izgubiti i 60 ili više procenata svoje početne vrednosti.

Da stvari budu gore, „većina ljudi pozajmljuje novac da bi kupili kola“, kaže Bak. „Zašto biste zajmili novac da kupite imovinu kojoj vrednost skoro momentalno pada za 30 procenata?“

Dobre vesti su da možete dobiti uglancani, lepo mirišljavi auto i bez obijanja banke, kaže Bak: „Kupite kola koja su vraćena nakon dvogodišnjeg ili trogodišnjeg lizinga, jer taj auto je skoro sasvim nov a možete ga dobiti sa 30 posto popusta“.

Automobil koji se vraća sa lizinga obično je u veoma dobrom stanju i nema veliku kilometražu. Ipak, zato što nije potpuno netaknut, možete ga kupiti za samo deo cifre koju bi vas koštao da je nov.

Ako još niste ubeđeni, Bak savetuje da razmislite o tome koliko će vas nova kola koštati na duge staze. „Evo kako vas automobilske kompanije pridobijaju: oni žele od vas da se fokusirate na mesečne uplate. I oni će spustiti te mesečne uplate do cifre koju možete da priuštite.

„Ne mislite o mesečnim uplatama. Mislite o godišnjim uplatama. Mislite o čitavom roku otplaćivanja“.

On nastavlja: „Ako trošite 500 dolara mesečno za taj auto, dobro, to je 6000 dolara godišnje, ne uključujući osiguranje ili benzin. To bi mogla biti vaša primanja za dva ili tri meseca. Napravite obračun a onda se zapitajte: da li vam je zaista potreban tako sjajan auto ili biste mogli kupiti manje skupa, možda malo starija kola, koja još uvek dobro izgledaju i u dobroj su formi?“

spektrum kooperativa

 

Bak nije jedini novčani ekspert koji deli to mišljenje. Stručnjak za lične finansije i zvezda Ej-Bi-Si-ove emisije Šark tank (tank sa ajkulama) Kevin O’Liri takođe je protiv kupovine novih kola.

„Ja koristim svoj telefon da nazovem Uber ili Lift (transportne mrežne kompanije), i oni me voze kroz grad. Uštedeo sam čitavo bogatstvo. I osećam se dobro zbog toga“, priznaje O’Liri. „Mrzim automobile“.

I Suz Orman, koja održava svoj auto već 12 i više godina, savetuje da kupujete korišćena kola i radije birate model koji možete priuštiti nego onaj koji izgleda impresivno. „Jedan od najboljih načina izgradnje finansijske sigurnosti jeste potrošiti najmanji mogući iznos na kola koja zadovoljavaju vaše potrebe“, piše ona u jednom svom blog postu iz 2017. „Zaboravite na dodatke i doterivanja koje želite. Trošiti manje pomaže vam da otplatite svoja kola brže“.

Izvor: CNBC

spektrum kooperativa
Kejtlin Elkins
Kejtlin Elkins piše o finansijama za CNBC. Pisala je i za Biznis Insajder. Živi u Njujorku i bavi se trčanjem.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!