Kravata je loša za zdravlje

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Žao mi je, gospodo, vreme je da se rešite kravate. Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Neuroradiologija, utvrdilo je da ona ograničava dotok krvi u mozak i može da izazove glavobolju, vrtoglavicu i mučninu.

Kravate su među nama već dugo vremena. Najstariji primerci potiču još od Kin dinastije iz drevne Kine, za vreme čije vladavine su pripadnici kraljevske vojske Kin Ših Huanga počeli da nose kravate. Iako kravata nema nikakvu funkcionalnu svrhu u 21. veku, odelo i kravata su postali sinonim za profesionalizam.

Kravata nije samo pričvršćivač odeće već se nosi kako bi se pokazao ukus, status i ličnost nosioca – ili kako je to John T. Molloi napisao 1975. godine u knjizi Dress for Success (Obuci se za uspeh): „Pokaži mi kravatu, reći ću ti ko si ili šta pokušavaš da budeš“.

Oslanjajući se na istraživanje Roberta Riča, koji je pronašao vezu između nošenja kravate i očnog pritiska, Robin Ludek i kolege u Univerzitetskoj bolnici u Nemačkoj skenirali su mozak petnaestorice zdravih muškaraca pre i nakon nošenja kravate. Zatim su učinili isto sa još petnaestoricom koji nisu nosili kravatu.

Kada su rezultati stigli, istraživački tim mogao je videti da nosioci kravate doživljavaju prosečan pad u dotoku krvi do mozga od 7,5 procenata. Nasuprot tome, nije bilo nikakvog smanjenja krvotoka u kontrolnoj grupi.

Za inače zdravu osobu ovaj efekat zaista nije velika stvar. Pad od samo 7,5 procenata neće mnogo naneti štetu, rekao je Steve Kasem iz Neuroscience Research. Dodao je da bi to moglo biti problematičnije za one koji već imaju protok krvi ispod protoka (možda zbog blokiranog krvnog suda), kao i onih koji su stariji, puše ili imaju visok krvni pritisak.

Imajući u vidu činjenicu da su studije takođe pokazale da su kravate u suštini „fabrike klica“ sa malo ili nimalo funkcionalne svrhe, možda je vreme, gospodo, da se zauvek rešite kravate.

Prevod: Preporucujemo.rs

spektrum kooperativa
Rozi Mekkol
Rozi Mekkol je asistent urednika portala I Fucking Love Science.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!