Kravata je loša za zdravlje

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Žao mi je, gospodo, vreme je da se rešite kravate. Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Neuroradiologija, utvrdilo je da ona ograničava dotok krvi u mozak i može da izazove glavobolju, vrtoglavicu i mučninu.

Kravate su među nama već dugo vremena. Najstariji primerci potiču još od Kin dinastije iz drevne Kine, za vreme čije vladavine su pripadnici kraljevske vojske Kin Ših Huanga počeli da nose kravate. Iako kravata nema nikakvu funkcionalnu svrhu u 21. veku, odelo i kravata su postali sinonim za profesionalizam.

Kravata nije samo pričvršćivač odeće već se nosi kako bi se pokazao ukus, status i ličnost nosioca – ili kako je to John T. Molloi napisao 1975. godine u knjizi Dress for Success (Obuci se za uspeh): “Pokaži mi kravatu, reći ću ti ko si ili šta pokušavaš da budeš”.

Oslanjajući se na istraživanje Roberta Riča, koji je pronašao vezu između nošenja kravate i očnog pritiska, Robin Ludek i kolege u Univerzitetskoj bolnici u Nemačkoj skenirali su mozak petnaestorice zdravih muškaraca pre i nakon nošenja kravate. Zatim su učinili isto sa još petnaestoricom koji nisu nosili kravatu.

Kada su rezultati stigli, istraživački tim mogao je videti da nosioci kravate doživljavaju prosečan pad u dotoku krvi do mozga od 7,5 procenata. Nasuprot tome, nije bilo nikakvog smanjenja krvotoka u kontrolnoj grupi.

Za inače zdravu osobu ovaj efekat zaista nije velika stvar. Pad od samo 7,5 procenata neće mnogo naneti štetu, rekao je Steve Kasem iz Neuroscience Research. Dodao je da bi to moglo biti problematičnije za one koji već imaju protok krvi ispod protoka (možda zbog blokiranog krvnog suda), kao i onih koji su stariji, puše ili imaju visok krvni pritisak.

Imajući u vidu činjenicu da su studije takođe pokazale da su kravate u suštini “fabrike klica” sa malo ili nimalo funkcionalne svrhe, možda je vreme, gospodo, da se zauvek rešite kravate.

Prevod: Preporucujemo.rs

POVEŽITE SE S NAMA

3,377FansLike
194FollowersFollow
12FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
prvi na guglu
izrada sajta
Agencija za nekretnine
Rozi Mekkol
Rozi Mekkol
Rozi Mekkol je asistent urednika portala I Fucking Love Science.

LIFFE – 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije

Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu počelo je večeras, u sredu 18. septembra, ceremonijom svečanog otvaranja u Narodnom...

Dan otvorenih vrata i prvi rođendan Beogradskog Skvoš kluba

U nedelju 22. septembra Beogradski Skvoš klub otvoriće svoja vrata za sve ljubitelje/ke i buduće ljubitelje/ke skvoša, i proslaviti svoj prvi rođendan. Za godinu rada...

Kako izlečiti upalu zglobova

Kako izlečiti upalu zglobova? Preparat MAGIC ROSE je prirodni preparat koji pomaže u lečenju upale zglobova, zapaljenja zglobova i osteoartritisa. Magic Rose je biljni preparat...
error: Content is protected !!