Korisno je da imate pauke u kući, tvrdi entomolog

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Znam da će biti teško da vas ubedim, ali da pokušam: nemojte da ubijete sledećeg pauka kojeg vidite u vašoj kući.

Zašto? Jer su pauci važan element prirode i našeg kućnog ekosistema.

Ljudi vole da misle da su njihovi domovi bezbedno izolovani od spoljašnjeg sveta, ali mnogi tipovi pauka mogu se naći u unutrašnjosti. Neki su slučajno tu zarobljeni, dok su drugi kratkotrajni posetioci. Neke vrste čak uživaju u sjajnim zatvorenim prostorima, gde srećno žive svoj život i prave nove pauke. Oni su obično tajnoviti i gotovo svi koje sretnete nisu ni agresivni ni opasni. I verovatno obavljaju važnu delatnost kao što je jedenje štetočina – neki čak jedu i druge pauke.

mreža pauka

Moje kolege i ja obavili smo vizuelno istraživanje 50 domova u Severnoj Кarolini, kako bismo pronašli popis zglavkara koji žive pod kućnim krovovima. Svaka kuća koju smo posetili bila je i dom za pauke. Najčešće vrste koje smo sreli bile su teridide i podrumski pauci.

Iako su predatori, skloni da jedu sve što mogu da uhvate, pauci redovno hvataju štetočine i insekte koji prenose bolest – na primer, komarce. Postoji čak i vrsta pauka koja skače a koja voli da jede komarce napunjene krvlju u afričkim domovima. Dakle, ubijanjem pauka onemogućite će ga da ukloni važnog grabežljivca iz vašeg doma. Obe vrste prave mrežu ​​na kojoj leže i čekaju da uhvate plen. Podrumski pauci ponekad ostavljaju svoje mreže da love druge pauke, oponašajući plen kako bi uhvatili svoje rođake za večeru.

Prirodno je strahovati od pauka. Imaju puno nogu i gotovo sve su otrovne – mada većina ima otrov previše slab da bi izazvao probleme kod ljudi, ako uopšte mogu da probiju našu kožu. Čak i sami entomolozi mogu postati žrtve arahnofobije. Znam nekoliko istraživača pauka koji su prevazišli svoj strah posmatrajući i radeći sa ovim fascinantnim stvorenjima. Ako oni to mogu, možete i vi!

Pauci nisu u potrazi za vama i zapravo radije izbegavaju ljude; za njih smo mi puno opasniji nego oni za nas. Ujedi pauka su izuzetno retki. Iako postoji nekoliko medicinski značajnih vrsta poput paukova samotnjaka i udovica, čak su i njihovi ugrizi retki i retko izazivaju ozbiljne probleme.

spektrum kooperativa
www.spektrum.rs

Ako zaista ne možete da podnesete tog pauka u svojoj kući, stanu, garaži ili bilo gde drugde, umesto da ga ubijete, pokušajte da ga uhvatite i pustite napolju. Otići će negde drugde i obe strane će biti srećnije tim ishodom.

Ali ako to možete podneti, dobro je imati pauke u vašem domu. U stvari, to je normalno. Iskreno, čak i ako ih ne vidite, oni će i dalje biti tu. Zato razmislite o pristupu „živi i pusti druge da žive“ kada naiđete na sledećeg pauka u vašem domu.

Matt Bertone, stručni saradnik u entomologiji, Državni univerzitet Severna Кarolina; Izvor: www.theconversation.com/uk

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!