Korisni sajtovi a nedovoljno poznati

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Prilikom čitanja sadržaja na internetu, možda ponekad poželite da znate nešto više o određenim sajtovima, kao na primer, ko ih je kreirao, kakvo je njihovo rangiranje na Guglu, koja im je zemlja porekla i još mnogo toga. Osim što podstiču vašu znatiželju, odgovori na ova pitanja vam pomažu pri odluci da prihvatite ili odbacite ono što ste pročitali na internetu.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Na primer, ako se pitate da li su određene činjenice na nekom sajtu istinite ili ne, postoje načini pomoću kojih to možete i saznati. U nastavku ćemo navesti korisne sajtove, koji vam mogu pomoći da istražite informacije sa bilo kog sajta:

Internet Archive

Internet Archive je digitalna biblioteka, koja obuhvata milione besplatnih knjiga, filmova, fotografija, video snimaka, sajtova i još mnogo toga. Bez obzira na temu koja ih zanima, sadašnje i buduće generacije mogu jednostavno pristupiti ovoj biblioteci i saznati više o stvarima, koje ih interesuju.

Pored besplatnog sadržaja, Internet Archive sadrži i različite opcije, te tako imate mogućnost da:

  • Sačuvate stranicu: Ako ste vlasnik sajta ili čitalac koji želi da arhivira određenu stranicu (recimo, pronašli ste zanimljiv sadržaj), možete je sačuvati, da bi ste je kasnije pregledali.
  • Pogledate stari izgled sajta: Pomoću opcije ,,WayBackMachine”, koja se nalazi na početnoj strani sajta, imate priliku da zavirite u prošlost digitalnog sveta i da pregledate nekadašnji izgled sajta. Na primer, možete ukucati „google.com” i proveriti kako je Google izgledao u 2015., 2010., 2005. ili čak ranije. Alat obuhvata sve popularne sajtove.

Pingdom Tools

Pingdom pruža osnovne informacije o stanju interneta u svetu. Naime, možete saznati: koje su najučestalije greške na mreži i vreme njihovog zastoja; najpopularnije pretraživače na svetu; kao i najčešće korišćene uređaje putem kojih se pristupa internetu.

Pingdom vam takođe pomaže da testirate brzinu učitavanja stranice bilo kog sajta. Ako, na primer, primećujete da se vaš sajt veoma sporo učitava na vašem računaru ili mobilnom uređaju, možete utvrditi šta je razlog tome i tako saznati da li je problem povezan sa vašim sajtom, računarom ili internet vezom. Kvalitetna izrada sajtova proverava se i Pingdom alatom.

Free Domain Analysis

Free Domain Analysis je alat kompanije Moz, kojim se obavlja besplatna SEO analiza sajta i time se stiče uvid u značajne stvari koje su važne za SEO, kao što su: glavne stranice sajta, ključne reči koje su najviše rangirane, najbolji konkurenti u rezulatima pretrage i drugo. Budući da mnogi SEO alati nisu besplatni, Moz-ov alat je dostupan svim korisnicima interneta i veoma je koristan u svetu digitalnog marketinga.

Sitelike.org

Ako želite da pronađete više informacija o temi koju istražujete ili su vam potrebne nove ideje za sadržaj vašeg sajta, u tom slučaju možete koristiti sitelike.org za pretragu sajtova sličnih vašem. Pomenuti alat je besplatan i smatra se jednim od najkorisnijih u pronalaženju sličnih sajtova.

Website Outlook

Website Outlook je alat koji prikazuje osnovne informacije sajta izražene u brojevima, uključujući povratne veze, autoritet stranica i domena, preglednost stranica i drugo. Smatra se veoma korisnim, jer otkriva dosta činjenica o sajtu na jednom mestu, koje biste u suprotnom morali sami da pretražujete, što bi vam oduzelo više vremena.

Free Valuator

Ukoliko vas zanima koliko vredi određeni sajt, veoma lako možete steći uvid u njegovu potencijalnu vrednost korišćenjem ovog besplatnog alata. Free Valuator izračunava vrednost sajta na osnovu njegovog rangiranja i prodaje sličnih domena. Ako, recimo, želite da utvrdite vrednost sajta Facebook ili bilo kog drugog, ovaj alat će vam pomoći da to i saznate.

Website Grader

Website Grader je sjajan alat za testiranje bilo kog sajta. Njime možete proveriti kakav je učinak sajta u pogledu mnogih pokazatelja, koji su organizovani u sledeće kategorije: performanse, SEO, mobilni uređaji i sigurnost.

Website Authority Checker

U očima Gugla nisu svi sajtovi jednaki – dok su neki na vrhu u rezultatima pretrage, drugi se trude da imaju veći promet kako bi se našli na prvoj strani Gugla. A jedan od glavnih faktora, koji utiče na rangiranje sajta na pretraživaču, jeste autoritet sajta, koji se zasniva na broju spoljnih veza, kao i njihovom kvalitetu i relevantnosti.

Website Authority Checker jedan je od vrhunskih alata za proveru autoriteta sajta i smatra se jako važnim, jer korisnici interneta obično više poštuju autoritativne sajtove, a danas se, pomoću ovog alata, veoma lako može utvrditi koji sajtovi se smatraju takvim.

WhoIsHostingThis?

Ako ne znate hosting svog sajta ili kada on ističe, ove informacije možete veoma brzo saznati. Najlakši način da to utvrdite jeste da posetite neki od bezbrojnih alata kao što je www.whoishostingthis.com, koji vam može pomoći da brzo saznate svoj hosting, kako biste na vreme mogli preduzeti sledeće važne korake.

WhoIsHostingThis.com jedan je od jednostavnijih alata, koji otkriva provajdera hostinga bilo kog sajta. Prikazuje IP adresu sajta, dobavljača hosting usluge, kao i neke druge zanimljive informacije o domenu ili sajtu. Inače, alat koristi više izvora podataka kako bi pružio relevantne rezultate.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!