Kalcijum skor: Šta je i zašto je važan za kardiološke pacijente?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Koronarne arterije su krvni sudovi uz pomoć kojih se do srčanog mišiča doprema krv bogata kiseonikom. Međutim, kada se stvori arterosklerotski plak, koji se sastoji od masti, kalcijuma, holesterola i drugih supstanci, može doći do sužavanja arterije i onemogućavanja normalnog protoka krvi. Kako bi se otkrilo postojanje suženja u koronarnim krvnim sudovima, kardiolog obično upućuje pacijente na jedan poseban test, odnosno procenu količine kalcijuma u arterijama, poznatim pod nazivom kalcijumski ili kalcijum skor ili skeniranje srca.

Šta je kalcijum skor i kako se izražava njegova vrednost?

Ovaj neinvazivni MSCT kalcijumski skor pregled (kompjuterizovana tomografija) služi da se izračuna rizik od razvoja koronarne bolesti, tako što se meri količina kalcifikovanog plaka u koronarnim arterijama. Krajnji rezultat se, u odnosu na godine i pol pacijenta ali i druge faktore, kasnije izražava u procentima, pa tako što je on manji, manja je i verovatnoća da će doći do srčanog udara ili nekog drugog problema.

Skeniranjem srca, uz pomoć CT skenera, lekar dolazi do saznanja da li kod pacijenta postoji plak u koronarnim arterijama ili ne, pa u skladu sa tim rezultatima može doneti odluku o daljem lečenju, eventualnoj dodatnoj dijagnostici, ali i potrebi da se uradi određena hiruška intervencija. U Puls kardiološkom centru, pacijenti mogu zakazati totalni pregled srca, na kome će lekar utvrditi da li je potrebno da se uradi i skenerianje koronarnog kalcijuma.

Na koji način se radi MSCT kalcijum skor i kako izgleda snimanje?

Utvrđivanje postojanja plaka na koronarnim arterijama i sam kalcijum skor se meri pomoću CT skenera. Ovo je aparat, koji uz pomoć x-zraka, pravi višestruke snimke krvnih sudova i arterija, na kojima se vrlo jasno vidi ukoliko je počeo proces kalcifikacije, pa će količina kalcijuma odrediti i koliko plaka ima u koronarnim arterijama. Kalcijum se na snimku pojavljuje u vidu svojevrsnih svetlosnih mrlja, pa ih je lako uočiti i samim tim prebrojati.

U toku ovog pregleda, pacijent leži na leđima na delu CT skener aparata koji izgleda kao krevet, dok se iznad njega nalazi drugi deo aparata koji pravi precizne i jasne snimke, na osnovu kojih lekar može utvrditi postojanje kalcijuma u koronarnim arterijama. Samo snimanje traje između 5 i 10 minuta, nakon čega lekar vrlo brzo može da saopšti pacijentu rezultate. Važno je naglasiti da se za ovu vrstu snimanja CT skenerom ne daje kontrast, kao što je to ponekad slučaj kod ostalih vrsta snimanja drugih delova tela ovim aparatom.

Rezultati snimanja i vrednosti CT kalcijum skora

Specijalista radiologije je odgovoran za tumačenje rezultata ovog snimanja, na osnovu kojih će pacijentu biti predložene određene korekcije u režimu ishrane i životnog stila, ako su rezultati blago povišeni, ili ukoliko je količina kalcijuma veća, mere za njegovo regulisanje mogu biti znatno rigoroznije. Hajde da pogledamo na koji način se tumače i šta znače određene vrednosti kalcijum skora:

  • Rezultat 0 (nula)  – odsustvo plaka, pa je rizik od nastanka koronarnih bolesti nizak.
  • Rezultat 1-10: količina plaka je niska, pa je i rizik od pojave koronarnih bolesti manji od 10%, što znači i da je mala šansa za srčani udar.
  • Rezultat 11-100: i dalje je količina plaka mala, ali je sada šansa za pojavu koronarnih bolesti umerena i ova brojka ukazuje na to da pacijent već ima blagu srčanu bolest. Lekar u ovom slučaju može preporučiti korekciju ishrane i životnog stila, a po potrebi i druge tretmane.
  • Rezultat 101-400: umerena količina plaka, koja ukazuje na postojanje srčane bolesti, ali i na mogućnost da plak blokira arteriju. Šansa za srčani udar je umerena do velika, pa će lekar verovatno tražiti dodatne analize i verovatno započeti neku vrstu lečenja.
  • Rezultat preko 400: velika količina plaka, nažalost znači preko 90% šansi da plak začepi jednu od arterija, što donosi i veliki rizik od srčanog udara. Lekar će sasvim sigurno započeti lečenje i tražiti dodatne analize.

Zakažite kardiološki pregled u Puls klinici i sačuvajte vaše srce

Ukoliko smatrate da biste mogli biti kandidat za obavljanje jednog ovakvog snimanja, obavezno prvo zakažite pregled u Puls kardiološkom centru i konsultujte se sa najboljim stručnjacima iz ove oblasti. Oni će vas uputiti u sve dijagnostičke metode i preglede, koji se obavljaju u kardiološkoj bolnici u A bloku na Novom Beogradu, gde uz pomoć najmodernije opreme pomažu pacijentima da dobiju brzu i preciznu dijagnostiku kao i adekvatno lečenje.

Tagovi: Puls kardioloski centar, kardioloski pregled, kardiologija, kalijumski skor, Ca skor, kalcijum skor, skener srca

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...

Instagram marketing za WebCam devojke i porno zvezde

Instagram je popularna mobilna aplikacija za fotografije i video snimke - popularna kako među opštom publikom, tako i među odraslima. Međutim, budući da Instagram...
error: Content is protected !!