Kako izgleda pregled kod otorinolaringologa

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Pregled otorinolaringologa podrazumeva pregled uha, grla i nosa od strane lekara specijalizovanog u oblasti otorinolaringologije.

Specijalistički pregled otorinolaringologa uključuje pregled grla, usne šupljine, ždrela i vrata kao i pregled uha i nosa.

Ovim pregledom utvrđuje se stanje ovih delova tela i postavlja precizna dijagnoza.

Otorinolaringologija je specijalistička grana medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem bolesti uha, grla i nosa kod dece i odraslih.

Ukoliko se standardnim pregledom ne može doći do tačne dijagnoze, otorinolaringolog se može odlučiti za još neku metodu poput rendgen, ultrazvučne ili skener metode dijagnostifikovanja određenog stanja.  Ovaj tip pregleda se u većini slučajeva radi i na posebnim, specijalizovanim lekarskim pregledima za potrebe upisa u školu, obavljanja određene delatnosti ili polaganja ispita za vožnju iz razloga što je sluh veoma važan deo normalnog funkcionsanja svakog čoveka.

Zbog same dužine reči, otorinolarigolog je poznat kao ORL lekar i kod njega se šalju svi oni koji imaju problema sa zdravljem koji su u neposrednoj vezi sa ušima, nosem ili ustima i grlom.

Kada se javiti na pregled kod otorinolaringologa?

Uput za pregled otorinolaringologa obično vam daje vaš lekar opšte prakse ili pedijatar u slučaju da se radi o maloletnom detetu.

Ipak, sve više pacijenata se zbog komplikovane procedure i lošeg sistema zakazivanja pregleda opredeljuje za pregled u privatnim poliklinikama.

Kod njih se pregled zakazuje bez uputa ukoliko sumnjate na neku bolest povezanu sa uhom, grlom ili nosem jednostavnim pozivom na broj telefona.

Takođe, ovakvi pregledi bi trebalo da se rade preventivno jednom godišnje kako bi se  procenili neki važni parametri poput nivoa sluha u određenom momentu.

Neki od najčešćih simptoma koji mogu biti znak da je vreme za posetu otorinolaringologu su:

 • bol u uhu
 • zapušenost uha
 • oslabljen sluh
 • zujanje u ušima
 • česte vrtoglavice
 • kijanje
 • svrab nosa ili grla
 • curenje iz nosa ili ušiju
 • krvarenje iz nosa
 • gubitak čula mirisa i ukusa
 • bol u grlu
 • kašalj
 • promuklost
 • nemogućnost govora
 • otežano i bolno gutanje
 • promene na sluznici usne duplje
 • alergije
 • česte nespecifične migrene u čeonom predelu

Ovo su neki od najčešćih simptoma koji jasno stavljaju do znanja da je pacijentu potreban pregled otorinolaringologa.  Nakon zakazivanja pregleda nije potrebna nikakva prethodna priprema pacijenta.

Kako izgleda pregled kod otorinolaringologa?

Pregled ORL počinje kao  svaki drugi medicinski pregled, uzimanjem anamneze i razgovorom lekara sa pacijentom.

Posebno je važno da na pregledu napomenete ukoliko je neko u vašoj porodici imao problema sa sluhom.  Nakon toga u zavisnosti od problema zbog koga pacijent dolazi nastavlja se sa fizičko vizuelnim pregledom pacijenta.

Pregled uha

Pregled uha izvodi se uz pomoć posebnog levka odnosno otomikroskopa kojim se pregleda unutrašnjost uha kako bi se najpre ustanovilo da li je ušni kanal prohodan, da li postoji neki upalni proces ili strano telo unutar spoljašnjeg ušnog kanala.

Zatim se proverava bubna opna, njena morfologija i funkcija.

Nakon toga sledi provera sluha pacijenta uz pomoć posebnih aparata ukoliko je to potrebno.  Najveći broj pacijenata javlja se na pregled otorinolaringologa zbog upale uveta koja može biti bolna, ali nije opasna i lako se dijagnostifikuje.  Pored toga, pregled otorinolaringologa služi i za dijagnostifikovanje porblema sa ravnotežom kod pacijenta koji je često u vezi sa stanjem srednjeg uha.

Pregled nosa

Pregled nosa obavlja se uz pomoć spekuluma koji širi nozdrve i omogućava bolji pogled otorinolaringologa.

Lekar proverava prohodnost nosnih kanala, da li ima sekreta u nosu, stanje kapilara, da li je nosna pregrada kriva i samu unutrašnju anatomiju nosa, kao i da li ima alergija.

Pregled grla

Pregled grla obuhvata pregled i jezika i usne duplje kao i krajnika, resice, ždrela, glasnih žica, zuba i mekih tkiva.

Pregled se radi uz pomoć špatule i posebog ogledalca kojim se lekaru daje bolji uvid u stanje grla.  Prilikom pregleda grla može se ustanoviti prisustvo upale, polipa, promene na glasnim žicama, prisustvo suženja ili stranog tela itd..

Na kraju pregleda po potrebi se radi palpacija mekih tkiva na vratu, limfnih i pljuvačnih žlezda kao i štitne žlezde kako bi se uočile eventualne promene.

Pregled otorinolaringologa je potpuno bezbolan i nije vam potrebna prethodna priprema, a sam pregled traje od 20 do 30 minuta.

Nakon ustanovljenog stanja uha, grla i nosa kod pacijenta lekar će odlučiti da li je potrebna još neka vrsta provere ili testiranja poput timpanometrije, audiometrije,  zatim intervencije kao što su ispiranja uha, uzimanje brisa ili stavljanja štrajfne.

U zavisnosti od potrebe lekar može zatraži i ultrazvučni, rendgen ili skener snimak kako bi dijagnoza bila precizno postavljena.

Nakon pregleda lekar uspostavlja dijagnozu i daje predlog za dalje lečenje pacijenta i kontrolni pregled nakon određene terapije.

Kod pacijenata koji se žale na probleme sa ravnotežom, zujanjem u ušima ili sluhom radi se audiometrija.  Pacijenti se testiraju obično u dobro izolovanoj kabini prateći uputstva lekara tokom testiranja. Na kraju se dobija takozvani audiogram ili grafički prikaz sluha na osnovu izvršenog testiranja.

Timpanometrija se takođe često koristi kod pregleda otorinolaringologa za merenje barometarskog pritiska u srednjem uhu kao i za procenu tečnosti iza bubne opne kod veoma male dece.

Pregled otorinolaringologa je i te kako važan i preporučuje se svima koji osete bilo kakvu neprijatnost ili simptom u vezi sa uhom, grlom ili nosem.

Takođe, svi stariji od 40 godina trebalo bi da radi kontrole sluha makar jednom gosdišnje obave pregled kod otorinolaringologa.

Svoj pregled otorinolaringologa možete zakazati još danas u Poliklinici Dr. Rončević na broj telefona: +381 63 384 940.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!