Zašto je štetno piti kafu odmah posle buđenja

Ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete telo da vremenom postane imuno na kofein, a podići će se i nivo kortizola

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, a obično postoji navika da se pije u jutarnjim časovima. Ovo se posebno odnosi na zaposlene ljude koji koriste kofein za brzo razbuđivanje.

I dok obožavamo ukus, ali i efekte kafe, stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može da ima više štete nego koristi, piše portal My domain, a prenosi B92.

Naime, s obzirom da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa kortizola u telu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se proudimo, te ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona.

Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete telo da vremenom postane imuno na kofein. Upravo zbog toga, trebalo bi da napitak pijete izmedu 9.30 i 11.30, jer je u ovom periodu nivo kortizola uglavnom nešto niži.

„Vaš nivo kortizola je najviši izmedu pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je jako loše piti kavu jer kofein oponaša odgovor na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči“, objasnila je nutricionista Sara Bruer.

Kada je reč o večernjim satima, preporuka zdravstvenih radnika je da ne pijete posle 17. 30 kako biste izbegli probleme sa nesanicom.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!