Izložba Miše Filipovca „Glasovi u kući”

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U sredu, 1. novembra, sa početkom od 19 časova, biće otvorena izložba Miše Filipovca „Glasovi u kući”, u galeriji Atrijum, Biblioteke grada Beograda, na adresi Knez Mihailova 56.
Postavku možete pogledati do 15. novembra.

GLASOVI U KUĆI je zbirka radova nastala u poslednjem opusu stvaranja umetnika Miša Filipovca, koja nas vodi kroz intrigantan svet jelena istražujući njihovo prirodno stanište, ali i imaginaciju hibridnog konteksta.

Ovu seriju radova treba posmatrati zapravo kao priču o čoveku, ispričanu ali nedorečenu, gde se narator kao subjekt presvlači u životinju i to porcelansku. Domen nedokučenih razmišljanja i dalje jesu lična preispitivanja, baš kao i u knjizi istoimenog naslova američke književnice Perl Bak na koju se umetnik u svom radu slobodno može pozvati, intuitivno pišući odnosno slikajući prizore poput masovnih seoba sa sela u grad, narušene ekologije, međuljudskih odnosa i istrebljenja slabijeg, do praskozorja fantastičnih odnosa flore i faune.

Ova serija radova se sasvim logično nastavlja na već spoznatu THE WOODEN KINGDOM, koju je autor predstavio na svojoj prethodnoj samostalnoj izložbi, a pre nje seriju pod nazivom  SKUPOVI, koja je i sama bila deo doktorskog umetničkog projekta. Čini se da umetnik sledom zrelog procesa odvaja celine kao zapise, odajući se suštini nastajanja likovnog dela, kroz važnu misiju očuvanja  životne sredine, ali istovremeno postavlja i jedinku  u kontekst ljudskih narativa, opštih polemika i dramaturških zapleta.

Crtački zapisi uhvatili su esenciju ovih elegantnih stvorenja, istražujući u prikazanim nizovima njihovu snagu i harmoniju sa prirodom. Ovaj segment izložbe pruža dubok uvid u divljinu šume i njenog najradije viđenog stanovnika jelena. Mišo Filipovac se ne libi da oda šta je za mnoge američki san, definicija slobode i uspešnosti. Tako se čini da neki prikazi deluju poput fotografija nagih tela velikih fotografa pokraj raskošnog bazena, na staklenoj terasi, terasi penthausa u LA ili karibskom moru. Tela u pozi svetlucava poput porcelana…

Međutim GLASOVI U KUĆI se ne zaustavljaju samo na otkrivenom sjaju, već prizivaju na razmatranje između prirodnog i urbanog okruženja, izazivajući teskobu u stvarnosti i postavljajući pitanja o prilagodljivosti ovih divnih stvorenja, lojalnosti i balansu u svom tom privatnom otuđenju.

Radovi kao sama likovna celina pokazuju svojevrsnu veštinu autora, ali pre svega narativnu sposobnost da izuzme posmatrača, udalji ga unatrag par dimenzija i prikže subjektivni presek stanja letargije i melanholije u društvu. Daje nam priliku iznovnog promišljanja o našoj ulozi sada i ovde, kao mogućeg subjekta sveopšteg uništitelja jednog tela tj. ekosistema, kao metaforu o uzročno- posledičnim manifestima.

U filozofskom smislu rešenje je tamo gde je i problem, u samim nama.

Ostavimo da se ovi ciklusi simbolično raspletu u narednim godinama i potvrde sve ono što autor pretpostavlja i govori kroz tradicionalne medije, uprkos sjaju sveta oko nas, koristeći bambija kao alegoriju za sve u nama i  svet oko nas. Dovoljno malog, a hrabrog da istupi.

Umetnik osluškuje algoritam masa, vešto preplićući priče i perspektive, suočavajući prošlost i sadašnjost, kreira prikaze u kojima sada već možemo mirno tražiti razloge sveopšte iluzije.

Tekst iz kataloga, kreiran uz pomoć ChatGPT-a, novembar 2023.

Mišo Filipovac je rođen 1987. godine u Bajinoj Bašti. 2006. godine završio je Umetničku školu u Užicu, smer – konzervator kulturnih dobara. Diplomirao 2010. godine (odsek zidno slikarstvo) na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, kao student generacije. 2011. godine završio je master studije na istom fakultetu.  Zaposlen na predmetu crtanje, crtanje i slikanje kao asistant FILUM-a, Kragujevac od 2011. godine, a zatim kao docent od 2019. na predmetu Akt. Član ULUS-a od 2012. godine. Prvu godinu doktorskih studija završio na ALU Beograd u klasi Vladimira Veličkovića, a potom doktorirao 2019. na FPU Beograd. Ovo je njegova dvadesetdruga samostalna izložba, izlagao je i više od sto puta na grupnim i međunarodnim izložbama. Njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama, muzejskim zbirkama i državnim institucijama. Dobitnk je više stipendija, nagrada i priznanja, iz oblasti kulture i umetnosti. Obavlja funkciju šefa Katedre na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Katedri za Likovne umetnosti. Živi i stvara u Beogradu.

 

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!