IZDVAJAMO SA BELDOCSA: 5 FILMOVA O MANJINSKIM BORBAMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o manjinskim borbama koje ne smete propustiti:

Draga deco budućnosti

Nemačka, Velika Britanija, Austrija, 2021, 89’

Režija: Franz Böhm

Selekcija: Teen program

Snažna priča o tri mlade političke aktivistkinje iz Hong Konga, Čilea i Ugande

Draga deco budućnosti je film o novoj mladoj generaciji koja se nalazi u centru seizmičkih političkih promena i globalnih protesta. Rajen protestuje za društvenu jednakost u Čileu, Peper se bori za demokratiju u Hong Kongu i Hilda se nosi sa strašnim posledicama klimatskih promena u Ugandi. Zašto nastavljaju da se bore uprkos gotovo nepostojećim šansama i ogromnom uticaju koji aktivizam ima na njihove lične živote?

Gradska skupština

SAD, 2020, 275’

Režija: Frederick Wiseman

Selekcija: Udarni termin

Gradska uprava dodiruje mnoge aspekte naših života, međutim, mnogi od nas ne razmišljaju previše o tome ili uzimaju zdravo za gotovo usluge koje nam ona pruža. Film prikazuje napore bostonske gradske vlasti, na čijem čelu je gradonačelnik Martin Valš, da reši probleme rasne nepravde, stanovanja po pristupačnim cenama, klimatskih promena, beskućnika i podrške za penzionere, migrante i veterane. Film takođe ilustruje na koliko sve raznovrsnih načina gradska administracija ulazi u interakciju sa građanima Bostona.

digitalni marketing

Naš čovek

Portugalija, 2010, 23‘

Režija: Pedro Costa

Selekcija: Retrospektiva Pedro Costa

Priča o emigrantima sa Zelenortskih ostrva u modernom Lisabonu.

Naš čovek je kratka varijacija na temu trilogije koju je Pedro Košta posvetio stanovnicima  lisabonske siromašne četvrti. Može se smatrati svojevrsnim dodatkom filmu Kolosalna mladost u kojem se junak Ventura ponovo pojavljuje kao jedan od likova dijaloga beznađa.

Novo jevanđelje

Nemačka, Švajcarska, Italija, 2020, 107’

Režija: Milo Rau

Selekcija: Naslovna strana

Autentično političko, pozorišno i filmsko novo jevanđelje za 21. vek.

U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

Novo jevanđelje

Nemi glas

Francuska, Belgija, 2020, 51’

Selekcija: Reka Valerik

Selekcija: eleMental, Vatromet

Havaž, mladi MMA (Mešovite borilačke veštine) borac, pobegao je iz Čečenije kad je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će da ga ubije, pod progonom Kadirovljevog režima. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, dobio je mutizam. Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje njegova majka. Film prati Havažove prve mesece u Belgiji. Prisiljen da živi u potpunoj anonimnosti da bi izbegao čečensku dijasporu, pokušaće da izgradi novi identitet.

Nemi glas

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!