Izbor filmova po preporuci Miroslava Mogorovića, programskog direktora festivala

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Uoči 26. Festivala evropskog filma Palić koji počinje večeras, 20. jula i traje do 26. jula, predstavljamo vam filmove koje po izboru Miroslava Mogorovića, programskog direktora festivala, ne treba propustiti. Reč je o filmovima nagrađenim na najvećim evropskim festivalima koji će biti prikazani u okviru Glavnog takmičarskog programa. Među njima se nalaze tri naslova ovenčana najprestižnijim nagradama Kanskog filmskog festivala – najnoviji film Pedra Almodovara „Slava i bol“ za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najboljeg glumca, „Mladi Ahmed“ čuvenog rediteljskog dvojca braće Darden koji su za ovo ostvarenje ovenčani nagradom za najbolju režiju, i francuski film „Jadnici“ (Ladj Ly) ovenčan nagradom žirija. Iz selekcije Paralele i sudari to je film Milorada Krstića „Ruben Brandt, Kolekcionar“ koji je na Trieste festivalu proglašen za najbolji film, dok je na Seville European film festivalu poneo nagradu za najbolji scenario.

Slava i bol (Dolor y Gloria)

Pedro Almodovar, Španija, 2019, 113ˈ

Festivali: Sydney Film Festival 2019, Kanski Filmski Festival 2019

Uloge: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano, César Vicente, Asier Flores

Salvador Malo, fizički oronuo režiser, proživljava sopstvenu prošlost. Prisećajući se događaja, situacija i likova, Salvador oseća izuzetnu potrebu da ih ispriča, i u tome pronalazi i svoje spasenje. Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada reditelj ponovo proživljava ključna životna iskustva.

O reditelju: Pedro Almodóvar (1949) španski je filmski reditelj, scenarista i producent. Njegove filmove karakterišu izuzetno složene priče, elementi pop kulture, popularna muzika, satirični humor, jake boje i blještav dekor i tematski se fokusiraju na želje, strasti, porodicu i lični identitet. Sa svojim mlađim bratom Avgustinom vodi produkcijsku kuću El Deseo. Za počasnog člana Američke akademije za nauku i film izabran je 2001. godine.

Sreda, 25. jul, bioskop Eurocinema, Otvoreni univerzitet

Trejler filma „Slava i bol“:

Jadnici (Les Misérables)

Ladj Ly, Francuska, 2019, 102ˈ

Festivali: Kanski Filmski Festival 2019.

Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Jeanne Balibar, Steve Tientcheu

Stefan se nedavno pridružio policijskoj anti-kriminalističkoj grupi u Montfermeju, predgrađu Pariza, u koji je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman „Jadnici“. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom nalazi se u haosu nastalom tokom hapšenja. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Ladj Lievim istoimenim kratkim filmom, „Jadnici“ su provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije.

O reditelju: Ladj Li je francuski reditelj i glumac poreklom iz Malija. Sa puno strasti za video, pohađa kurs multimedija i snima svoje prve filmove u komšiluku sa prijateljima. Prve dokumentarce snimio je tokom uličnih nereda u Parizu 2005. Snimanje nasilnih hapšenja inspirisalo je njegov prvi kratki film. 2018, Ladj Li osniva besplatnu školu filma – Kourtrajmé, u svom rodnom gradu Montfermeju. Prvi igrani film, Jadnici je odgovor na policijsku brutalnost prema mladom crncu u Montfermeju. Film je uvršten u glavni program Kanskog festivala 2019. i ovenčan nagradom žirija.

Nedelja, 21. jul u 21.00, Letnja pozornica Palić

Trejler filma „Jadnici“:

Mladi Ahmed (Le Jeune Ahmed)

Lik i Žan Pjer Darden, Belgija, Francuska, 2019, 84ˈ

Festivali: Kanski Filmski Festival 2019.

Uloge: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Claire Bodson, Victoria Bluck, Othmane Moumen

Belgija danas. Sudbina Ahmeda (13) zaglavljena je između ideala čistote njegovog imama i životnih iskušenja. Film pokušava da kroz rastrzanost između Ahmedovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću.

O rediteljima: Braća Darden su belgijski reditelji, poznati po svom realističnom pristupu temama i likovima radničke klase. Producenti, scenaristi i reditelji Žan-Pjer i Lik odrasli su u Seraingu, osiromašenoj oblasti koja je ne samo uticala na njihov rad već se kasnije i pojavljuje u njihovim filmovima. Žan-Pjer je studirao glumu u Briselu, dok je Lik diplomirao filozofiju. Sklonost improvizovanom dijalogu i upotreba ručne kamere su prepoznatljive osobine njihovih filmova.

Petak, 26. jul u 21.00, Letnja pozornica Palić

Trejler filma „Mladi Ahmed“:

Ruben Brandt, Kolekcionar (Ruben Brandt, A Gyüjt)

Milorad Krstić, Mađarska, 2018, 94ˈ

Festivali: Locarno International Film Festival 2018, Seville European Film Festival

Uloge: Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makxranczi

Ruben Brant, poznati psihoterapeut, primoran je da krade svetski poznate slike da bi sprečio svoje noćne more. U saradnji sa četvoro svojih pacijenata, koji su po njegovom nalogu i uputstvima postali savršena banda pljačkaša umetničkih dela, pljačkaju Luvr, Tejt, MoMA, Ermitaž…“Kolekcionar” ubrzo postaje najtraženiji kriminalac na svetu.

O reditelju: Milorad Krstić je rođen u Sloveniji 1952. godine, a diplomirao je na Univerzitetu u Novom Sadu. Od 1990. godine radi u Budimpešti kao slikar i multimedijalni umetnik. Godine 1995. osvojio je nagradu žirija Silver Bear (kratki film) na Berlinalu za svoj prvi animirani kratki film „Mi Babi Left Me“. Ruben Brandt, Collector je njegov prvi dugometražni film.

Nedelja, 21. jul u 17.00, bioskop Abazija

Trejler filma „Ruben Brandt, kolekcionar“:

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!