Inspiracije iza Malog princa

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Mali princ je knjiga za decu francuskog autora Antoana de Sent Egziperija. Prvi put je objavljen u Sjedinjenim Državama na engleskom i francuskom jeziku 1943. Objavljen je u Francuskoj nakon što je Sent Egziperi nestao 1944. godine.

Priča govori o mladom princu koji poseti neke planete, uključujući Zemlju, i razmišlja o važnim stvarima u životu poput prijateljstva i ljubavi.

Priča o Malom princu pripoveda se mračnim, odmerenim tonom pilota-pripovedača, u znak sećanja na svog malog prijatelja, „spomen na princa – ne samo na princa, već i na vreme kada su princ i pripovedač imali zajedno.“ Mali princ je stvoren kada je Saint-Ekuperi bio „bivši patrijar i izbezumljen zbog onoga što se događalo u njegovoj zemlji i u svetu.“

Prema jednoj analizi, „priča o Mali Princ sadrži mnoštvo fantastičnih, nerealnih elemenata. Ne možete jahati jato ptica na drugu planetu. Maštarija Malog Princa deluje jer je logika priče zasnovana na mašti dece, a ne strogi realizam odraslih.“ Smatra se da je knjiga Mali Princ jedna od najlepših i poučnijih knjiga za decu.

mali-princ-7

Inspiracije iza dela

U Malom princu, njegov pripovedač, pilot, govori da se nalazi u pustinji pored svog srušenog aviona. Izveštaj se jasno oslanjao na sopstveno iskustvo Sent Egziperija u Sahari, iskušenje detaljno opisano u njegovim memoarima Vetar, pesak i zvezde iz 1939. godine.

Prinčev dom, Asteroid B-612, verovatno je nastao kao progresija jednog od aviona kojim je Sent Egziperi leteo kao pilot vazdušne pošte, koji je imao serijski broj A-612. Tokom službe poštanskog pilota u Sahari, Sent Egziperi je video feneka (pustinjska peskovita lisica), koji ga je najverovatnije inspirisao da u knjizi stvori lik lisice.

U pismu pisanom svojoj sestri Didi sa rta Jubi u Zapadnoj Sahari, gde je bio upravnik stanice za zaustavljanje vazdušne pošte 1928. godine, govori o čuvanju feneka kojeg je obožavao.

Lisica i baobab

U noveli, lisica, za koju se veruje da je nastala po uzoru na autorovu intimnu prijateljicu iz Njujorka, Silviju Hamilton Reinhart, kaže princu da je njegova ruža jedinstvena i posebna, jer je ona ona koju on voli. Veruje se da je dobro poznatu frazu novele „Čovek jasno vidi samo srcem“ predložila Reinhart.

Istraživači su tvrdili da su zastrašujuća drveća baobaba trebala predstavljati nacizam koji pokušava da uništi planetu. Uverenje malog princa pilotu da je prinčevo telo samo prazna školjka podseća na poslednje reči Antoanovog umirućeg mlađeg brata Fransoa, koji je autoru sa smrtne postelje rekao: „Ne brini. U redu sam. Ne mogu pomoći. To je moje telo“.

Ruža

Mnogi istraživači veruju da je prinčeva dobrodušna, ali razdragana i sujetna ruža bila inspirisana suprugom Sent Egziperija, Konsuelom, pri čemu je mala matična planeta inspirisana Gvatemalom gde je pao, slomio više kostiju, i ostao da se oporavi, okružen pogledom na 3 vulkana.

Uprkos burnom braku, Sent Egziperi je držao suprugu blizu svog srca i prikazivao je kao prinčevu ružu, koju nežno štiti vetrobranom i postavlja je pod staklenu kupolu na svojoj majušnoj planeti. Sent Egziperijevo neverstvo i sumnje u njegov brak simbolizuje ogromno polje ruža koje princ susreće tokom posete planeti Zemlji.

Inspiracija iza lika Malog princa

Sent Egziperi je inspiraciju za prinčev lik i izgled možda crpio iz samog sebe kao mladosti, jer su ga tokom ranih godina prijatelji i porodica zvali le Roi-Soleil („Kralj sunca“) zbog njegove zlatne kovrdžave kose. Autor je takođe upoznao prezgodnog osmogodišnjaka sa kovrdžavom plavom kosom dok je boravio sa porodicom u gradu Kvebek 1942. godine.

Još jedna moguća inspiracija za malog princa predložena je kao Lend Morou Lindberg, mladi, zlatokosi sin kolege avijatičara Čarlsa Lindberga i njegove supruge En Morou Lindberg, koju je upoznao tokom noćenja u njihovom domu na Long ajlendu 1939. godine.

Neki su princa doživljavali kao Hristovu figuru, jer je dete bez greha i „veruje u život posle smrti“, nakon čega se vraća na svoje lično nebo. Kada je fotoreporter magazina Life Džon Filips ispitivao autora-avijatičara o njegovoj inspiraciji za lik deteta, Sent Egziperi mu je rekao da je jednog dana spustio pogled na ono što je smatrao praznim listom i ugledao malu dečju figuru: „Pitao sam ga ko je bio “, odgovorio je. „Ja sam Mali princ“ bio je odgovor.

Ukoliko smo vas zainteresovali za ovu priču i želite da poručite knjigu Mali Princ.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!