Hodajte bosi

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U ovom toplijem periodu godine, iskoristite svaki trenutak, koliko god da ste u mogućnosti da hodate bosi. Bez obzira gde boravite, pronađite parče tla koje bi vam odgovaralo da možete da hodate bosi, poput sveže pokošenog travnjaka u obližnjem parku, staze posute šljunkom ili deo peščane rečne obale.

Hodanje po neravnom terenu je dobro za noge i stopala, naročito dečja, tvrde medicinski stručnjaci.

Ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez obuće biti neobično, možda i malo bolno. Stoga je najbolje da za početak odabrati mekšu podlogu, kao što su trava ili pesak.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tela ravnomernije raspoređuje, telo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci.

Na tabanima se nalaze nervni završeci povezani s različitim delovima  tela pa hodanjem bez obuće stimulišemo različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Osim što ćete tako izmasirati stopala, uspostavićete i kontakt sa zemljom, koja će vas takođe snabdeti svojom energijom.

Energija tla, sa kojom telo dolazi u dodir hodanjem bosim nogama po zemlji, stvara pozitivnu promenu celokupnog organizma, tvrde naučnici sa Univerziteta „Patanđali“. Na ovaj način mogu da se spreče upale, hronični bolovi, smanji stres, poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema, ubrza oporavak posle bolesti i povreda i poboljšava kvalitet sna.

Uživajte u blagodetima prirode!

POVEŽITE SE S NAMA

3,907FansLike
233FollowersFollow
9FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
izrada sajta
prvi na guglu
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Najskuplji a najneuspešniji Fordov auto: Ford Edsel

Da li ste ikad čuli za Ford Edsel? Prvobitna ideja je bila da ovaj auto bude Fordov vodeći model u kasnim pedesetim godinama prošlog...

Kako da postanete ljubičasta krava i zašto baš ljubičasta?

Kraj puta ugledate VELIKO STADO KRAVA. Među njima je samo jedna LJUBIČASTA KRAVA i ona u sekundi privlači vašu pažnju. Isto tako i na tržištu...

Važnost kritičkog razmišljanja – lekcija iz knjige ”Medvedi na putu”

Knjiga Bojana Lekovića ''Medvedi na putu'' je riznica mudrih saveta za preduzetnike, pokretače novih start-apa ali i zaposlene. Bojan Leković je osnivač i CEO kompanije...
error: Content is protected !!