Hodajte bosi

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U ovom toplijem periodu godine, iskoristite svaki trenutak, koliko god da ste u mogućnosti da hodate bosi. Bez obzira gde boravite, pronađite parče tla koje bi vam odgovaralo da možete da hodate bosi, poput sveže pokošenog travnjaka u obližnjem parku, staze posute šljunkom ili deo peščane rečne obale.

Hodanje po neravnom terenu je dobro za noge i stopala, naročito dečja, tvrde medicinski stručnjaci.

Ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez obuće biti neobično, možda i malo bolno. Stoga je najbolje da za početak odabrati mekšu podlogu, kao što su trava ili pesak.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tela ravnomernije raspoređuje, telo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci.

Na tabanima se nalaze nervni završeci povezani s različitim delovima  tela pa hodanjem bez obuće stimulišemo različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Osim što ćete tako izmasirati stopala, uspostavićete i kontakt sa zemljom, koja će vas takođe snabdeti svojom energijom.

Energija tla, sa kojom telo dolazi u dodir hodanjem bosim nogama po zemlji, stvara pozitivnu promenu celokupnog organizma, tvrde naučnici sa Univerziteta „Patanđali“. Na ovaj način mogu da se spreče upale, hronični bolovi, smanji stres, poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema, ubrza oporavak posle bolesti i povreda i poboljšava kvalitet sna.

Uživajte u blagodetima prirode!

POVEŽITE SE S NAMA

3,570FansLike
195FollowersFollow
12FollowersFollow
1SubscribersSubscribe
izrada sajtova
prvi na guglu
izrada sajta
Agencija za nekretnine
preporucujemo.rs
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Besmisleno je raditi previše. Evo kako da uradite više – radeći manje

Kada govorimo o radnom danu, manje je više... ali to mnogima može predstavljati problem. Nije teško osetiti se napadnuto kad vam radni dan počne...

Radionice art terapije „Autoportretom do Autoterapije“

ART terapija (ili terapija umetnošću) rezultat je spoznaje da različite vrste participacije u umetnostima imaju značajne i pozitivne efekte na tretiranje depresije, anksioznosti, trauma,...

Pragmatični programer – knjiga koju svaki programer treba da pročita

PREPORUČUJEMO ZA ČITANJE Pragmatični programer je knjiga koju svaki programer treba da pročita. Dave Thomas i Andy Hunt napisali su prvo izdanje ovu uticajne knjige 1999....
error: Content is protected !!