Hodajte bosi

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U ovom toplijem periodu godine, iskoristite svaki trenutak, koliko god da ste u mogućnosti da hodate bosi. Bez obzira gde boravite, pronađite parče tla koje bi vam odgovaralo da možete da hodate bosi, poput sveže pokošenog travnjaka u obližnjem parku, staze posute šljunkom ili deo peščane rečne obale.

Hodanje po neravnom terenu je dobro za noge i stopala, naročito dečja, tvrde medicinski stručnjaci.

Ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez obuće biti neobično, možda i malo bolno. Stoga je najbolje da za početak odabrati mekšu podlogu, kao što su trava ili pesak.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tela ravnomernije raspoređuje, telo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci.

Na tabanima se nalaze nervni završeci povezani s različitim delovima  tela pa hodanjem bez obuće stimulišemo različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Osim što ćete tako izmasirati stopala, uspostavićete i kontakt sa zemljom, koja će vas takođe snabdeti svojom energijom.

Energija tla, sa kojom telo dolazi u dodir hodanjem bosim nogama po zemlji, stvara pozitivnu promenu celokupnog organizma, tvrde naučnici sa Univerziteta „Patanđali“. Na ovaj način mogu da se spreče upale, hronični bolovi, smanji stres, poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema, ubrza oporavak posle bolesti i povreda i poboljšava kvalitet sna.

Uživajte u blagodetima prirode!

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...

Instagram marketing za WebCam devojke i porno zvezde

Instagram je popularna mobilna aplikacija za fotografije i video snimke - popularna kako među opštom publikom, tako i među odraslima. Međutim, budući da Instagram...
error: Content is protected !!