Hodajte bosi

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U ovom toplijem periodu godine, iskoristite svaki trenutak, koliko god da ste u mogućnosti da hodate bosi. Bez obzira gde boravite, pronađite parče tla koje bi vam odgovaralo da možete da hodate bosi, poput sveže pokošenog travnjaka u obližnjem parku, staze posute šljunkom ili deo peščane rečne obale.

Hodanje po neravnom terenu je dobro za noge i stopala, naročito dečja, tvrde medicinski stručnjaci.

Ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez obuće biti neobično, možda i malo bolno. Stoga je najbolje da za početak odabrati mekšu podlogu, kao što su trava ili pesak.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tela ravnomernije raspoređuje, telo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci.

Na tabanima se nalaze nervni završeci povezani s različitim delovima  tela pa hodanjem bez obuće stimulišemo različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Osim što ćete tako izmasirati stopala, uspostavićete i kontakt sa zemljom, koja će vas takođe snabdeti svojom energijom.

Energija tla, sa kojom telo dolazi u dodir hodanjem bosim nogama po zemlji, stvara pozitivnu promenu celokupnog organizma, tvrde naučnici sa Univerziteta „Patanđali“. Na ovaj način mogu da se spreče upale, hronični bolovi, smanji stres, poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema, ubrza oporavak posle bolesti i povreda i poboljšava kvalitet sna.

Uživajte u blagodetima prirode!

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!