Hemijski piling – 6 činjenica o tretmanu koji je potreban svačijoj koži

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Hemijski piling je procedura koja se poslednjih godina posebno proslavila i dospela na sam vrh top liste u svetu lepote, a sve zahvaljujući inovacijama i novim vrstama.

Naime, hemijski piling podrazumeva uklanjanje površinskog sloja koža, kao i njenu naknadnu obnovu ubrzavanjem prirodnog ljuštenja pomoću specijalnih preparata.

Ali, pre nego što se odlučite za ovaj tretman, možda će vas zanimati nekoliko najpopularnijih činjenica o hemijskom pilingu.

  1. Hemijski piling – tretman popularan još od drevnog Egipta

Ako mislite da su bore, neujednačen ten, proširene pore i fleke problemi 21. veka, varate se. Sa ovim i sličnim estetskim problemima žene su se oduvek sretale.

Glatka i zaglađena koža su oduvek bili glavni kriterijumi za mladost i lepotu u bilo kojoj kulturi. Ipak, u Egiptu se o tome posebno vodilo računa.

Kleopatra se u cilju očuvanja mladosti i kako bi učinila kožu mekšom kupala u mleku i trljala lice i telo fermentisanim ljuspicama voća. To je neka vrsta preteče hemijskog pilinga, koji je danas unapređen do te mere da rešava i najupornije probleme.

piling
Foto: Shutterstock

  1. Hemijski piling će vam dati efekat „nove kože“

Kako sam naziv kaže – piling (eng. to peel – ljuštiti) deluje tako što ljušti nepotreban sloj mrtvih ćelija sa našeg lica.

Zašto je to bitno? Naime, mrtve ćelije na koži kvare njen izgled i usporavaju prodor hranljivih sastojaka u dublje slojeve epidermisa.

Možemo reći da hemijski piling rastapa površinski sloj kože, tj. mrtve ćelije i otkriva mladu kožu. Pored toga, hemijski agensi, osim što odstranjuju mrtve ćelije, dovode do oslobađanja kolagena, a to znači samo jedno – podmlađena koža.

  1. Različita vrsta hemijskog pilinga rešava različite kožne probleme

U zavisnosti od koncentracije kiseline koja se koristi, postoje: površinski, srednji i duboki hemijski pilinzi.

Površinski piling se najčešće preporučuje osobama koji imaju masnu i problematičnu kožu, a budući da nežno ljušti kožu, uklanja mitisere i smanjuje tamne fleke.

Kada su izraženiji problemi u pitanju, poput masne kože i upornih akni, potreban je hemijski piling srednjeg intenziteta. Ova vrsta pilinga pomaže i u zaglađivanju bora, uklanjanju ožiljaka, akni, staračkih pega, kao i u prosvetljavanju kože.

Duboki piling deluje odlično kod dubokih bora, opuštenosti kože i drugih znakova starenja. Izvodi se pod anestezijom i samo u bolničkim uslovima.

  1. Hemijski piling podrazumeva nekoliko koraka
  • Proceduri prethodi čišćenje kože, uklanjanje šminke i svih nečistoća.
  • Nakon toga se na kožu nanosi rastvor kiselina koje deluju oko 10-ak minuta, a zatim se neutrališe i briše sa lica.
  • Poslednji korak je maska koja se nanosi na kožu da odstoji 15-20 minuta, posle čega se skida i nanosi krema sa zaštitnim faktorom.

Hemijski piling nije bolan, možete osetiti samo blago do jače peckanje (u zavisnosti od vrste pilinga), zbog čega se koža kod dubljih pilinga dodatno hladi.

piling
Foto: Shutterstock

  1. Ljuštenje kože nakon hemijskog pilinga je potpuno normalno

Posle procedure primetićete blago crvenilo, ali ne brinite, ono se povlači nakon 24 sata. Ono što je takođe uobičajeno i ne treba da vas brine jeste blago perutanje lica, a kod dubljih pilinga dolazi i do ljuštenja kože.

Važno je da ne uklanjate mrtvu kožu koja se ljušti, jer to može dovesti do krvarenja, promene boje kože ili čak do stvaranja manjih ožiljaka.

Izbegavajte i izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, a u narednih 30-50 dana (to zavisi od tipa pilinga) koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

  1. Ne mogu se svi hemijski pilinzi raditi tokom cele godine

Površinski piling spada u one “nežnije” tretmane, tako da se može izvoditi čak i leti. Međutim, posle procedure je neophodno je nanositi kremu sa zaštitinim faktorom.

Kada je u pitanju piling srednjeg intenziteta, ne preporučuje se u proleće i leto. Ova procedura se izvodi isključivo u period jeseni i zime, s obzirom na to da je obnovljena koža osetljiva na sunčevu svetlost.

Ukoliko se ova pravila ne ispoštuju, može doći do melazme, tj, poremećaja pigmentacije, zato je veoma važno da se pridržavate saveta svog doktora.

Poliklinika Rea Medika na čelu sa dr Kristinom Davidović nudi niz inovativnih metoda i tretmana kako u oblastima hirurgije, tako i u nehirurškoj grani estetike, uključujući i hemijske pilinge. Uz stručnost, iskustvo i veštine našeg tima izvanredni rezultati su zagarantovani.

Foto: Shutterstock

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!