Gde na odmor u Srbiji

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Da biste doživeli nezaboravan odmor, nije neophodno potrošiti mnogo novca i putovati na daleke, egzotične destinacije. Veliki broj predivnih destinacija nalazi se nadohvat ruke, u našoj lepoj zemlji. Turistička ponuda Srbije iz godine u godinu postaje sve uzbudljivija i raznovrsnija, pa vredi obratiti pažnju i pogledati šta se sve u njoj krije.

Bez obzira na doba godine tokom koje putujete, pronaći ćete veliki broj zanimljivih destinacija. Zato je ponekad pomalo teško izabrati onu pravu. Izdvojili smo nekoliko voljenih mesta u Srbiji koja svake godine oduševljavaju ogroman broj turista. Izaberite koje vam se najviše dopada i priredite nezaboravan odmor u Srbiji.

Zlatibor

Nema liste najpopularnijih destinacija, a da se na njoj ne spomene Zlatibor. Dovoljno je urbanizovan da bi pružio komfor, a ipak i dovoljno okružen prirodom koja nam je svima preko potrebna. Zlatibor je uvek živ centar turističkih dešavanja, bilo da je u toku letnja sezona ili da zimski prekrivač pada na obronke ove planine.

Baš ta raznovrsnost sadržaja učinila je ovu destinaciju toliko popularnom. Planina na zapadu Srbije nudi za svagoga ponešto, pa je omiljeno desto za odmor i porodica, i mladih, ali i seniora. U samom centru zbivanja leži Zlatiborsko jezero koje se leti transformiše u kupalište. Prijatna šetnja pod granama borova koje okružuju površinu vode i vožnja čamcem ili pedalinama po njegovoj staklastoj površini neke su od omiljenih aktivnosti na Zlatiboru.

Ukoliko ste željni plivanja, Zlatiborsko jezero nije jedino rešenje. Apartmani Zlatibor sa bazenom sve su popularniji na ovoj destinaciji, pa planinski odmor možete upotpuniti i osvežavajućom zabavom na vodi. Ovakav tip smeštaja posebno pogoduje porodicama sa decom, koju može dočekati bezbedna i bezbrižna igra u bazenu.

Teško je sažeti priču o Zlatiboru i njegovim mnogobrojnim znamenitostima. On nudi zabavan i komforan odmor, ali i mnoge prelepe dragulje netaknute prirode, poput Gostiljskog vodopada, Stopića pećine i Prerasta u Dobroselici. O jedinstvenoj tradiciji i običajima zlatiborskog kraja možete naučiti više u jedinstvenom muzeju na otvorenom u Sirogojnu. Za sve ljubitelje ekstremnih ili manje zahtevnih sportskih aktivnosti tu su i brojne pešačke staze, Avantura park i razne fizičke aktivnosti na vrhu Tornik.

Uostalom, najbolje je da priču o Zlatiboru iskusite sami. Pronažite odgovarajući apartmani na Zlatiboru, spakujte kofere i otkrijte zašto se ovo mesto smatra jednim od najpopularnijih u zemlji.

zlatibor

Sokobanja

Nema boljeg mesta da napunite baterije i okrepite duh od Sokobanje. Već dva veka, ova tačka važi za destinaciju čije lekovite vode i blagotvorni vazduh mogu podmladiti telo i pomoći prilikom isceljivanja brojnih oboljenja. Danas Sokobanja nije više samo lečilište, već i jedna od najmodernijih turističkih destinacija u Srbiji. Sadržaji koje nudi zaista su raznoliki i privlačni raznim dobima.

Nijedna poseta ovoj banji nije kompletna bez obilaska njenog tihog, drevnog čuvara. Ruševine nekad impozantnog Sokograda već osam vekova nadgledaju banju. Nekada ključna strateška tačka, ovo utvrđenje danas je pravi mali magnet za turiste. Već sama šetnja kroz šumu do uzvišenja na kome grad spava predstavlja nezaboravno iskustvo. Panoramski pogled sa kule samo ga čini još neverovatnijim.

Još jedan simbol Sokobanje je tursko kupatilo, odnosno hamam, koje se nalazi u samom centru naselja. Čuva duh i sećanje na davno minuli XV vek. Za ovo mesto vezuju se mnoge interesantne legende i anegdote, pa je uvek zadovoljstvo posetiti ga i otkriti šta sve skriva.

Ljubitelji prirode mogu uživati u nekom od izletišta koja okružuju Sokobanju. Čitav predeo oko nje prebogat je živopisnim pejzažima, pa je poseta nekome od njih neizbežan deo puta u Sokobanju. Najposećenije izletište u Sokobanji je izletište Lepterija. Na njoj se nalazi misteriozni fenomen prirode Bogorodica na steni i mnogi drugi interesantni sadržaji.

sokobanja

Srebrno jezero

U nedostatku mora, primat preuzimaju jezera u Srbiji koja tokom letnje sezone postaju centar svih zbivanja. Već godinama je najpopularnije od njih Srebrno jezero, koje je zbog velikog broja sadržaja zaradilo nadimak Srpsko more.

Najposećenija tačka je velika plaža, lepo uređena i posuta šljunkom. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobran za celodnevno uživanje u vodi i suncu, ali i doneti svoj plažni mobilijar. Središte udarnih dešavanja i noćnog života je šetalište pokraj jezera, bogato kafićima, restoranima, hotelima, klubovima i svim onim neophodnim za jednu avanturu gotovo primorskog prizvuka.

Broj aktivnosti u kojima na obalama i u vodi Srebrnog jezera možete uživati je ogroman. Za ljubitelje razonode u vodi, tu je neizbežno plivanje, iznajmljivanje pedalina, plovidba kajakom, krstarenje ili posrta obližnjem akva parku. Zbog velikog broja terena, Srebrno jezero je savršena destinacija za obožavaoce sportskih aktivnosti. Vožnja biciklom oko jezera i odbojka na pesku obradovaće sve koji žele da budu fizički aktivni i na odmoru.

Nadamo se da je naš tekst uspeo da vam pokaže koliko predivnih prostora i destinacija Srbija u sebi skriva. Naša zemlja uspeva da odgovori na svaku želju i zahtev, pa ćete u njoj pronaći savršeno mesto za odmor bez obzira da li ste tip turiste koji voli prirodno ili urbano, moderno ili tradicionalno, luksuzno ili nešto skromnije.

srebrno-jezero

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!