Fotokuća u Lapovu

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Nedavno smo posetili Fotokuću u Lapovu. Lapovo je opština u istočnoj Šumadiji, poznata po mnogobrojnim jedinstvenostima. Bili smo u poseti kod Božidara Anđelkovića, koji nam je ljubazno otvorio vrata svog porodičnog doma i predstavio svoju Fotokuću. Božidar već mnogo decenija živi u Novom Sadu, ali sada sve češće provodi vreme u Lapovu zbog realizacije svoje zamisli.

Sa velikim zadovoljstvom za rubriku Dobro društvo, razgovarali smo sa njim o radu i nastanku Fotokuće koja se sastoji od fotografske galerije sa uslovima za snimanje umetničkih fotografija. Zamolili smo ga da se predstavi i priča o svojoj ideji i realizaciji samog projekta.

ljubav za fotografijom pratila me je celog života

B.A: Ja sam imao želju još od studentskih dana da se bavim fotografijom, ali to nije bilo lako da se uklopi sa teškim građevinskim fakultetom, tako da sam tada odustao od fotografije, ali me ljubav za fotografijom pratila celog života. A sada, od kada sam u penziji, samo to radim. U nasleđenom domaćinstvu, od svojih roditelja u Lapovu, sam objekte koji se sada ne koriste pretvorio u fotografsku galeriju sa uslovima za snimanje umetničkih fotografija. Tu je izloženo blizu sto mojih odabranih fotografija. Postavka se u toku sezone. Imao sam jednu samostalnu izložbu i planiram jednu manju specijalizovanu najesen u Kulturnom centru u Lapovu. Tematika kojom se bavim su uglavnom ulične fotografije, makro fotografija i akt, što ne znači da ne snimam i druge žanrove. Za potrebe snimanja sam napravio atelje u prirodi, to znači namenski posađene i posejane biljke, koje služe kao pozadina za snimanje. I još će ih u ovoj godini, i u narednim, biti u punom rastu i cvatu. U prethodnoj godini je sve bilo u eksperimentalnoj fazi. Na primer imam suncokret u četiri različite boje, čije sam seme nabavio u Holandiji, i druge odabrane vrste koje su vizuelno zanimljive za samu fotografiju.

Portal: Pošto ste rekli da ste studirali građevinski fakultet, da li ste se tokom svog radnog veka bavili tom profesijom?

B.A: Celog radnog veka i još sam u projektovanju i građenju. Radio sam kao mlad inženjer projekat krova komandne kule na hidroelektrani Đerdap. To mi je bio jedan od prvih projekata. Nije to bilo nešto monumentalno, ali mi je to veoma draga uspomena. Zatim sam radio na projektovanju silosa, hala, a od 1989. godine imam privatni projektni biro u Novom Sadu, koji se uglavnom bavi projektovanjem privatnih kuća. Nisam se tada bavio fotografijom, već samo onoliko koliko je potrebno da se dokumentuju izgrađeni objekti. Tek zadnjih dvanaest godina je moja fotografska aktivnost u punom zamahu.

Portal: Kakva su Vaša iskustva sa fotografskim smotrama i saradnjom sa udruženjima?

B.A: Ta saradnja je veoma korisna za svakog ko želi da se bavi umetničkom fotografijom. Bio sam član Fotografskog kluba „Vojvodina“ u Novom Sadu a sada sam član, zvanično najboljeg kluba u državi, Foto kluba Kragujevac. Izložbe fotografija, kojih kod nas ima mnogo, su odlična škola fotografije. Fotografska druženja i okupljanja fotografa u Ivanovu, zatim u selu Borač kod Knića i, odskora, u Jaši Tomiću u Banatu i drugim divnim mestima po Srbiji su nezaboravna i inspirativna za fotografe. To su skupovi, gde fotografi fotografišu karakteristike samog mesta i razmenjuju iskustva.

Portal: Da li imate u planu da potražite neku finansijsku podršku? Kakvi su planovi za budućnost?

B.A: Ja sam već jednu novčanu pomoć dobio od opštine Lapovo. U planu mi je da proširim izložbeni prostor. Sada imam 46 dužnih metara izložbenog zida, i planiram još jedan objekat da osposobim ove godine. Artget galerija Kulturnog centra Beograda ima kraći izložbeni zid! Moji planovi za budućnost se ostvaruju, upravo počinje sa radom u mojoj Fotokući Letnja škola fotografije. Po mojoj ideji i inicijativi održaće se Dan fotografije u Lapovu u čast Svetskog dana fotografije sa okupljanjem fotografa iz Srbije. Ove aktivnosti su pod mojim geslom: Fotografiju u narod. Zvanični organizator je Kulturni centar Lapovo uz podršku Foto kluba Kragujevac.

Portal: Kako publika u Lapovu reaguje na ovaj Vaš projekat? Da li postoje neke zanimljivosti koje biste podelili sa nama?

B.A: Široka publika ima ponekad zadržanu reakciju kada su u pitanju crno-bele fotografije, očekujući da treba da preovladavaju fotografije u boji. U foto umetnosti su i dalje aktuelne crno-bele fotografije, posebno kada je dominantan oblik (na primer akt, portret). Po ukusu ovdašnje publike izložio sam izvestan broj fotografija u boji, sa motivima gde boja igra bitnu ulogu poput cveća, predela… Mada je i dalje dominantna crno-bela fotografija. Akt mi je jedan od dražih motiva.

U foto umetnosti su i dalje aktuelne crno-bele fotografije

Kako kažu – lepota ne postoji, dok se neko ne ohrabri da je pokaže. Takođe sam fotografisao razne događaje, demonstracije, proteste, skupove, makro fotografiju… Portrete naravno. Važno je nositi stalno sa sobom foto aparat, jer nikada se ne zna kada će da se desi trenutak koji treba zabeležiti.

Zahvalni smo Božidaru na razgovoru i gostoprimstvu, a vama preporučujemo da posetite ovu galeriju i ovaj kraj naše lepe zemlje.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...

Instagram marketing za WebCam devojke i porno zvezde

Instagram je popularna mobilna aplikacija za fotografije i video snimke - popularna kako među opštom publikom, tako i među odraslima. Međutim, budući da Instagram...
error: Content is protected !!