Donald Tramp je najiskreniji američki predsednik svih vremena

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Naletela sam na neke fotografije jučerašnje Trampove posete Velikoj Britaniji, sa kraljicom Elizabetom, a to je nešto što me obično ne zanima. Članovi Britanske kraljevske porodice u osnovi su samo oligarsi koji likuju zbog toga, a ja se uglavnom trudim da izbegavam da vidim ili komentarišem napumpani medijski publicitet oko monarha jednog ubilačkog kleptokratskog imperijalističkog režima koji se sastaje sa liderom drugog ubilačkog kleptokratskog imperijalističkog režima.

Samoj poseti nisam posvetila ni trunku svoje pažnje, tako da ako želite da znate koji su čaj pili ili kako se Tramp sprijateljio sa lordom Hotalbotam i vojvotkinjom od Jorkastera, ili bilo šta drugo – na pogrešnom ste mestu. Ali, videla sam jednu fotografiju posete zbog koje sam zastala i shvatila nešto što je svakako vredno pomena: Donald Tramp je najiskreniji američki predsednik svih vremena.

Da se razumemo – ja ne kažem da Tramp govori istinu, jer je očigledno ne govori. Tramp je u laganju toliko ležeran, da je na Tviteru objavio kako nikada nije podsticao republikance u Senatu da glasaju za poseban imigracioni zakon, tri dana nakon objave na Tviteru kojom ekspilicitno poziva republikance da glasaju za taj zakon. Obe izjave je ostavio na Tviteru. Mislim, to je skoro isto kao da nekoga bukvalno gledaš u oči dok mu mokriš na nogu i kažeš mu „to mora da je od kiše“.

Ne, kad kažem da je Tramp najiskreniji američki predsednik svih vremena, mislim na to da on ima jedinstven dar da lice imperije prikaže upravo onakvim kakvo zaista jeste, u svoj svojoj izopačenosti, obmani, korupciji i, u ovom slučaju, u svoj svojoj besmislenosti koja ostavlja bez daha. Pa pogledajte samo ovu fotografiju:

donald tramp
Izvor fotografije: https://caitlinjohnstone.com

Zaista, pogledajte je. Jeste li ikada videli nešto tako smešno? Ko ga je obukao, pobogu? I šta je sa onom nakazom u crvenoj haljini? I zašto svi ovi bogati kreteni hodaju u koloni? Je l’ to neka iščašena parada za ljude koji nikada nisu sami otišli u nabavku?

Uz Obamu, ovo bi moglo da izgleda normalno. Buš bi izgledao malo šašavo, ali ne toliko da ispljunete kafu na ekran. Majko mila, Bil Klinton bi izgledao kao da je kod kuće, kao da je rođen u Bakingemskoj palati i proveo čitav život u pijuckanju šampanjca i pipkanju sluškinja, čekajući da naprave ovu fotografiju. Bila je potrebna grozna garderoba, izveštačeno držanje i golfersko telo TV rijaliti zvezde koja je postala predsednik zahvaljujući nameštaljki sa 4chan-a, pa da se čitavo to apsurdno prikazivanje kraljevske porodice sagleda kao komična samoparodija, kako i zaslužuje da bude viđena.

Čitavo Trampovo predsedništvo bilo je baš takvo. Drečavo, netaktično i potpuno demaskirano.

Saudijska vlada je bukvalno iskasapila novinara u ambasadi? Pa dobro, mi nećemo ništa da uradimo u vezi sa tim, jer naši zajednički poslovi sa naoružanjem vrede milijarde dolara. On samo izađe i to kaže. Kad u Venecueli hoće da izvrše državni udar, ne ograničavaju to na tajne operacije CIA-e i manipulacije iza kulisa; čitava administracija je na Tviteru i govori o tome kako će sankcijama nastaviti sve da ih izgladnjuje, sve dok predsednika države ne zameni tip koga više vole. Sve je tu, ispred vašeg nosa, sakriveno i tajno koliko i sklonost Flavora Flava prema satovima.

Čitav njegov kabinet u osnovi sačinjavaju ljudske verzije ministarstava koja predstavljaju. Njegov sekretar državne blagajne bio je izvršni direktor Goldman Saksa. Njegov direktor CIA-e bukvalno je mučio ljude. Njegov savetnik za nacionalnu bezbednost je neokonzervativac iz vremena Buša i afere silovanja u Iraku. Njegov sekretar za trgovinu je bivši izvršni direktor Rotšild grupacije. Njegov sekretar agencije za zaštitu životne sredine je bivši lobista proizvodnje uglja. Njegov državni sekretar je došao direktno iz CIA-e. On kao da je dizajnirao prikladan sistem označavanja za svakoga ko nije siguran šta zapravo radi svako ministarstvo u izvršnoj vlasti američke vlade.

Tramp nastavlja i proširuje sve izopačenosti svojih prethodnika, ali to čini tako otvoreno, da sve izgleda baš onako ružno i odvratno kao što i jeste. Njegove pristalice pokušavaju to da opravdaju tvrdnjama kako on pravi brilijantne 4D šahovske manevre protiv „vlasti iz senke“, ali Tramp ne igra šah. On čak ne igra ni dame. On igra Uno, i to sa šakom izloženom na stolu, pri čemu je njegova jedina odbrana da pokaže na crvenu kartu i kaže: „Ova je zelena“ i da pokaže na osmicu i kaže: „Ovo je dvojka. To je najbolja dvojka, apsolutno sjajna dvojka.“

Čak je i njegova neiskrenost na izvestan način – iskrenost. On stalno laže, drsko i bestidno, dok su njegovi prethodnici lagali pritajeno, lukavo i obično samo izvrtanjem, izostavljanjem i poluistinama. Tramp je hodajuća objava javnog servisa da su američki predsednici lažovi. Što je istina.

donald tramp tvit

A ja mislim da je to sjajno. Sasvim je moguće da će Trampa 2020. svrgnuti sa vlasti Džo Bajden ili neki od 397 ideoloških klonova Džoa Bajdena, koji su takođe u trci, i to će usrećiti mnogo ljudi. Učiniće ih srećnim jer neće više morati da gledaju ružno lice orvelovske distopije, jer će se vratiti beskrajno uglađeniji i harizmatičniji vođa, koji će to lice zbog njih sakriti. Tada će se stvari ponovo vratiti u normalu, kakve su uvek i bile: bez partizanskih podela, bez korumpiranih političara, bez rasizma u Americi, i branč po ceo dan, svakog dana.

Najagresivniji anti-trampisti nemaju interesa u stvarnim promenama, oni žele samo da se stvari vrate tamo gde su bile pre Trampa, što je zapravo samo želja da se vrate uslovi koji su doveli do Trampa. Nisu zainteresovani za buđenje, žele da zategnu neudobne nabore na čaršavu, kako bi mogli da se vrate na spavanje.

I ako se to dogodi – dobro, kako god; ionako ne preduzimaju nikakve značajne akcije protiv ružnog lica imperije. Ali barem su se stvari uzdrmale na neko vreme sa malo iskrenosti. Malo korumpirane, krvlju poprskane, hvalisave iskrenosti.

Izvor: https://caitlinjohnstone.com

spektrum kooperativa
Kejtlin Džonston
Američka novinarka, socijalistkinja i pesnikinja.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!