Danska jedina evropska zemlja bez rasta broja zaraženih

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Danska je postala jedina evropska država bez ograničenja vezanih za koronavirus, jer je stopa vakcinacije dostigla više od 70 posto stanovništva.

Povratak u normalu bio je postepen, ali od petka digitalna propusnica – dokaz o vakcinaciji – više nije potrebna pri ulasku u noćne klubove, što je bila poslednja zaštitna mera protiv pandemije COVID-19.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

„Prošlo je nekoliko teških godina. Imam troje dece i školovali smo se kod kuće i bilo je mnogo teških dana“, rekao je stanovnik Klaus Silvester.

“Prilično je oslobađajuće što Danska više nema ograničenja.”

U junu je Island takođe ukinuo sve mere COVID-19-samo da bi ih ponovo postavio nakon što se broj slučajeva ponovo povećao.

Danska je uvela pasoše COVID-19 u martu 2021. godine u sklopu postepenog ublažavanja pravila.

Prvog avgusta ukinula je uslov za propusnicu za COVID u muzejima i na zatvorenim priredbama sa manje od 500 ljudi, pre nego što ga je odbacio za velike događaje, dok maske nisu potrebne u javnom prevozu od sredine avgusta.

U subotu će rasprodati koncert u prestonici Kopenhagenu dočekati 50.000 ljudi, prvi u Evropi.

Danske vlasti insistiraju da je virus pod kontrolom, sa oko 500 dnevnih slučajeva i stopom reprodukcije od 0,7.

Vakcine su brzo uvedene, pri čemu je 73 odsto od 5,8 miliona stanovnika potpuno vakcinisano, a 96 odsto od 65 i više godina.

Oprezan optimizam

Međutim, optimizam je ublažen u petak jer je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu upozorio da vakcine verovatno neće zauvijek okončati pandemiju.

Umesto toga, vakcine će pomoći u sprečavanju ozbiljnih bolesti i smrti, iako će virus verovatno biti prisutan još mnogo godina dok mutira, rekao je Hans Kluge novinarima u Kopenhagenu.

“Trebali bismo predvideti kako ćemo postepeno prilagoditi našu strategiju vakcinacije endemskom prenošenju i prikupiti zaista dragoceno znanje o uticaju dodatne vakcinacije.”

Danska je ranjivim grupama od četvrtka stavila na raspolaganje treće doze, a ministar zdravlja Magnus Heunicke rekao je da su vakcine imale važnu ulogu u pomaganju zemlji da se vrati u normalu.

Ali on je upozorio.

“Svakodnevni život se u osnovi vratio u normalu, ali to ne znači da neće biti opasnosti na putu”, rekao je Heunicke u petak.

„Virus je mutirao nekoliko puta, pa ne mogu dati nikakve garancije. Ali sa toliko vakcinisanih ljudi smo dobro pripremljeni “, rekao je on za dansku televiziju TV2.

Christian Nedergaard, koji je vlasnik nekoliko restorana u Kopenhagenu, rekao je da je, iako su svi srećni zbog povratka normalnom životu, “situacija i dalje komplikovana”.

„Sećanje na koronavirus će vrlo brzo izbledeti iz umova nekih ljudi, ali ne za sve, a za restorane je ovaj period sigurno promenio igru“, rekao je on.

Izvor: Agencije, 10. septembra 2021.

spektrum kooperativa
divac stipendije
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

Kako povećati performanse na treningu ili utakmici prirodnim putem

Da li redovno trenirate u teretani ili se profesionalno / poluprofesionalno bavite nekim sportom? Da li ste u potrazi za rešenjem kako na prirodan...

Spektrum kooperativa: Stvaramo vaše poslovanje

IMATE IDEJU - MI ĆEMO JE REALIZOVATI STVARAMO VAŠE POSLOVANJE Registrovanje firme Poresko i računovodstveno savetovanje Konsalting u vezi sa elektronskom trgovinom Kreiranje biznis strategije Kreiranje marketinške strategije Kreiranje i ustanovljenje...

Visoke cene goriva? Kako vozači mogu da uštede

LIQUI MOLY može ublažiti uticaj na vaš novčanik
error: Content is protected !!