Da li se privrednicima isplati da koriste solarne ploče umesto plastenike?

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Istraživači navode da uzgoj biljaka pod solarnim pločama može povećati proizvodnju hrane, uštedeti vodu i proizvodnju električne energije.

Možda je zvučalo kao suluda ideja, kad je pre par godina predložen uzgoj bobičastog voća ispod solarnih ploča. Još uvek je rano potvrditi uspeh ove inovacije, ali sudeći prema rezultatima koji su sprovedeni tokom 2019. godine, smatra se da uzgajivače bobičastog voća čeka svetla budućnost.

Farma u Holandiji je odlučila da nastavi ovaj postupak. Sproveden je projekat ,,AgriPV” koji je podrazumevao postavljanje 10.200 solarnih ćelija na zemljištu od 3 hektara na kom se nalaze maline. Projekat ,,AgriPV” osmišljen je od strane kompanija ,,BayWa r.e” i ,,GroenLeven.” Ovaj projekat je prodrazumevao da se sprovede pravilna raspodela sunčeve svetlosti između malina i ćelija za proizvodnju električne energije. Pored toga, projekat ,,AgriPV” je podrazumevao jedinstveni polu-proziran modul koji istovremeno omogućava prodor sunčevih zraka do biljaka i čuva ih od direktne osvetljenosti i padavina.

Prednost solarnih ploča je u tome što stvaraju niže temperature u odnosu na standardne plastenike, dok se pruža efikasnija zaštita useva. Korišćenje tradicionalnih plastičnih lukova koji se uklanjaju jednom godišnje ili posle nekoliko godina, mogu stradati zbog snažnih vetrova ili jakih padavina. Prednost solarnih panela je u tome što su otporni na ove negativne uticaje, dok s druge strane, doprinose lakšem i boljem uzgoju biljaka.

,,Projekat AgriPV privrednicima pruža ekonomske i ekološke prednosti. Zamena folija i staklenika za staklene ploče, dovešće do integrisanih predela u kojima će biti manje otpada, troškova i rada”, izjavio je Benedikt Ortman, direktor projekata za korišćenje energije Sunca u „BayWa r.e.

Kompanija „GroenLeven” ima u planu da sprovede dodatna ispitivanja uzgoja pod solarnim pločama, dok će se buduća testiranja odnositi na uzgoj drugog bobičastog voća, kao što su crvene ribizle, borovnice, kupine i jagode.  

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

spektrum kooperativa
izrada sajta
prvi na guglu
Hristina Jeremić
Hristina Jeremić
Diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti. Oduševi me lepa reč i kvalitetna muzika. Pospešujem blogovanje. U slobodno vreme umetnica.

Uticaj društvenih mreža na decu

Društvene mreže predstavljaju brzo evoluirajuću platformu za mlađe ljude koji žele da komuniciraju jedni sa drugima, da izraze svoja mišljenja i dele sadržaj bilo...

Trotineti – najbolje igračke za decu, ali i odrasle

Kada vidite decu po parkićima i igralištima, verovatno ste primetili koliko su deciji trotineti zastupljeni i shvatate se spadaju među omiljene dečije razonode. Zato...

Otkrivamo za vas: kako se našminkati pravilno tokom hladnih jesenjih dana?

Tutorijali o šminkanju su svuda oko nas. Ipak, i pored toga, jesenja vlaga i razlike u temperaturi unište sav vaš trud. Razlog se nalazi...
error: Content is protected !!