COVID-19 – Fizičke vežbe mogu da vas zaštite od smrtonosnih komplikacija

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Vežbanje povećava produkciju važnog antioksidanta po imenu EcSOD koji pomaže u smanjenju posledica COVID-19 infekcije.

Redovno vežbanje može da pomogne u sprečavanju ili smanjenju ozbiljnosti akutnog respiratornog distres sindroma kod onih koji su oboleli od koronavirusa. Jedna serija vežbi povećava produkciju važnog antioksidanta po imenu EcSOD koji pomaže u smanjenju posledica COVID-19 infekcije.

Redovno vežbanje može da smanji rizik koji stvara akutni respiratorni sindrom, glavni uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19 virusom, tvrdi vodeći istraživač uticaja vežbanja na zdravlje ljudi. On poziva ljude da vežbaju na osnovu svojih nalaza koji takođe sugerišu i potencijalni pristup lečenja.

Esej doktoranta Zhen Yana sa Medicinske škole Univerziteta u Virdžiniji, pokazao je da nalazi medicinskog istraživanja ’’snažno podržavaju’’ mogućnost da vežbe mogu da spreče ili makar umanje ozbiljnost akutnog respiratornog distres sindroma, koji se javlja kod između 3 odsto i 17 odsto svih pacijenata zaraženih sa COVID-19. Na osnovu dostupnih informacija, savezni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da će 20 odsto do 40 odsto pacijenata hospitalizovanih zbog COVID-19 razviti akutni respiratorni distres sindrom. Od onih koji su primljeni na intenzivnu negu procenjuje se da će se taj sindrom razviti kod 67 odsto do 85 odsto.

Spektrum kooperativa
www.spektrum.rs

Istraživanje sprovedeno pre pandemije tvrdi da će oko 45 procenata pacijenata koji razviju ozbiljan akutni respiratorni distres sindrom, umreti.

’’Sve što sada čujete je ili socijalno distanciranje ili respiratori, kao da je sve što možemo da uradimo ili izbegavanje izlaganja ili oslanjanje na respiratore da bi preživeli ako se zarazimo’’, kaže Yan. ’’Druga strana priče je da oko 80 odsto potvrđenih COVID-19 pacijenata ima blage simptome bez potrebe za respiratornom podrškom. Pitanje je zašto. Naši nalazi o endogenom antioksidanskom enzimu pružaju važne zaključke i zaintrigirali su nas da razvijemo novu terapiju za akutni respiratorni distres sindrom izazvan infekcijom COVID-19’’.

Moćni antioksidant

Yan, direktor Centra za istraživanje skeletnih mišića na Univerzitetu u Virdžiniji, sačinio je detaljnu recenziju postojećih medicinskih istraživanja, uključujući i sopstveno, o antioksidantu poznatom kao ’’vanćelijski superoksid dismutaza’’ (EcSOD). Ovaj potentni antioksidant lovi opasne slobodne radikale, štiteći naše ćelije i pomažući nam da sprečimo bolest. Naši mišići prirodno stvaraju EcSOD, izlučujući ga u cirkulaciju kako bi omogućili vezivanje za druge vitalne organe, ali njegova produkcija je povećana kardiovaskularnim vežbama.

Smanjenje antioksidanta je viđeno u nekoliko oboljenja, uključujući i akutno plućno oboljenje, ishemijska srčana oboljenja i bubrežne probleme, pokazuje Yanov prikaz. Laboratorijsko istraživanje na miševima pokazuje da je blokiranje njegove produkcije otežalo srčane probleme, dok je njegovo povećanje imalo korisne posledice. Smanjenje EcSOD-a je takođe povezano sa hroničnim oboljenjima kao što je osteoartritis.

Istraživanje pokazuje da čak i jedna sesija vežbanja povećava produkciju antioksidanta, podstičući Yana da pozove ljude da nađu načine da vežbaju dok održavaju socijalnu distancu. ’’Mi ne možemo da živimo u izolaciji zauvek”, rekao je. “Redovno vežbanje ima daleko veće posledice po zdravlje nego što nam je poznato. Zaštita od ovog ozbiljnog respiratornog oboljenja je samo jedan od mnogih primera za to.”

Potencijalna lečenja

Yanov prikaz takođe sugeriše da je EcSOD potencijalna terapija za akutni respiratorni distres sindrom i mnoga druga zdravstvena oboljenja. Genska terapija, na primer, mogla bi jednog dana da bude korišćena da poveća produkciju antioksidanta kako bi njegovo zaštitno prisustvo u plućima bilo osnaženo kod pacijenata koji se bore sa COVID-19 zarazom.

Istraživanje je takođe pokazalo da laboratorijski pacovi sa hroničnim bubrežnim oboljenjem imaju manje oboljenje bubrega kada su tretirani sa ljudskim EcSOD. Antioksidant je već preporučen kao potencijalno terapeutski za dijabetičarsku retinopatiju, komplikaciju koja može da dovede do slepila.

Pored toga, EcSOD može takođe da se pokaže korisnim protiv multi-organskog disfunkcionalnog sindroma, u kojem otkazuje veći broj organa. Napori za tretiranjem oboljenja sa generalnim antioksidantima pokazalo se neuspešno ali Yan tvrdi da bi razumevanje rada EcSOD-a moglo doktorima da pomogne da ga koriste na ciljaniji – i, nadajmo se, efikasniji – način.

’’Često kažemo da je vežbanje lek. EcSOD je postavio savršen primer da možemo da učimo iz biološkog procesa vežbanja kako bi unapredili medicinu’’, kaže Yan. ’’Dok težimo da naučimo više o misterijama sjajnih efekata redovnog vežbanja, ne moramo da čekamo dok ne saznamo sve’’.

Izvor: University of Virginia Health System, Neurosciencenews.com

Fotografija: elinasazonova.com

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!