Četiri tajne nindži koje vam mogu pomoći da savladate svaku prepreku

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Svi znamo koliko su važne mentalna i fizička snaga za našu dobrobit. Ali da bi savladali svaku teškoću i stvorili život koji nije običan već izvanredan – potrebna nam je i duhovna snaga. Kada su sve te tri vrste snaga – fizička, mentalna i duhovna – prisutne, možemo postati spiritualni ratnici.

Biti spiritualni ratnik ne znači biti nad-čovek. To znači da smo sposobni da savladamo teškoću. Tome nas može naučiti tajno znanje nindži – senovitih ratnika drevnog Japana.

Spektrum kooperativa
Spektrum kooperativa (www.spektrum.rs) – programerska, marketinška i SEO firma.

Nindže se uče da prihvate teškoće. Znamo da se u teškim vremenima, kada treba da stegnemo zube i nastavimo da idemo uzbrdo – korak po korak – dešava važna transformacija.

Tajna nindža znanja zasnovana su na drevnim kineskim znanjima o četiri elemenata: zemlji, vodi, vatri i vetru. To može da zvuči ezoterično, ali je ova mudrost veoma praktična i racionalna. Može nam pomoći da otkrijemo novu perspektivu u životnim trenucima kada se osećamo zaglavljeni.

  1. Budite kao zemlja

Tajna je u tome da budete uzemljeni. Kada smo uzemljeni, mi smo mirni i sabrani umno i telesno. U borilačkim veštinama, biti kao zemlja znači čvrsto stajati na zemlji i braniti svoju teritoriju. U životu ovo znači ostati miran i utemeljen u stvarnosti.

Vežbe:

a) Skinite cipele, izađite napolje, i povežite se sa zemljom preko vaših stopala. Zatvorite oči i dišite duboko vašim stomakom, zamislite korene koji rastu iz vaših stopala duboko u zemlju.

b) Hodajuća meditacija je još jedan od divnih načina da postanete uzemljeni.

2. Budite kao vatra

Vatra ima ogromnu moć koja može biti upotrebljena za preživljavanje – ali može takođe biti i destruktivna ako nije obuzdana. Spiritualni ratnik prigrljava vatru u obliku pasije, strasti. Centar vatrene energije je u hari, donjem delu stomaka. Bes je takođe izraz vatrene energije. Najčešće bes je destruktivan ali postoje takođe trenuci kada je on vešta emocija. Bes nam može dati snagu da se suprotstavimo nepravdi i hrabrost da se branimo uprkos svemu.

Životinje koriste vatrenu energiju za preživljavanje. Siguran sam da ste videli kako mačka koju napada pas može da postane furiozna nakostrešena krznena lopta koja prelazi u napad. Čak i veliki psi podvijaju rep i beže kada se susretnu sa tako žustrim malim monstrumom.

U borilačkim veštinama, vatra predstavlja napad. U životu biti kao vatra znači koristiti strast kako bi se prevazišle prepreke.

Vežba:

Stavite obe ruke na donji deo stomaka i osetite vaše udisaje. Zatvorite oči i povežite se sa vašom moći i strašću u vašoj hari (donji deo stomaka).

  1. Budite kao voda

Najmekša stvar na svetu prevazilazi najtežu stvar na svetu ~ Lao-Tzu.

Voda pronalazi svoj put do mora. Bez obzira na to koje planine joj blokiraju put. Planinski potok graciozno teče oko stena. U borilačkim veštinama, biti kao voda znači izbegavati ili odbiti napad. U životu, biti kao voda znači naći načine dostizanja vaših ciljeva kretanjem oko prepreke umesto direktnim suočavanjem sa njom.

Vežba:

Stavite obe ruke na vaše grudi i osetite vaš dah. Zatvorite oči i povežite se sa vašom mirnom svrhom i tihom hrabrošću.

  1. Budite kao vetar

Vetar može da promeni pravac u svakom trenutku. On nema fiksni pravac. Kao ljudska bića, patimo od suprotnog: dok život prolazi, postajemo sve više i više fiksirani u načinu na koji živimo i mislimo. Postajemo stvorenje navika a promena izgleda sve teža i teža.

U borilačkim veštinama, biti kao vetar znači prilagoditi se okolnostima bez unapred zadatih koncepcija. U svojoj knjizi Spiritualne prakse nindži, Ros Heven kaže:

Nindža smatra da je 80 odsto naše energije zaključano u navikama koje potiču od generacijskog i društvenog uslovljavanja. Nindže postaju iskusni ratnici iskorišćavanjem toga što se njihovi neprijatelji oslanjaju na navike i korišćenjem elementa iznenađenja – koji čini ostalih 20 odsto.

Zato što smo ukorenjeni u našim idejama ko smo i za šta smo sposobni, propuštamo brojne prilike da napredujemo i razvijamo se. Vrata se u životu otvaraju – ali ih ponekad ne vidimo. Prolazimo pored njih zato što ne očekujemo da na tom mestu vidimo vrata. Kada postanemo nalik na vetar, možemo biti lagani i fleksibilni u našem mišljenju i akcijama.

želiš biti prvi na guglu

Vežba:

Stanite uspravno i istegnite ove ruke koliko god možete – kao da se spremate za let. Zatvorite oči i osetite energiju u vrhovima vaših prstiju. Osetite koliko lagano je vaše telo.

Kako upotrebiti ova tajna učenja

Ono što smatram veoma korisnim je da se prisetim ovih četiri različita pristupa postojanja kada se suočim sa situacijom u kojoj sam zaglavljen. Naizmenično primenjujem ove energije na situaciju. Recimo, na primer, da se nađem u sukobu sa voljenom osobom. Svako od tajnih učenja može da pokaže put napred. Možda će mi razmišljanje o zemaljskoj energiji dati uvid da moram da ostanem pri svojim principima, a vatrena energija dati hrabrost da govorim istinu. S druge strane, vodena energija bi me podsetila da ostanem veran svom životnom putu a energija vetra sugerisala da graciozno kružim oko problema umesto da se s njim direktno sukobim.

Svaki put kada smo zaglavljeni, pomaže da otkrijemo nove načine da mislimo o situaciji. I u ovome je lepota nindža učenja – ona su jednostavna ali duboka.

Ko su bile nindže?

Malo znamo o poreklu nindža, ‘’dece mraka’’. Oni su vežbali svoje veštine skrivanja i nevidljivosti u planinama obavijenim maglom u srednjovekovnom Japanu. Smatra se da su ovi ratnici bili bivši vojnici koji su napustili Kinu nakon raspada dinastije Tang i nastanili se u Japanu. Kada su stigli u Japan, nindže su postale učitelji borilačkih veština, filozofije i misticizma prilagođenog od ezoteričkog učenja Indije i Tibeta i duhovnih vežbi kineskih monaha i šamana.

vođenje bloga

Malo zapisa je sačuvano o njihovom postojanju. Najviše što se zna o nindžama uzeto je iz priča koje su bile prenošene s generacije na generaciju. Istorija nindži umotana je u misteriju.

Iako su nindže nestale pre četiri stotine godina, njihova učenja još uvek prožimaju borilačke veštine sve do današnjeg dana. I mogu nam pomoći da budemo otporniji i snalažljiviji u suočavanju sa teškoćama i nevoljama.

spektrum kooperativa
Meri Džekš
Meri Džekš voli da pomaže drugima da stvore srećan, smislen i ispunjen život. Ona je osnivač GoodlifeZEN i mozak operacije iza WritetoDone.com, jednog od najvećih blogova za pisce na internetu. Meri je takođe Zen master, majka, i nosilac crnog pojasa petog stepena.

Energetski efikasno grejanje: Kako ga obezbediti

Energetski efikasno grejanje postaje sve važnije u kontekstu globalnog zagrevanja i stalnog povećanja cena energenata. Važno je razumeti koje opcije su na raspolaganju kako...

Dr Vladan Stevanović – Specijalista ortopedije i vaš partner na putu ozdravljenja!

Dr Vladan Stevanović, kao specijalista ortopedije i traumatologije, je stručnjak posvećen vraćanju ravnoteže, snage i funkcionalnosti vašem telu. Sa svojom impresivnom karijerom i dokazanom...

Evolucija automobila: putovanje kroz vreme i tehnologiju

Uzbudljivi svet automobila je pun inovacija, brzine i beskrajnih puteva. Od prvih parnih vozila koja su se mukotrpno kretala ulicama do modernih čuda tehnologije...
error: Content is protected !!