Bubašvabe u kući i stanu

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

Nema ništa gore od paljenja svetla i bliskog susreta sa bubašvabom koja trči kroz vašu sobu nazad u svoje skrovište. Osim susreta sa više bubašvaba… Iako saznanje da “gajite” bubašvabe u  domu može biti vrlo uznemirujuće, dobro je znati da postoje brzi i efikasni načini da ih se rešite.

Mesto za koje se moze reći da je bezbedno od pojave bubašvaba ne postoji, jer ove štetočine mogu se pojaviti bilo kad i bilo gde, a svojim prisustvom kontaminiraju svaki prostor, od domova do restorana, bolnica, škola, brodova i aviona. Mogu da prate vodovodne cevi i električne vodove, da prolaze kroz zidove iz jedne sobe u drugu, pa i iz jednog stana u drugi.

Kako bubašvabe ulaze u kuću

Bubašvabe su među najčešćim štetočinama koje napadaju kuće i stanove, a posebno su problematična mesta gde se priprema ili čuva hrana. Njihovo prisustvo izaziva zgražavanje, ali i strah zato što one sa sobom nose brojne bolesti koje mogu biti potencijalno opasne za ljude.

Bubašvabe u naš dom ulaze na razne načine. Često se dešava da ih i sami unesemo u kuću, na primer, zajedno sa kesama sa namirnicama, kartonskim kutijama, ili unošenjem nekog nameštaja. Takođe u potrazi za hranom one nalaze put i ulaze kroz praznine oko prozora, vrata, preko ventilacionih otvora, kroz električne instalacije ili najsitnije moguće pukotine u zidu ili podu.

U stambenim zgradama bubašvabe takođe mogu da putuju između stanova kroz zajedničke zidove, plafone itd. I Iako se njihovo prisustvo vezuje za nehiginske uslove, čak i čisti domovi mogu biti zaraženi samo ako one nađu put do njih.

Tragovi koji ih odaju

Ako sumnjate da su u vaš dom ili ste videli neku bubašvabu, mnogo su velike šanse da ih je zapravo mnogo više, zato obratite pažnju na sledeće stvari koje jasno pokazuju da li ih ima ili ne:

 • Tragovi izmeta – bubašvabe iza sebe ostavljaju sićušan izmet, različite dužine, nalik mrvicama kafe.
 • Tragovi mrlja – proverite da li postoje tragovi na zidovima ili na spojevima zida i poda gde se bubašvabe kreću. Ako im je voda lako dostupna, bubašvabe u kontaktu sa njom ostavljaju mrlje nepravilnog oblika.
 • Jajašca i odbačena koža – potražite ih na mestima za koja sumnjate da bubašvabe mogu da nasele. Bubašvabe 5 do 8 puta odbacuju kožu, tako da ako ih ima kući ovaj trag ćete sigurno primetiti.
 • Šteta koju nanose – potražite neobične znakove oštećenja, ne samo na ambalaži hrane. Bubašvabe su svaštojedi i ješće gotovo sve; od organske robe, preko kože, knjiga, kartona i papira.
 • Miris – bubašvabe imaju neprijatan, plesniv miris. Razlog za to je što one proizvode feromone, koji im služe kao signal za međusobnu komunikaciju.

Saveti za prevenciju

Najefikasniji način da sprečimo pojavu bubašvaba je da im uskratimo pristup hrani, vodi i skloništu. Ostali saveti za održavanje domaćinstva koje možete da primenite da biste sprecili pojavu ovih štetočina su:

 • Skladištite hranu u posudama sa hermetičkim zatvaranjem ili u plastičnim kesama sa vakumom, ne ostavljajte hranu na radnim površinama u kuhinji. Ne ostavljajte vodu ili tečnost u sudoperima ili kantama.
 • Nakon pripreme hrane odmah pokupite sav otpad i ostatke. Obavezno očistite mrvice hrane ispod frižidera ili kuhinjskih uređaja. Takođe se pobrinite da odmah operete posuđe i pribor za jelo nakon obroka.
 • Svakodnevno praznite kante, a smeće držite u zatvorenim kantama ili kontejnerima za otpad.
 • Perite redovno posude za hranu za kućne ljubimce, a posude sa vodom praznite tokom noći.
 • Vodite računa o zaprljanim pelenama ili prljavoj odeći.
 • Uklonite hrpe novina i časopisa, neiskorišćene kartonske kutije i sve druge oblike nereda sa poda ili sa dna ormara. Bubašvabe se mogu nastaniti baš na tim mestima, a ispuštajući mirisne feromone u svom izmetu govore drugim bubašvabma da su pronašle sigurnu luku, tako da ćete ubrzo imati kolonije bubašvaba.
 • Otežajte im pristup u vaš dom zaptivanjem ulaznih tačaka. Glavni rizici su praznine oko cevi, odvoda i zajedničkih zidova sa susednim stanovima I prostorijama. Male pukotine oko lajsni i iza električnih utičnica takođe treba zatvoriti kako bi se smanjile potencijalna skloništa.

Šta kada su već naselile vaš dom

Profesionalni tretman suzbijanja bubašvaba predstavlja neophodan korak u borbi sa njima. S obzirom na to da su bubašvabe vrlo otporni insekti koji imaju sposobnost brzog razmnožavanja, samo stručna lica I posebno specijalizovani proizvodi i postupci dovoljno su moćni da eliminišu sve faze njihovog životnog ciklusa.

Kada se odlučite da angžujete stručna lica, oni će napraviti efikasan plan o njihovom suzbijanju. Pre svega obaviće kontrolu prostora temeljnim pregledom vašeg doma tražeci tipične znakove bubašvaba, identifikovanje svih potencijalnih skloništa, ali i vrste bubašvaba koje su se nastanile. Identifikovanjem vrste I brojnosti odlučuje koji će I metod biti primenjen.

Proizvodi koji se koriste mogu biti na principu spreja, gela ili mamaka koji pomažu u uklanjanju bubašvaba u kući. Insekticidi koji se koriste su sigurni I isključivo namenjeni za ciljane tretmane, a primena preparata najnovije generacije, garantuje trenutno, ali i produženo dejstvo I na taj način se postiže maksimalna efikasnost na duže vreme.

Zaključak

Bubašvabe u kući su jedan od onih problema koji ne nestaju sami od sebe (ako uopšte postoje takvi), i što duže čekate, problem će rasti. Ako primetite njihove tragove, angažujte profesionalnu ekipu da taj problem reši.

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!