Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Objavljeno:

Piše:

Kategorija:

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentarnih priča koje ne smete propustiti.

Međunarodni takmičarski program broji 12 filmova, a među njima biće prikazan i film ,,Zlatno doba” Jean-Baptiste Alazarda čiji su protagonisti dvoje farmera koji okruženi ovcama, bez vode i struje, prave svoje vino, komponuju svoju muziku i žive svoju ljubav prema ritmu godišnjih doba.

Reditelj Filip Čolović u svom filmu ,,Potreba za mržnjom” gledajući na projektoru stare fotografije svog mlađeg brata koji je ubijen u tuči jedne letnje večeri, kreće da istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje. Ovaj film deo je selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Potreba za mržnjom

Srpsko – portugalska koprodukcija ,,Napolju cvetaju narandže” Nevene Desivojević biće prikazan u okviru selekcije Meteori. Visoko među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje. Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio.

Napolju cvetaju narandže

U filmu ,,Lekcije iz ljubavi” koji se nalazi u selekciji Povetarac rediteljke Malgorzata Goliszewska i Kasia Mateja predstavile su priču jedne nesvakidašnje žene. Jola, žena slobodnog duha, nakon što pobegne iz bračne noćne more, opušta se s prijateljima i upušta se u novu romansu na časovima latino plesa. Drama se produbljuje kada konzervativne moći njene generacije pokušaju da opravdaju postupke njenog nasilnog muža. Izuzetno vizuelno i radosno proputovanje kroz bitku jedne žene u nameri da se preporodi u svojim najboljim godinama, tačnije u 69-oj.

Lekcije o ljubavi

,,Grad smoga” autorke Meng Han je priča o Langfang, koji se nalazi oko 40 kilometara od Pekinga, jedan od najzagađenijih gradova u Kini. Ali u lokalnom Zavodu za zaštitu životne sredine, zamenik šefa Li i njegov pomoćnik Hu naporno rade kako bi to promenili. Od vlasti u Pekingu dolazi intezivan pritisak, a potrebne su dalekosežne mere za borbu protiv magle prepune dima i izduvnih gasova koji redovno prekrivaju grad. Železara se mora zatvoriti, ekipe inspektora posećuju prekršitelje zakona o očuvanju životne sredine, a šleperi pokušavaju da obuzdaju smog. Kao film koji prikazuje i približava društvene probleme, projekcija ovog dokumentarca održaće se u okviru selekcije ,,Naslovna strana”.

Više informacija o programu i satnicama možete pronaći na sajtu:
https://www.beldocs.rs/

spektrum kooperativa
preporucujemo.rs
Preporučujemo.rs je informativni, edukativni i zabavni web portal.

„Povratak novoj ljudskosti” – nova izložba umetnice Jane Stojaković

„…Straha se ne možemo osloboditi Očajničkom potragom za sigurnošću, Već, naprotiv, tako što ćemo ići do kraja, Prihvatajući ništavnost onoga Što se bojimo da ćemo izgubiti.“ Slavoj Žižek, U...

Dušek kao investicija: Kako odabrati dugotrajan proizvod visokog kvaliteta

U današnjem svetu gde se sve čini da se maksimizira vreme i udobnost spavanja, odabir pravog dušeka nije samo pitanje komfora već i pametne...

Šta da radite kad imate problem sa vodoinstalacijama u kući

Kada se suočite sa problemima u vezi sa vodoinstalacijama u svojoj kući, važno je da znate kako da se brzo i efikasno nosite sa...
error: Content is protected !!